Maria Barbal guanya el premi Josep Pla i Najat El Hachmi s’endú el Nadal

  • Barbal, escriptora de llarga trajectòria i reconeixement, ha guanyat el premi Josep Pla amb ‘Tàndem’ · La tradicional vetllada literària del dia de Reis enguany no s’ha pogut fer

VilaWeb
Maria Barbal (dreta) i Najat El Hachmi (esquerra), guanyadores del premi Josep Pla i Nadal, respectivament.
Redacció
06.01.2021 - 20:18
Actualització: 06.01.2021 - 21:18

L’escriptora Maria Barbal ha guanyat el 53è premi Josep Pla de novel·la amb Tàndem, que segons ha explicat és una història sobre la felicitat que té com a protagonistes un home i una dona que es donen l’oportunitat de tornar a començar i viure amb plenitud.

Maria Barbal és una escriptora de llarga trajectòria. Va debutar el 1984 amb la celebrada i traduïda Pedra de tartera. Al llarg d’aquests anys ha publicat una vintena d’obres, sobretot novel·les, que li han valgut reconeixements com ara el premi Jaume Fuster que atorga l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el premi Trajectòria de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana. L’escriptora ha explicat que no s’havia presentat a un premi des de País íntim, guanyador del premi Prudenci Bertrana el 2005. També és autora de les novel·les Mel i metzines, Càmfora, Emma i l’última, A l’amic escocès, que va publicar el 2019.

Els protagonistes de Tàndem són l’Helena i l’Armand, que quan es coneixen s’adonen que han de tornar-se a estimar a si mateixos i reconquerir l’alegria del present i la llibertat de viure com vulguin. I potser aquesta parella acabarà pedalant junta i formarà un tàndem.

Najat El Hachmi, la sorpresa

La sorpresa ha saltat amb la guanyadora del premi Nadal, perquè ha estat Najat El Hachmi amb El lunes nos querrán. És la primera vegada que l’autora escriu una obra en espanyol. Però segons que ha explicat, ha escrit alhora la novel·la en espanyol i en català i considera que l’una i l’altra són obres originals: “Escriure la mateixa història en dos idiomes diferents em permetia tenir punts de vista diferents sobre la mateixa obra. L’única norma que m’he imposat és que no fossin novel·les diferents.”

La novel·la narra la història de dues amigues que creixen a la perifèria d’un barri i que veuen com la procedència, el sexe i la classe social els condiciona la conquesta de la llibertat.

Najat El Hachmi va debutar en la ficció amb la novel·la L’últim patriarca, guanyadora del premi Ramon Llull el 2008. D’aleshores ençà ha publicat també La caçadora de cossos, La filla de l’estranger (premi Sant Joan de Novel·la i premi Ciutat de Barcelona) i Mare de llet i de mel. El 2019 va publicar l’assaig Sempre ha parlat per nosaltres.

Récord d’originals presentats

A causa de la covid-19 no s’ha fet la tradicional vetllada literària del dia de Reis a l’hotel Palace (l’antic Ritz). La convocatòria d’enguany ha aconseguit una altíssima participació, amb una xifra rècord de 1.044 obres al premi Nadal, dotat amb 18.000 euros, i una seixantena al premi Josep Pla, que té una dotació econòmica de 6.000 euros.

Els lectors podran trobar els llibres premiats a les llibreries el mes de febrer. L’obra de Barbal, Tàndem, es publicarà el 3 de febrer en català i el 17 de febrer en castellà. Les dues versions seran publicades per Destino. El lunes nos querrán es publicarà el 10 de febrer (Destino) mentre que l’original en català, Dilluns ens estimaran, el publicarà Edicions 62 el mateix dia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any