L’estat espanyol haurà d’explicar què sabia de la detenció del president Puigdemont

  • La participació d'unitats especials de la policia italiana descarta l'activació d'una alarma informàtica

Vicent Partal
27.09.2021 - 21:50
Actualització: 27.09.2021 - 21:56
VilaWeb
El president Puigdemont entrant al Parlament Europeu ahir. (Fotografia: Stephanie Lecocq

Aquesta tarda VilaWeb ha publicat aquesta notícia en què expliquem que la detenció del president Puigdemont a l’Alguer divendres va ser executada amb la participació de policies de la DIGOS italiana. Policies que havien arribat a la ciutat catalana de Sardenya provinents de Càller i Roma. La DIGOS és una divisió especialitzada de la policia italiana que sol intervenir, per exemple, en casos de terrorisme o extremisme polític.

La importància de la notícia és que desmunta la versió segons la qual la detenció havia estat provocada perquè havia saltat, de manera automàtica, una alarma dels sistemes judicials europeus. Si hagués estat així, els policies desplaçats de Roma estant cap a l’Alguer no hi haurien arribat a temps. La versió oferta en un primer moment, de totes maneres, ja tenia poca consistència, car no podia explicar com era que havia saltat amb el president Puigdemont i no amb alguns altres exiliats catalans que també han visitat l’Alguer.

Descartada l’alarma automàtica i innocent, doncs, l’episodi de la detenció del president a l’exili pren una volada diferent. I reclama explicacions polítiques que haurien de ser fetes molt a fons i molt convincents: qui va avisar la policia italiana, a Roma?

L’única resposta imaginable, evidentment, és que ho va fer l’estat espanyol, al nivell que siga. Podria ser un avís de la policia espanyola directament a la italiana; entraria dins una certa normalitat, encara que siga estrany per les conseqüències polítiques. Però caldrà escatir si, almenys, el ministre Grande-Marlaska n’estava al cas –amb tot allò que significaria. O més amunt i tot. Les paraules de Pedro Sánchez, dissabte al matí, dient que Puigdemont havia de sotmetre’s a la justícia, vistes ara, amb la nova informació que aportem, semblen encara més greus que no semblaven.

Aquestes darreres hores alguns col·legues que em mereixen respecte per la seua faena d’anys s’han referit de manera més o menys velada a la hipòtesi d’una operació feta directament, de policia a policia. Fora del control del govern espanyol i tot. A l’esquena del govern espanyol. Com si fos una mena de colp d’estat, que alguns opinen que tindria la pretensió d’enfonsar el govern Sánchez, tot tesant la seua relació amb l’independentisme. L’article d’Elisa Beni ahir a Eldiario.es va en aquesta línia. I es demana què en sabia el ministre d’Interior.

A l’editorial d’ahir ja us avisava que de mica en mica s’aniria sabent tot i que l’estat espanyol hauria de donar moltes explicacions. D’entrada, la hipòtesi d’un, diguem-ne, accident informàtic ja no hi encaixa. I l’executiu de Pedro Sánchez, per tant, ha d’explicar-se. O hi ha uns poders de l’estat que no controla, i això és gravíssim; o, efectivament, ell o el seu ministre van creure que podien dur el president Puigdemont detingut a Espanya. Que seria molt més greu encara.

 

PS1. Ahir vam fer un acte amb subscriptors de VilaWeb, amb la participació de la presidenta del parlament, Laura Borràs. Ara que la pandèmia sembla que comença a amainar, tornarem a fer actes amb regularitat. El següent serà el 9 d’octubre a Perpinyà. Tots aquests actes i tota la feina informativa que fem en aquest diari són possibles gràcies al suport dels subscriptors. Si encara no en sou, us demane que us en feu, perquè en necessitem més dels que tenim. Si voleu, i podeu, ajudeu-nos clicant ací. Gràcies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any