Manifestació a Perpinyà contra el boicot de l’ajuntament a l’obertura d’un institut en català

  • La Bressola ha convocat una manifestació a les 11.00 a la plaça de Catalunya per a exigir que els permetin d'obrir el primer col·legi-liceu en català

VilaWeb
Redacció
21.10.2021 - 21:50
Actualització: 22.10.2021 - 19:14

La Bressola ha convocat una manifestació a Perpinyà per a exigir a l’ajuntament que canviï de parer i que els permeti d’obrir el primer col·legi-liceu amb un sistema immersiu en català. La Bressola tenia signada la compra del monestir de Santa Clara, al barri del Vernet de Perpinyà, per a fer-hi allà el col·legi-liceu. Fins i tot havia donat una paga i senyal de 60.000 euros. Tanmateix, a últim moment i sense haver avisat en les converses amb la Bressola, l’ajuntament governat per l’extrema dreta del Rassemblement National va fer valer el dret de preempció, que és el dret de tanteig quan s’obre un període per a l’adquisició d’un edifici amb valor patrimonial i històric. Aquest gir a última hora ha deixat sense marge de maniobra la Bressola. Per això ha convocat la manifestació, que sortirà a les 11.00 de la plaça de Catalunya.

La Bressola reivindica la urgència de poder obrir el nou centre educatiu, que seria el segon col·legi i el primer liceu, per a poder oferir una educació en català d’ençà de maternal fins a les portes de la universitat, una possibilitat fins ara inèdita a Catalunya Nord. Amb aquesta intenció, van cercar un espai adequat per a crear el nou centre i van considerar que el monestir de Santa Clara era el més adequat perquè tenia la complicitat de la comunitat de religioses de Santa Clara, propietàries del lloc, i era al barri del Vernet, en què la Bressola ja està implantada.

Quan ja s’havien decidit pel monestir, van avisar l’Ajuntament de Perpinyà de la voluntat de comprar l’edifici i a l’abril els van dir que tenien via lliure. També es van reunir amb la vice-presidenta de la regió d’Occitània, amb la presidenta i el vice-president del Departament dels Pirineus Orientals i amb la vice-presidenta encarregada de les qüestions educatives, i també els van donar suport, segons que diuen. Sabent que l’ajuntament no tenia interès de comprar l’edifici i havent aconseguit l’acompanyament de la Regió, el Departament i també de la Generalitat de Catalunya, el 6 d’agost van signar el compromís de compra.

Després d’això, a punt d’esgotar els dos mesos de termini perquè l’ajuntament fes valer el dret de preempció o no, finalment el govern local ha dit que vol comprar el monestir al mateix preu i amb les mateixes condicions, com a projecte de preservació del patrimoni. La Bressola denuncia que no ha rebut cap explicació del canvi de parer i demanen saber si tenen cap projecte real i quin és.

Han fet circular un manifest en què convoquen la manifestació i demanen per què s’atura un projecte de servei públic com un centre d’ensenyament en català: “És absolutament incomprensible. Quin problema hi ha amb la Bressola? Quin problema hi ha amb l’ensenyament en català?” Reivindiquen que l’ensenyament immersiu en català mereix un centre d’educació secundària i demanen el suport de tothom per a fer-ho possible. “No hi ha cap situació que faci més mal al cor que la de no poder respondre a la demanda d’una família que vol escolaritzar el seu nin o la seva nina en català”, diuen.

Per aquest motiu, exigeixen a l’ajuntament la retirada de la preempció del monestir de Santa Clara i demanen a les institucions i les administracions territorials accions concretes per a ajudar-los i defensar el català. “Ens comprometem a sortir al carrer les vegades que calgui per defensar la llengua i l’ensenyament en i del català”, diuen. El manifest –que podeu signar ací– ja ha rebut el suport de més de sis mil persones.

Desconfiança envers el govern municipal d’extrema dreta

El canvi de guió sobtat de l’Ajuntament de Perpinyà per a fer descarrilar el projecte de col·legi-liceu en català ha aixecat les sospites de molts nord-catalans, que creuen que és un moviment del govern de Louis Aliot per a boicotar la Bressola. En una entrevista a VilaWeb, el president de la Bressola, Joan-Sebastià Haydn, va explicar que no era la primera vegada que es trobaven amb traves per part del govern d’Aliot: “Abans teníem un projecte de col·legi en un altre edifici. L’anterior batlle, Jean-Marc Pujol, es va comprometre que ho tiraria endavant, però Aliot va dir que no. També vam sol·licitar a l’ajuntament una solució provisional al local que posa a disposició de la Bressola i ens va dir que no se’n feien responsables. I ara ens trobem que ens trenquen aquest projecte important. No en sabem les intencions, però podem constatar que aquestes han estat les respostes.”

A més, darrerament l’Ajuntament de Perpinyà ha estat al centre de la polèmica per més fets que s’han interpretat com a catalanofòbia. Aliot va retirar la referència a la catalanitat de l’escut de Perpinyà quan en va canviar el lema. En compte de “Perpinyà, la catalana”, va passar a descriure la ciutat com “la radiant”. A més, fa pocs dies van desaparèixer els cartells en català dels accessos al municipi.

Més demanda que places per a l’educació en català

Segons que va explicar Haydn, ara per ara hi ha més demanda de famílies que volen escolaritzar els infants en català que no pas places disponibles: “Ara, un nin que entra a dos anys a la Bressola s’hi queda fins al final de la secundària. Això fa que els nostres efectius vagin creixent. Com que se sap que tenim aquest projecte de centre de secundària, hi ha més municipis que ens sol·liciten d’obrir centres nous de maternal i primària.”

Amb tot, es mostrava decebut per la decisió de l’ajuntament perquè sense una solució per a la secundària no poden continuar creixent: “Tenim set escoles de primària, però només un col·legi, i hi ha un problema de continuïtat. És tot un projecte que és paralitzat, no tan sols el de secundària. És el projecte de la Bressola, que és paralitzat, el projecte d’immersió en català. I la demanda hi és… És una llàstima enorme no poder respondre a la demanda d’una família que vol escolaritzar el seu nin en català.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any