El llibre de família desapareix a partir d’avui a l’estat espanyol

  • Serà substituït per un registre individual digital on s'inscriuran de manera cronològica tots els fets relatius a la identitat i l'estat civil, entre més

VilaWeb
Europa Press / Redacció
30.04.2021 - 11:43

El llibre de família en format de paper desapareix a partir d’avui a l’estat espanyol. A partir d’ara serà substituït per un registre individual digital que s’obrirà a cada nadó, a qui s’assignarà un codi personal, i on s’inscriuran de manera cronològica tots els fets relatius a la identitat i l’estat civil, entre més, i que es tancarà amb la inscripció de la defunció. Aquest canvi es fa amb l’entrada en vigor de la llei 20/2011 del 21 de juliol del Registre Civil espanyol, que suprimeix el sistema tradicional de divisió del Registre Civil en seccions (naixements, matrimonis, defuncions, tuteles i representacions legals) i crea un registre individual per a cada persona.

Aquest document tradicional data des de més d’un segle i acreditava les relacions de parentiu en el nucli familiar entre pares i fills i entre cònjuges. Els llibres de família expedits amb anterioritat a l’entrada en vigor d’aquesta nova llei continuaran tenint validesa.

Els advocats de família valoren aquest canvi positivament perquè consideren que reduirà els motius de discussió de les parelles. “Després d’un divorci, el llibre de família es convertia en motiu de controvèrsia perquè les parelles es barallaven per tenir l’original. Amb el nou format, es podrà tenir accés a tota la informació sense recórrer al Registre Civil per a demanar un duplicat, un tràmit que a vegades no resultava senzill”, ha explicat la presidenta de l’Associació Espanyola d’Advocats de Família (AEAFA), María Dolores Lozano.

Així mateix, des de la AEAFA assenyalen que el llibre de família tradicional generava inconvenients en determinades gestions, sobretot internacionals, ja que els ciutadans no acostumen a actualitzar-lo i incorporar els canvis que es produeixen en la família, com són les defuncions o els divorcis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any