Manifestació a favor del ‘no’ a la plaça Sintagma d’Atenes

  • El govern grec impulsa mesures per alleugerir el 'corralito'

VilaWeb
Redacció
29.06.2015 - 20:37
Actualització: 23.07.2015 - 13:20

Els favorables al ‘no’ com a resposta a la pregunta del referèndum grec de diumenge s’han concentrat aquesta tarda a la plaça Sintagma d’Atenes, una mobilització convocada des del govern grec. Són ciutadans contraris a les mesures que reclamen les instituciones europees. Segons alguns mitjans, les primeres estimacions xifren la participació en vint-mil persones.

La concentració arriba el dia que ha començat el control de capital –el ‘corralito’– imposat pel govern grec. És una mesura que ha de durar tota la setmana i que ha portat les imatges de cues de ciutadans per a poder treure diners dels caixers automàtics. Cada ciutadà pot treure un màxim de 60 euros per dia. Mentre no es decideix què passa amb el rescat de Grècia i la negociació de Tsipras amb la troica, les restriccions sobre el capital bancari s’imposa a tot el país. El govern grec ha decidit que el transport públic sigui gratuït mentre duri el ‘corralito’ i que els pensionistes puguin treure diners a les oficines bancàries perquè no tenen targetes ni poden fer servir els caixers.

Les borses europees han obert aquest matí amb caigudes importants arran de la decisió del Banc Central Europeu de congelar la línia de liquiditat d’emergència a Grècia i que els bancs no obrin la porta avui. Entre elles, la més perjudicada ha sigut la borsa espanyola, que ha obert amb caigudes del 5% a l’Íbex 35. Minuts després, però, el selectiu espanyol ha moderat els descensos, fins al 3,71% aproximadament. El descens dels valors ha sigut generalitzat a tota Europa: L’índex FTSE 100 de Londres ha patit un retrocés d’un 2% en les primeres operacions del matí i el Dax Alemanya i el CAC 40 de França més d’un 3%.

Alguns dels valors més castigats de l’Íbex 35 han estat els bancaris, amb descensos del 7,7% en el cas del Banc Popular, del 6,5% del Banc Sabadell, del 6% al Banco Santander o del 4% de Caixabank, entre d’altres.Paral·lelament, la prima de risc espanyola ha experimentat un augment d’uns 30 punts a primera hora, fins als 166, tot i que després i poc abans de les deu s’ha situat en els 150 punts (2,29%).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any