L’extint guacamai reapareix al Brasil

  • Es creia que tan sols quedaven un centenar d'exemplars en captivitat

VilaWeb
Europa Press
01.07.2016 - 22:00

Un exemplar de l’extint guacamai va ser vist mentre volava pel cel de Curaçá, un municipi de 20.000 habitants a la regió de Caatinga, a Bahia (Brasil). Es rebutja, així, la idea que el centenar d’animals d’aquesta espècie que existeixen actualment al planeta visquin només en captivitat.

Segons ha informat SEO/BirdLife, la troballa va ser feta, en primer lloc, per un granger local que es va apressar a anunciar-ho als seus veïns. La notícia va calar especialment en la seva filla de 16 anys, Damilys, que, l’endemà s’endinsava al bosc i aconseguia una prova inequívoca de l’existència de l’ocell: un vídeo gravat amb el mòbil, que ha servit als biòlegs de SAVE, soci de SEO/BirdLife i BirdLife International al Brasil.

Es tracta del primer Guacamai d’Spix observat a la zona en els últims 16 anys. Així, SAVE, amb el vídeo a la mà, va avisar la resta d’organitzacions que integren el projecte Ararinha na Naturaleza (Guacamai d’Spix a la naturalesa) per organitzar un viatge d’emergència a Curaçá i localitzar l’au. La població local també ha posat fil a l’agulla i s’han organitzat per controlar que cap traficant d’espècies exòtiques pugui accedir a la zona.

L’organització ecologista ha explicat que encara no se saben les raons de l’arribada d’aquest ocell, tot i que diuen que és probable que sigui un exemplar criat en captivitat. L’única cosa clara, segons el director de Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient del Brasil, Ugo Vercillo, és que “la troballa reforça la necessitat de protegir l’àrea”.

De fet, Ararinha na Naturaleza treballa des del 2014 per preservar 44.000 hectàrees als entorns de la població. Aquestes tasques s’uneixen als esforços que s’estan fent per mantenir la cria en captivitat de l’espècie amb l’esperança d’apuntalar la seva reintroducció a Curaçá. De moment, i tot i que les raons de la seva presència siguin incertes, almenys un guacamai d’Spix ha volat un altre cop pels cels d’aquesta població brasilera, ha celebrat SEU/BirdLife.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any