Les novetats de les apps de missatgeria

VilaWeb
Redacció
28.05.2016 - 02:15
Actualització: 28.05.2016 - 11:37

Deia Horaci, el de Carpe Diem, fa una mica més de 2000 anys, ‘Vox emissa volat, littera scripta manet‘ que les paraules dites volen, les escrites queden, que poc s’imaginava la gran veritat del seu axioma … fins ara, sobre tot perquè la gran majoria de vegades les deixem per escrit a les converses a través de mòbils, via WhatsApp o similars. Les nostres comunicacions ja són més virtuals que físiques, si fins i tot parlem amb desconeguts a través de xats! El tema d’avui tracta sobre les principals aplicacions per enviar i rebre missatges, no només hi ha el WhatsApp, ja veureu, perquè fa pocs dies s’hi ha afegit un molt gran competidor, Google.

I veurem com fer perquè les paraules escrites desapareguin i que no es compleixi allò de ‘Verba volant, scripta manent (Caius Titus al Senat), que fan servir tots els advocats que deixen anar llatinismes, comencem.

Algunes dades
Entre Facebook i WhatsApp s’envien 64.000 milions de missatges al dia i 600 milions de fotos, al dia, dades d’abril de 2014!, ja sabeu que un dia té 24 hores i cada hora 60 minuts, així que si dividim els missatges enviats en un dia per 1.440 minuts que té el dia ens dóna la bonica xifra de 44,44 milions de missatges cada minut. Compareu amb els 20.000 milions d’SMS’s, o amb els ‘només’ 500 milions de piulets diaris i veureu la magnitud …

WhatsApp ha arribat als 1.000 milions d’usuaris, xifra que ja està a punt d’arribar el sistema de missatgeria de Facebook, recordeu que Facebook té 1.650 milions d’usuaris actius cada mes.

Per usuaris tenim la següent estadística:

  • WhatsApp     1.000 milions
  • FB Mess.        900
  • WeChat          700
  • Viber               608
  • iMessage        250
  • Telegram        100
  • BBM               100

Apps de missatgeria – WhatsApp
No m’equivocaré gaire si dic que el 99,9% dels qui escolteu feu servir el WhatsApp, bé, de fet conec una persona, una, que presumeix de no tenir-ne, però és una mica rareta.

La passada setmana els de WhatsApp, que ja sabeu que és propietat de Facebook, va  anunciar les aplicacions d’escriptori, o, en paraules normals, que des de l’ordinador podrem enviar whatsApp, i serà més senzill d’enviar-ne en tenir un teclat ‘normal’.

A fa uns quants dies van anunciar una opció que feia molt de temps que tothom li reclamava, el xifrat de punta a punta dels missatges, però per això els dos, o més si és un grup, han de tenir la darrera versió de l’app. Ja haureu vist el missatge que surt quan això passa ‘Els missatges que envieu a aquest xat i les trucades estan encriptades d’extrem a extrem’.

 Fins ara, qualsevol que en sap, i us asseguro que n’hi ha molts, interceptar el tràfic que passa per un wifi era capaç de llegir tots els missatges, fotos, missatges de veu, etc. de WhatsApp!

I a la pròxima versió, que ara està en proves, veurem l’opció de videotrucades dins de WhatsApp, els qui han fet les proves diuen que no traurà cap cosa revolucionaria, res que Skype no estigui fent des de fa molt de temps, però incorporarà aquesta opció a l’app més utilitzada del món.

Telegram
Recordeu el que deia a l’inici?, doncs, el nou Telegram ens permet canviar un missatge després d’haver-lo enviat, i ens donen de coll fins a dos dies!

 No només això, amb Telegram podem fixar el temps que durarà un missatge, així que al cap d’aquest temps, com a Missió Impossible, el missatge s’autodestrueix. 

 I no, Telegram, al contrari del que molts pensen, no és rus, els germans Durov i alguns dels desenvolupadors ho són, però Telegram és una empresa amb els HQ a Berlín.

Si sou paranoics respecte a la seguretat i la confidencialitat, Telegram té el que ells en diuen Secret Chats, que són xats persona a persona absolutament encriptats entre els dos dispositius i que no poden ser llegits des de cap altre dispositiu encara que ho fem amb el mateix usuari. Si en el nostre dispositiu esborrem un missatge, s’esborrarà immediatament del dispositiu del receptor. Els Secret Chats són els que permeten missatges que s’autodestrueixen al cap d’un cert temps, temps que comença a comptar a partir del moment que el receptor veu el missatge en el seu dispositiu. Les fotos amb temporitzador d’autodestrucció, de menys d’un minut, només es poden veure si pitges i continues prement la pantalla i si el receptor fa un captura de pantalla, el programa avisa a les dues parts, Telegram no pot impedir una captura de pantalla, però et pot avisar que s’ha fet.

Una gran novetat és el servei d’enviament o de difusió de missatges, el que en diuen Canals, de forma que enviant un missatge el reben tots els usuaris que el segueixin, això ha estat posat ràpidament en marxa per la Generalitat, que ha estat la primera administració a fer-ho servir. Aquí teniu el comunicat i les instruccions per apuntar-vos.

A Telegram no existeix l’administrador d’un grup com existeix a WhatsApp, tothom pot afegir usuaris, canviar el nom i la foto del grup, encara que si volem, podem seleccionar l’opció d’afegir administradors a un grup i desactivar l’opció que tots són administradors.

 Potser una de les millors i més potents opcions de Telegram són el bots. Un bot és una petita app dins de Telegram, que nosaltres mateixos podem programar perquè facin feines per nosaltres, per exemple, quan estigueu escrivint un missatge, entre @youtube i veure que, si no esteu identificats a YouTube, us demanarà d’identificar-vos i a continuació us oferirà una sèrie de vídeos perquè adjunteu al vostre missatge. Un altre bot és @wiki que et permet buscar a la Wikipedia i adjuntar l’article que ens interessa una vegada trobat. Si en voleu més i voleu fer proves, subscriviu-vos al bot oficial de Telegran @BotNews, i per instruccions per crear-los, podeu anar a la pàgina oficial de Telegram.

 En el cas de Telegram no cal que l’app estigui en marxa, ni el mòbil connectat, per rebre els missatges de Telegram.

I també cl explicar que Telegram té, integrada, una app per retocar les fotos abans d’enviar-les, però no tenen trucades d’àudio, diuen que es volen concentrar en els missatges.

 Facebook
Facebook té una aplicació de xat independent del mur, sense que calgui anar a l’app o entrar al web, una app que té stickers com Telegram, trucades de veu com el WhatsApp i videotrucades com l’Skype.

Sabeu que podeu enviar diners als vostres amics via el chat de Messenger?, això sí, amb algunes condicions que probablement encara no complireu, però tot arribarà …

En primer lloc heu de tenir 18 anys, fins aquí cap problema, però ara es complica, heu de viure als Estats Units i tenir una targeta de crèdit emesa per un banc del país, heu de tenir com a divisa de preferència el Dòlar, i heu d’admetre a les preferències de Facebook l’enviament i recepció de diners.

 Google
Allo, presentat tot just fa uns dies per Google a la conferència I/O per a desenvolupadors, ha estat batejada com l’app de missatgeria intel·ligent, perquè ens suggereix respostes als missatges que ens envien i, simplement, escollir la resposta i aplicar la llei del mínim esforç. Per exemple si et pregunten ‘com estàs’ et proposarà contestar ‘molt bé, i tu?’

Diuen que anirà aprenent les expressions que fas servir, els restaurants als quals vas i, més preocupant, podrà posar-se en mig de les vostres converses, si l’autoritzeu, imagineu que el vostre amic et pregunta quina és l’alçada d’R2-D2, Allo sap que la resposta és 1,09 m i es posarà al mig!

 Al mateix temps, Google anunciava Duo, la seva nova app de vídeo trucades entre dues persones, així que no li farà la competència Hangouts. Té l’opció d’ensenyar-te una foto del qui t’està trucant perquè tinguis l’opció d’acceptar o pitjar el botó de no contestar. El més important de l’anunci és que diuen, i acostumen a encertar-la, que seran capaços de videoconferències encara que tingueu una connexió lenta d’internet.

 Google segueix la teoria de què és millor dues aplicacions senzilles i que cada app faci bé la seva feina a tenir una sola aplicació enorme que faci de tot.

 Tot això, aquest estiu, de moment a Google Play us podeu preregistrar  per tenir l’app tan aviat estigui disponible.

 Line
He deixat pel final Line que, en el seu moment, va revolucionar el mercat amb els seus stickers i que també ha anat afegint coses i que ara el podeu fer servir per trucades de veu i videoconferències, però darrerament té poques novetats i sembla que s’ha quedat una mica aturat.

 Però té un bon grapat d’usuaris i per això no volia deixar de citar-lo.

 Massa apps?
Si esteu saturats i ja no sabeu per on us poden entrar els missatges, proveu-ne una més  Franz és una app d’escriptori per a Mac, Windows o Linux, que permet que et connectis a un grapat de serveis des d’un únic lloc i interfase.

 En aquests moments funciona amb SlackWhatsAppWeChatHipChatFacebook MessengerTelegramGoogle HangoutsGroupMeSkype i uns quants més i pots tenir més d’un compte per un mateix servei per tenir, per exemple, un compte de feina i un de particular.

 Molt simple de configurar, de fet pel WhatsApp es fa igual, escanejant el codi QR i llestos, però només es pot tenir o aquesta o l’aplicació ‘oficial’ o l’aplicació web, no es pot tenir més d’una aplicació de whatsApp en marxa i cal tenir l’app del mòbil en marxa.

I recordeu que no és cert que tot allò que escriu no pot tornar enrere, ara, les hemeroteques estan farcides de gent que no ho sap.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any