El Parlament Europeu vota d’urgència la proposta de la Comissió per a repartir 120.000 refugiats

VilaWeb
Redacció / ACN
17.09.2015 - 06:00

El Parlament Europeu vota avui d’urgència la proposta de la Comissió Europea per a repartir 120.000 refugiats entre els estats membres, mitjançant un sistema de quotes. El president de l’Eurocambra, Martin Schulz, proposa de votar-la d’urgència perquè les institucions europees han de demostrar que estan disposades a actuar per resoldre la crisi dels refugiats. Dilluns, els ministres d’Interior van ser incapaços de pactar el mecanisme de repartiment dels 120.000 refugiats, que segons la proposta inicial de Brussel·les seria obligatori. Eslovàquia, la República Txeca, Polònia i Hongria s’hi oposen frontalment, mentre que Alemanya, França i l’estat espanyol la defensen.

En l’obertura de la sessió plenària a Brussel·les, Martin Schulz va demanar als eurodiputats que acceptessin la proposta i els eurodiputats la van acceptar la petició. Per tant, la proposta es vota avui al matí, per tal que el Parlament Europeu enviï un missatge als estats membres i l’opinió pública sobre la seva posició per a resoldre la crisi dels refugiats.

‘És urgent d’arribar a un consens a la Unió Europea. Hem de donar una resposta, presentar la nostra posició, que els ciutadans vegin que el Parlament Europeu fa la seva feina’, va dir Claude Moraes, president de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior. Segons ell, la manca d’acord entre els estats és una ‘mancança’ i cal que el Parlament Europeu es pronunciï per ‘expressar la solidaritat europea’ en tota aquesta crisi.

Dilluns els ministres d’Interior van aprovar el repartiment de 40.000 demandants d’asil que actualment són a Itàlia i Grècia, una proposta que ja havia acceptat el parlament pocs dies abans, però que arran de la crisi actual ha resultat insuficient. Però la segona proposta de Jean-Claude Juncker, la de redistribuir entre els estats 120.000 refugiats més –fins arribar a la xifra total de 160.000– no va trobar consens. Com que el parlament també s’ha d’expressar sobre aquesta segona proposta, Martin Schulz ha decidit d’avançar el vot, de manera que l’opinió de l’eurocambra ja sigui clara abans de la nova reunió extraordinària de ministres de Justícia i d’Interior, que s’ha de fer el 22 de setembre. Alguns estats, com Eslovàquia, demanen una reunió extraordinària de caps d’estat i de govern per tractar sobre els refugiats.

Esquerdes a Schengen
Mentre continuen les discussions europees per a decidir com resoldre la crisi humanitària dels refugiats, aquest cap de setmana Alemanya va reinstaurar els controls fronterers eliminats per l’acord de Schengen. Alguns altres països, com Eslovàquia, Àustria, Hongria o els Països Baixos, han endurit les inspeccions. A Hongria, el primer ministre Viktor Orbán promou controls durs a la frontera exterior de la UE, on de fet ja es construeix una tanca. A més, Orban vol poder empresonar qualsevol persona que travessi la frontera il·legalment.

Tensió a Hongria
La tensió va tornar a augmentar ahir a la frontera entre Hongria i Sèrbia, a Roszke. La policia hongaresa va fer servir gasos lacrimògens i un canó d’aigua contra els immigrants i refugiats que provaven de travessar la frontera per arribar a Alemanya per Àustria.

Els refugiats i immigrants són darrere la tanca que les autoritats hongareses han alçat per blocar-los el pas. La policia hongaresa va denunciar que hi havia immigrants ‘agressius’ que havien fet malbé la tanca i que havien traspassat la frontera. Tanmateix, un responsable de l’ONU al lloc dels fets va dir que no semblava que els refugiats haguessin fet malbé res.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any