Les fruites de primavera

  • La nutricionista Dolors Borau ens parla de les fruites de primavera i els seus beneficis

VilaWeb
Dolors Borau
19.03.2021 - 21:50

L’estiu de l’any passat vam començar un cicle de receptes en què la protagonista era la fruita de temporada. De fet, la fruita és un aliment que podem consumir sense haver-lo de cuinar. A les persones que els agrada no els fa mai mandra, però hi ha molta gent que sovint troba excuses per no menjar-ne. Una de les excuses més habituals és que pelar-la és molt pesat. Però això no ens ha fet dubtar de cercar receptes en què, a més de pelar la fruita, calia elaborar tot un plat, i ens ha semblat que això faria que resultés més atractiu de consumir-la.

Per tancar el cicle, voldria tornar a recordar per què és necessari incloure la fruita a la nostra dieta diària:

Conté un percentatge molt elevat d’aigua en la seva composició i hidrata l’organisme.

La fruita consumida sencera, amb la polpa i en alguns casos amb la pell, és una bona font de fibra.

Les fruites aporten glucosa i fructosa, que són dos tipus de sucres naturals.

Menjar-ne a mig matí o a mitja tarda ens ajuda a tenir la glucosa necessària fins a l’hora de dinar o sopar sense atipar-nos i ens permet de no arribar afamats a l’àpat següent.

Totes les fruites són riques en potassi, que ajuda a mantenir els nivells de sodi en sang, la qual cosa afavoreix el control de la pressió sanguínia i és molt beneficiós per a les persones hipertenses.

També tenen magnesi, que intervé en el funcionament dels nervis, dels músculs i dels budells (té un efecte laxant), forma part dels ossos i de les dents i millora la immunitat.

Les fruites de color groc i de color taronja contenen provitamina A, que es transforma en vitamina A dins l’organisme i és essencial per a la conservació de la vista, la pell, els cabells i les mucoses.

Hi ha moltes fruites que aporten vitamina C, la qual intervé en la formació del col·lagen de les articulacions, els ossos, les dents i també en la formació de glòbuls roigs, a més d’afavorir la resistència a les infeccions i l’absorció del ferro.

Fruites de primavera

Són les que es poden collir i menjar durant els mesos de primavera: de final de març fins a mitjan juny.

La primavera és l’estació del color i de les fruites delicades que duren poques setmanes.

Final de març:
–S’acaben els cítrics hivernals (taronges i mandarines).

–Arriben els maduixots, una de les fruites que conté més vitamina C.

Abril:
–Arriben les nespres, que es poden gaudir poc temps, d’abril a maig. Són especialment riques en potassi i carotenoides.

–A mitjans del mes apareixeran els albercocs, que es mantindran fins a l’estiu. Com les nespres, són rics en potassi i carotenoides, que es convertiran en vitamina A.

Maig:
–Al maig arriben les cireres, però ens acompanyaran poc temps, fins al juliol. També és destacable el poder antioxidant dels seus pigments vermellosos. Les últimes que es cullen són les cireres picotes. A Catalunya hi ha productors de cirera de gran qualitat.

–Els nabius els podrem comprar fins al desembre. És una fruita silvestre de color vermell o morat, amb un gust una mica àcid. Té moltes propietats: és rica en fibra, potassi i vitamina C.

–Es poden trobar les primeres prunes, però el seu temps òptim serà més endavant. N’hi ha de vermelles, de grogues i les clàudies. Les primeres prunes són les miravolant, petites i molt dolces, que duren pocs dies i passen volant. Són una font important de fibra reguladora del trànsit intestinal, també són riques en potassi.

Juny:
–Al final de la primavera podrem trobar als mercats un avenç de les fruites típiques de l’estiu, com el meló, la síndria, les nectarines i els primers préssecs, que encara no seran en el seu millor moment.

Colors vistosos: pigments beneficiosos

Les fruites de primavera tenen colors vistosos que van del color groc al vermell i el morat.

Les de colors groc i ataronjat contenen carotenoides (provitamina A).

Les de color vermell i morat, com les cireres, les fruites del bosc i les prunes, contenen pigments antioxidants, les antocianines, que també tenen poder antisèptic.

En el cas dels nabius, es recomana de prendre’n per prevenir les infeccions urinàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any