Mas: ‘La guàrdia civil es va passar cinc hores a la seu de CDC sense fer-hi res’

  • Vídeo en directe de la compareixença del president de la Generalitat al Parlament de Catalunya

VilaWeb
Redacció / ACN
02.09.2015 - 06:00
Actualització: 22.10.2015 - 03:39

‘Si l’estat hagués tingut la més mínima voluntat de diàleg, seríem en un punt diferent’, ha dit el president de la Generalitat, Artur Mas. Ha estat en la intervenció inicial de la seva compareixença a la diputació permanent del parlament, en què dóna explicacions sobre la convocatòria del 27-S i els escorcolls a la seu de CDC. ‘Si l’estat hagués entès la voluntat expressada a les urnes i les grans manifestacions dels últims anys, si ho haguessin admès com un fet polític i ciutadà, probablement hauríem trobat una manera d’encarrilar les coses. Però no ha estat possible –ha afegit–. El diumenge 27 al vespre es comptaran sís i nos; diputats a favor del sí i diputats a favor del no.’

El propòsit primari de la compareixença era explicar els motius de la convocatòria de les eleccions del 27 de setembre, però Mas atendrà totes les peticions que han fet els grups de l’oposició perquè donés explicacions sobre els escorcolls de divendres a les seus de CDC i de la fundació.

Podeu veure la compareixença en directe:

 

Sobre els escorcolls: ‘Massa casualitat per ser casualitat’
Mas també ha parlat dels escorcolls de divendres passat a la seu de CDC: ‘Fou una actuació es produeix amb eleccions convocades i parlament dissolt a un mes del 27-S, que té una enorme càrrega política i simbòlica, i el mateix dia que una candidatura convoca un gran acte al l’Arc de Triomf. Massa casualitat per ser casualitat.’

‘Dijous abans dels escorcolls s’havia avisat alguns mitjans de comunicació que passaria allò que va passar. Calia que hi hagués espectacle. Quan els poders públics de l’estat avisen mitjans del que passarà l’endemà és que es busca l’espectacle, que hi va ser. El divendres, en plens escorcoll, la guàrdia civil es va passar cinc hores a la seu de CDC sense fer res, esperant un secretari judicial: es perllonga l’espectacle tant com es pot. Després es filtren documents protegits pel secret sumarial, i això és una actuació delictiva, és pitjor que l’espectacle. Si es donen a conèixer documents vol dir que hi ha un delicte. I cada dia sentim a parlar de l’estat de dret. És estat de dret que poders de l’estat puguin arribar a donar a conèixer documents sota secret sumarial?’

Sobre les donacions de Teyco
Mas també ha parlat de les donacions de l’empresa Teyco a la fundació Catdem. Ha recordat que Teyco també va fer donacions a fundacions d’altres partits, no només la de CDC, i va treballar amb administracions d’altres colors, fins i tot en un percentatge més gran que quan governava CiU. Ho ha dit durant la seva compareixença davant la diputació permanent, on ha qüestionat les xifres dels documents filtrats perquè no sumen en cap cas un 3% i ha subratllat que les obres investigades són del Pla Zapatero, que especificava que s’havien d’adjudicar al projecte més barat. “No es podia fer favors a ningú. Què caram s’hi havia de donar a canvi si no hi havia cap favor?”, ha preguntat.

Marta Rovira (ERC): ‘Vostè tenia coneixement del pagament de comissions?’
La portaveu parlamentària d’ERC, Marta Rovira, ha demanat al president que aclareixi si coneixia l’existència de comissions il·legals a CDC. Ho ha fet després de no haver escoltat de la boca de Mas una afirmació rotunda que negués pràctiques irregulars al partit. ‘La transparència i les explicacions públiques són el mínim i la garantia per començar a combatre la corrupció i li demanem si vostè tenia coneixement de pagaments de comissions, no només de si aquestes comissions eren del 3%”‘ ha indicat. Rovira ha dedicat 16 dels 20 minuts a parlar de corrupció i ha situat el 27-S com una “oportunitat” perquè Catalunya disposi de les eines per acabar amb les pràctiques corruptes.

La petició de compareixença
Mas va demanar de comparèixer a petició pròpia per explicar els motius de la convocatòria del 27-S, i en vista que quatre grups de l’oposició havien reclamat també que donés explicacions sobre el cas Petrum, ha comunicat la voluntat de debatre-ho. Així ho va anunciar ahir la portaveu del govern, Neus Munté, tot just després que Unió va haver dit que votaria a favor d’aquesta compareixença. La vice-presidenta, però, va dir que no sabia aquest posicionament dels democratacristians. Oriol Junqueras també va demanar a Mas que demostrés amb fets el compromís contra la corrupció.

Així, a les quatre de la tarda, es reunirà la mesa de la diputació permanent per admetre a tràmit les propostes presentades pels grups del PSC i ICV-EUiA, per una banda, i del PPC i Ciutadans per l’altra, per ampliar l’ordre del dia de la diputació permanent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any