Les facetes de Brian Eno, el mètode en el disseny i una geografia de Walter Benjamin, a l’Arts Santa Mònica el 2017

  • Es presenten les exposicions que s'organitzaran al centre durant el 2017

VilaWeb
ACN
21.12.2016 - 22:00
Actualització: 21.12.2016 - 23:39

Brian Eno serà un dels noms destacats de la temporada expositiva de l’Arts Santa Mònica de l’any vinent. Ocuparà el centre al juny, amb una mostra que reuneix tots els seus vessants creatius. ‘Brian Eno. By Chance and Decision’ és un projecte de Lluís Nacenta en col·laboració amb el Sònar+D 2017. No serà pas una exposició restrospectiva, sinó una panoràmica del seu treball creatiu en múltiples facetes, mirant cap al present i el futur. ‘I ara què?, és l’únic que interessa a Eno’, diu Nacenta, que afegeix que l’artista prepara una nova instal·lació amb motiu de l’exposició, que se situarà al claustre de l’Arts Santa Mònica.

Amb un pressupost similar al del 2016, que era de 3,2 milions d’euros (2,1 milions destinats a exposicions), l’Arts Santa Mònica organitzarà i l’any vinent una diversitat d’exposicions, cicles i activitats. En parlava ahir el director del centre, Jaume Reus, que va dir que l’únic punt d’unió seria la ‘hibridació de llenguatges’. ‘Són projectes que a vegades tenen difícil encaix en institucions de perfil més concret’, digué.

Se’n destaca una exposició sobre el disseny des del punt de vista del mètode de treball, que parteix d’una investigació del centre de recerca de l’escola Elisava, en col·laboració amb el Bulli Foundation. També una mostra de diverses escoles de belles arts europees que recrea ‘Les maletes de Walter Benjamin’, és a dir, el trànsit del pensador en l’exili d’Alemanya a Portbou, amb unes maletes imaginàries que recorden l’objecte on hom creu que duia les seves ‘Tesis de la Filosofia de la Història’.

El 2017 el Santa Mònica també organitzarà exposicions d’arquitectura, una de les quals és el projecte que va representar Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia, ‘Aftermath. L’arquitectura més enllà dels arquitectes’. La fotografia centrarà dues mostres més. D’una banda, l’exposició relacionada amb les adquisicions dels darrers tres anys del Fons Nacional de Fotografia i d’una altra una monogràfica sobre el fotògraf José Manuel Navia.

S’hi faran encara més mostres, com ara ‘Llegible-visible. Entre el fotograma i la pàgina’ (que explora la relació entre l’obra d’art publicada i l’obra visual, a través d’una selecció de quaranta projectes). I també ‘Revisionats, revisitats’, dins el Festival Lloop, sobre els pioners en la realització de pràctiques videogràfiques a l’estat espanyol i els videocreadors actuals.

D’una altra banda, l’Arts Santa Mònica tornarà a ser seu de cicles i festivals, com ara l’Eufònic Urbà, Ingràvid, part de la Fira Swab, Docfield o ArtFutura, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any