Les perles: Rufián explica les seves vivències al congrés espanyol i la cara més complexa i turbulenta de Júpiter

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb
Redacció
26.05.2017 - 21:18

Les perles d’avui

‘No ens van votar per a passar desaparcebuts’. Gabriel Rufián ha estat entrevistat en clau d’humor al portal Flooxer. Rufián repassa els últims fets polítics i també revela algunes vivències personals. Parla de la feina de polític: ‘Som uns privilegiats, podem dir a segons qui allò que molta gent els voldria dir’. Rufián no s’amaga: ‘Ens van votar per això! No per amagar-nos, sinó per dir segons què a segons qui’, afirma. De fet, les intervencions del diputat d’ERC al congrés espanyol són força contundents amb el PP, el PSOE i Ciutadans. Sobre això, Rufián diu amb sorpresa: ‘Ara hi ha la cantarella que cada cop que intervinc, digui el que digui, els del PP, el PSOE i Ciutadans ja diuen: “Rufián no insulti”‘. La podeu veure ací:

La cara més complexa i turbulenta de Júpiter. La NASA va fer públics ahir els primers resultats de la missió Juno que demostren que Júpiter ‘és un món complex, gegant i turbulent’. En les seves òrbites al voltant del planeta, la sonda ha descobert que els pols són un caos de tempestes amb uns comportaments fins ara mai vistos. Us ho expliquem ací.

Les notícies del dia

Reunió extraordinària. El secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana, la junta directiva i les presidències territorials d’Òmnium i l’executiva de l’Associació de Municipis per la Independència es reuniran de manera extraordinària per analitzar la situació política catalana després del fracàs de la via negociada per a la celebració d’un referèndum. Us ho expliquem ací.

Ara, el nom. La secció primera de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia valencià ha admès a tràmit el recurs presentat pel PP a l’Ajuntament de València contra el decret que aprova el canvi de nom del municipi de València per la forma en català de ‘València’. Així consta en la resolució, que pot ser encara recorreguda en un termini de cinc dies. El TSJ també ha acordat d’obrir una peça separada per a estudiar la suspensió d’aquest acord i també requereix a la Generalitat que en el termini de 20 dies li enviï l’expedient administratiu d’aquest. Ho podeu llegir ací.

‘Tranquil·litat’. La vice-presidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, ha remarcat aquest divendres que la suspensió cautelar per part del TSJ valencià del decret de plurilingüisme educatiu no suposa canvis en el termini d’admissió dels alumnes i que el procés de matriculació continu amb total normalitat. A preguntes dels mitjans durant la conferència de premsa posterior al ple del Consell, Oltra ha volgut traslladar tranquil·litat a les famílies i ha recordat que l’advocacia de la Generalitat treballa en un recurs. Al respecte, ha explicat que segons la jurisprudència del Tribunal Suprem espanyol per a aplicar mesures cautelars ha d’existir un dany irreparable i que, en aquest cas, la posada en marxa del decret educatiu tan sols afecta l’any vinent als nens d’Infantil de 3 anys, una etapa en la qual l’escolarització no és obligatòria. Podeu escoltar les declaracions de la vice-presidenta ací.

Cas Palau. L’Audiència Barcelona no admet a tràmit el nou escrit del Consorci del Palau de la Música que proposava d’acusar CDC de lucrar-se amb l’espoliació de l’entitat. A l’inici de la sessió, l’advocat del Consorci ha demanat que s’acceptés el nou escrit, presentat dimecres després de l’última reunió del Patronat del Consorci que va votar per cinc vots a quatre canviar les conclusions i acusar també CDC per haver-se quedat suposadament 6,6 milions del Palau. El tribunal, com han opinat la fiscalia i les defenses, considera que el tràmit ja va concloure el 17 de maig, quan es van presentar les conclusions de les acusacions, i que ara ja no es poden modificar. Ho podeu llegir ací.

Diners per a l’estat català. El secretari d’Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, ha assegurat avui que l’Agència Tributària Catalana (ATC) està preparada per recaptar qualsevol mena d’impost en cas que el sí a la independència s’imposi al referèndum. ‘Començarem a recaptar quan el procés estigui madur’, ha afirmat. I ha avisat que pagar els impostos a l’ATC no serà voluntari: ‘Ara no ho és i l’endemà del referèndum, tampoc.’ En parlem ací.

Massacre a Egipte. Un grup armat ha tirotejat un autobús que transportava cristians coptes a Egipte. Segons que informa l’agència Reuters, hi ha una vintena de morts i uns vint-i-cinc ferits. El vehicle ha estat atacat al poble d’Al Adua, a la província de Menia (200 quilòmetres al sud d’El Caire), mentre es dirigia a un dels monestirs de la capital provincial. Fins ara cap grup ha reclamat l’autoria de l’atac. Ho podeu llegir ací.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb us recomanem aquestes dues peces sobre dos possibles rècords. El primer, novament, de Kilian Jornet: l’alpinista català intentarà de nou el cim de l’Everest per a complir el seu repte; el segon, de Ferran Latorre, que demà atacarà el cim de la montanya més alta del món i podria convertir-se en el primer català en aconseguir coronar els catorze vuit-mil del planeta.

No podeu passar per alt aquest lliçó diplomàtica: Finlàndia va ajudar Estònia a aconseguir la independència, però negava que el país bàltic pogués ser independent per no irritar Moscou. Us expliquem aquest cas ací.

També hem publicat aquest missatge d’Arnaldo Otegi i Maddalen Iriarte als catalans, en què expressen el seu suport innegociable al procés d’independència. El podeu veure en vídeo ací.

I, finalment, no passeu per alt aquesta entrevista a Ernest Costa, un dels últims testimonis de la rebuda de la Flama del Canigó a l’Ajuntament de Barcelones per part del batlle franquista Porcioles.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any