May parla amb Tusk i Juncker per desbloquejar la situació després del ‘no’ a l’acord del Brexit

  • La primera ministra ha parlat durant les darreres hores amb Merkel i Rutte

VilaWeb
Europa Press
18.01.2019 - 19:48

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha previst avui contactes telefònics amb el president del consell europeu, Donald Tusk, i amb el cap de l’executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, en un intent per superar el bloqueig provocat pel ‘no’ del Parlament britànic a l’acord negociat entre Brussel·les i Londres per un Brexit ordenat.

Es tracta dels primers contactes directes que manté la primera ministra amb els presidents de les institucions europees des del vot negatiu a Westminster dilluns passat.  Les trucades han estat programades per a primera hora de la tarda i s’han fixat a petició de la primera ministra britànica, segons han informat les fonts dels equips de Tusk i Juncker.

El portaveu de Juncker, Margaritis Schinas, ha evitat donar més detalls quan ha anunciat el contacte en una roda de premsa, alhora que ha apuntat que no és possible saber quant de decisiva o no serà aquesta conversa.

Encara que el cap de l’executiu comunitari ha estat en contacte permanent amb els dirigents de la UE en els darrers dies, amb May tan sols s’havia intercanviat missatges de text. May va veure dilluns passat com la Cambra dels Comuns rebutjava per una aclaparadora majoria el Tractat de Retirada negociat per assegurar una sortida ordenada del Regne Unit, la qual cosa posa en risc que el proper 29 de març es produeixi un divorci caòtic.

Després de superar el dimarts una moció de censura, May s’ha compromès a presentar un pla alternatiu amb el qual aspira a desbloquejar la situació, encara que no n’ha revelat els detalls. La dirigent britànic té previst exposar el seu ‘pla B’ davant dels diputats britànics dilluns vinent, 21 de gener, amb l’objectiu que sigui sotmès al vot de la cambra dimarts 29 de gener, a dos mesos exactes de la data prevista per al Brexit.

Una de les hipòtesis que es barregen és que Londres sol·liciti a la UE ajornar la data de sortida, per guanyar temps i revisar les condicions del divorci o plantejar la celebració de noves eleccions o un segon referèndum.

Des de Brussel·les eludeixen posicionar-se sobre aquests escenaris i recorden que de moment no hi ha cap petició oficial sobre aquesta qüestió. Si arriba, afegeixen diverses fonts europees, haurà d’estipular clarament quines són les raons per a aquesta pròrroga i serà un assumpte que els dirigents de la Unió Europea hauran de discutir i decidir per unanimitat si accepten o no.

Durant les darreres hores, la primera ministra britànica ha parlat també amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, en un intent per guanyar suports en els seus esforços per trobar una solució a la crisi. Juncker és l’últim nom afegit a la seva llista de trucades, però es tracta d’una agenda flexible a la qual es podrien sumar altres contactes, han assenyalat les fonts del Govern britànic consultades per Europa Press.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any