Marzà no confirma l’entrada al Llull, però revindica les ‘polítiques conjuntes’ dels governs del país

  • Els consellers de cultura de Catalunya, País Valencià i les Illes coincideixen en les experiències positives a la Fira del llibre de Bolonya i la Biennal de Venècia

VilaWeb
ACN
19.06.2017 - 12:14
Actualització: 19.06.2017 - 12:21

El conseller valencià d’Educació i Cultura Vicent Marzà no ha confirmat l’ingrés de la Generalitat Valentiana a l’Institut Ramon Llull, però ha reivindicat que ‘l’important és fer polítiques conjuntes’. Així ha respost Marzá a la pregunta de si el govern valencià formalitzarà la seva entrada en aquesta institució per a la promoció de la cultura catalana a l’exterior, de la qual ja en formen part la Generalitat i el Govern de les Illes Balears.

En declaracions a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, el conseller ha reafirmat la seva voluntat de mantenir la col·laboració entre els governs del Principat, les Illes i el País Valencià: ‘més enllà que puguem entrar o no en la institució, el mes important és que tinguem clar que hi ha coses que hem de fer conjuntament i la presència que hem de donar-li’. En aquest sentit, ha posat l’exemple del treball conjunt per a la consideració de la construcció de la pedra en sec com a patrimoni cultural que, ha dit, és exemple ‘d’avançar dia a dia amb pas ferm i coses concretes’.

Marzà ha fet aquestes declaracions durant la seva participació al programa ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, que realitza un especial des de l’Espai Joan Fuster de Sueca (Ribera Baixa) amb motiu del 25è aniversari de la mort de l’escriptor i que ha reunit en una mateixa taula el conseller valencià, la consellera balear de Cultura Fanny Tur i el conseller de Cultura Santi Vila.

Tots tres han coincidit a remarcar que les experiències recents amb participació conjunta a la Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya, amb Catalunya i Balears, o a la Biennal de Venècia, on també ha participat el País Valencià, han estat satisfactòries. En aquest sentit, el conseller Vila ha dit que des de la Declaració de Palma la col•laboració entre les industries culturals s’ha traduït en iniciatives interessants de treball compartit.

‘La catalanitat en general ha fet grans aportacions històriques, en fa i n’ha de continuar fent, i en un món més obert que mai hem de recolzar iniciatives que només amb recursos poden aspirar a ser més valorades en qualsevol punt del planeta’, ha reblat, indicant que sovint la manca d’impuls per part de l’estat frena aquest reconeixement internacional.

Preguntat sobre com afectaria a l’espai cultural català compartit la independència de Catalunya, el conseller Santi Vila ha indicat que ‘a nivell domèstic haurem aconseguit un objectiu que fa molts anys que perseguim i haurem de ser conseqüents’. Vila ha afegit que per primera vegada la catalanitat veurà que no té un estat ‘a la contra, sinó aliat’.

Al respecte, la consellera balear Fanny Tur ha dit que ‘passi el que passi a partir de l’1 d’octubre, els espais culturals ens poden ajudar encara més i servir de cohesió i que no ens quedem pel camí i treballar tots els territoris de manera conjunta’.

Podeu escoltar la conversa completa entre els tres consellers açí:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any