Les perles: Sapigueu quin és el millor formatge de Catalunya i escolteu la música que ‘fan’ els planetes de Trappist-1

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb
Redacció
15.05.2017 - 21:01
Actualització: 15.05.2017 - 22:39

Les perles d’avui

Quin és el millor formatge de Catalunya? ‘Formatge de pasta dura, cuita, de llarga maduració amb un gust agradable, dolç i afruitat al centre i intens i amb certa picor a mesura que s’acosta a l’escorça.’ Aquesta és la descripció del formatge Reixagó, escollit millor formatge català del 2017 a la fira Làctium, que s’ha fet aquest cap de setmana a Vic. Una de les característiques principals d’aquest certamen és que dóna molt pes als mestres formatgers, perquè ells són els millors prescriptors del seu producte i són els que poden explicar més bé què fan. Us ho expliquem ací.

Música amb planetes. EL 22 de febrer la NASA va presentar el descobriment d’una petita estrella situada a quaranta anys llum del sol amb set planetes rocosos com la Terra, que orbiten al seu voltant. Es diu Trappist-1. Pot contenir aigua i, si fos el cas, seria susceptible d’acollir alguna forma de vida. Doncs bé, uns astrofísics de la Universitat de Toronto han recreat en forma de música el moviment d’aquest sistema, tot assignant un so concret a cada planeta. El resultat, ací el teniu:

Les notícies del dia

Problemes pel ciberatac. El ciberatac que ja ha infectat més de dos-cents mil ordinadors de cent cinquanta estats diferents pot repetir-se avu. Tot i que l’atac va ser aturat momentàniament activant una adreça web, els experts creuen que pot tornar a expandir-se avui, quan s’engeguin milers d’ordinadors no preparats per a aturar el virus. Us n’hem parlat ací.

Perjudicis a l’Institut Català de la Salut. L’Institut Català de la Salut (ICS) ha tingut a primera hora del matí un greu problema informàtic: hi havia ambulatoris i centres d’atenció primària sense internet, on hom no podia accedir a les bases de dades dels historials clínics dels pacients. Fonts de l’ICS han dit que no sabien l’abast del problema, i que no el podran saber fins que no tinguin la informació que els ha de donar Telefónica, companyia amb què tenen contractat el servei d’internet. Tampoc no se sap quan es podrà restablir el servei.

Alibaba aterra a Catalunya. El gegant del comerç electrònic xinès Alibaba vol implantar a Barcelona el centre logístic del sud d’Europa. Les negociacions entre el govern i l’empresa van començar fa mesos i ja són a la recta final. El conseller d’Empresa, Jordi Baiget, va reunir-se amb directius d’Alibaba a final de febrer, durant la missió empresarial de la Generalitat a la Xina i Hong-Kong. Us ho expliquem ací.

Nou primer ministre francès. El flamant president de França, Emmanuel Macron, ha nomenat Édouard Phillipe com a primer ministre. Conservador moderat dels Republicans, Philippe és el batlle de la ciutat de Le Havre, la més poblada de Normandia, i afí al l’ex-primer ministre Alain Juppé. Substituirà Bernard Cazeneuve, i és la primera peça d’un executiu que es farà públic demà, format per quinze ministres. En parlem ací.

Alta tensió. Catalunya ha estat un dels punts més espinosos que han encarat els tres candidats a secretari general del PSOE en el debat que han fet avui a migdia, el primer i únic abans de les primàries de diumenge. Pedro Sánchez, Susana Díaz i Patxi López han topat per una qüestió que s’ha demostrat incòmoda per a tots. ‘És un debat petit! Tornem a parlar del debat de nacions sí i nacions no que interessen els nacionalistes, però no a nosaltres!’, ha exclamat Patxi López. Vegeu-ne ací els moments més tensos.

L’explicació de Carmena. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va telefonar a la batllessa de Madrid, Manuela Carmena, per dir-li que volia que la conferència sobre el referèndum que s’ha de fer dilluns vinent a la capital espanyola es fes en una seu municipal. Ho podeu llegir ací.

Com usar Twitter? El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presentat avui el ‘Manual dels governs a Twitter. Pautes per a institucions públiques a partir de l’experiència del Govern de Catalunya.’ És una publicació que ha fet el govern de Catalunya amb el suport de Twitter i que aplega tot un seguit d’idees, recursos i estratègies amb l’objectiu d’ajudar governs i institucions a fer un ús òptim d’aquesta eina digital. En l’acte, que ha conduït la periodista i comunicadora Gina Tost, Puigdemont ha demanat als futurs usuaris del manual que responguin a la Generalitat: ‘Demano que ens en feu un retorn, que ens ajudeu a millorar aquesta guia perquè que no l’abandonarem’, ha dit. El podeu consultar ací.

La renda garantida avança. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Dolors Bassa, ha elogiat avui el ‘consens de país’ sobre la renda garantida de ciutadania (RGC). Bassa ha signat l’acord amb els impulsors de la ILP, que dissabte van avalar la proposta del govern català. Ho podeu llegir ací.

València contra el franquisme. L’Ajuntament de València preveu de començar abans d’aquest estiu el canvi nom de 51 carrers relacionats amb el règim franquista, en aplicació de la llei de memòria històrica. Ho ha assenyalat la regidora de Cultura, Glòria Tello, que ha presentat l’informe elaborat per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València. Tello ha indicat que el canvi es farà amb el màxim respecte a la llei i amb el convenciment que la ciutadania té el dret que la denominació de les vies publiques sigui objecte de trobada i no d’enfrontament, ofensa o greuge. Ha afegit que la proposta de noms s’ha elaborat amb el màxim rigor i professionalitat i seguint l’informe de la Universitat de València.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat una entrevista al conseller de Justícia, Carles Mundó. Parla de les mesures de seguretat que cal prendre, de la preparació d’un nou sistema de justícia per a la república catalana, de la judicialització de la política i la politització de la justícia… La podeu llegir ací.

També hem publicat aquest reportatge sobre l’Eternal Blue, l’arma robada a la NSA que ha portat el caos informàtic al món. El podeu llegir ací.

La dirigent palestina Leila Khaled ha estat a Barcelona aquests dies i l’hem entrevistada. Parla del conflicte entre Israel i Palestina, de la lluita armada i del procés català. La podeu llegir ací.

I, finalment, que no us passi per alt aquest reportatge sobre les arrels catalanes de l’independentisme a Puerto Rico.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any