Les migracions per esclavitud i arabització van deixar “empremta genètica” al nord d’Àfrica

  • Un estudi de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) de Barcelona ha revelat que les migracions per esclavitud i l'arabització van deixar una "empremta genètica" al nord d'Àfrica, segons publica la revista 'Molecular Biology and Evolution', ha informat aquest dimarts la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
15.11.2016 - 12:41

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

Un estudi de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) de Barcelona ha revelat que les migracions per esclavitud i l’arabització van deixar una “empremta genètica” al nord d’Àfrica, segons publica la revista ‘Molecular Biology and Evolution’, ha informat aquest dimarts la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en un comunicat.

Els tres grans fluixos de persones en països com Marroc, Tunísia i Líbia han estat l’arabització al segle VII d.C.; el comerç d’esclaus des de l’Àfrica subsahariana a partir del segle I a.C durant l’Imperi romà, i al XVIII d.C., a causa de l’auge del trànsit cap a Amèrica, segons la feina.

Els resultats de l’estudi demostren que tots aquests esdeveniments van tenir “un impacte al genoma” dels habitants de la regió, ja que es poden observar pics de flux migratori que coincideixen amb aquestes dates.

Els genomes de berbers i d’àrabs del nord d’Àfrica estudiats –uns 200 individus en total–, han resultat ser més similars del que es pensava: “Probablement en algun moment eren genèticament diferents, però les diferents migracions a la zona han provocat una gran barreja i han diluït la seva diferenciació”, ha destacat l’investigador principal, David Comas.

Comas ha sostingut que aquests resultats són “estrictament genètics” i que no impliquen que els berbers no tinguin una identitat cultural i social molt diferenciada.

Respecte a l’aspecte genètic, els individus d’una mateixa població nord-africana han resultat ser molt diferents entre ells, malgrat ser geogràficament molt pròxims; l’arabització i altres migracions es van estendre per tot el nord d’Àfrica però van afectar de manera diferencial dins d’una mateixa localització.

L’estudi és resultat d’una col·laboració internacional amb l’University College London i quatre universitats nord-africanes, i té el suport econòmic de la Generalitat i el Ministeri d’Economia i Competitivitat.

La publicació ha estat liderada per l’IBE, un centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques i la UPF.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any