Les escoles i instituts públics no poden cobrir totes les baixes i comencen a contractar professors sense els requisits

  • La reducció de les llistes de la borsa i l'epidèmia de grip han agreujat la manca de docents per a substitucions

VilaWeb
ACN
19.01.2018 - 10:55
Actualització: 19.01.2018 - 13:43

La incorporació de 4.714 nous professors i la ràpida cobertura de jubilacions i baixes durant el curs 2017-2018 han provocat una reducció de la borsa de substituts d’Ensenyament que, amb l’epidèmia de grip, ha agreujat la situació: el departament no pot cobrir totes les places que s’ofereixen. Així ho ha confirmat el portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font, que reconeix que, en alguns casos, sobretot d’especialitats com català o informàtica i bàsicament als instituts de secundària i formació professional, s’estan donant les vacants a graduats que encara no tenen el màster de secundària. Font creu que, en aquests casos, ‘preval el dret a l’educació’ per sobre d’aquests requisits, però alerta que s’han de fer alguns canvis per a solucionar aquesta problemàtica.

El 16 de gener, unes 80 places, majoritàriament -66- d’instituts, es van quedar sense substitut. Per aquest motiu, passen a considerar-se places de difícil cobertura si no s’han cobert en dues sessions de nomenaments telemàtics i els aspirants poden presentar-se als serveis territorials. En alguns casos, poden presentar-se als mateixos instituts per ocupar la plaça, encara que no formin part de la borsa i malgrat no tingui acabat el màster de secundària, un dels requisits indispensables per formar-ne part en el cas dels professors d’institut. D’aquesta manera, els aspirants acaben entrant a la borsa amb un número 900.000 i els pot computar l’experiència.

La situació de manca de professorat per a substitucions, s’ha anat donant aquest curs a causa sobretot, de l’augment de la plantilla, en 4.14 docents més, les jubilacions que han permès entrar 6.000 professors més al sistema, i la cobertura més ràpida de les substitucions. Ramon Font també destaca que les darreres setmanes, l’epidèmia de la grip ha agreujat el problema, en multiplicar el número de baixes per malaltia. I és que després de les vacances de Nadal, el nombre de baixes no cobertes van ser de 114 el 12 de gener i de 127 el dia 9. En aquests casos, explica Font, s’ha trobat dificultats sobretot per a especialitats com informàtica, anglès, matemàtiques o música, algunes especialitats de formació professional o fins i tot català, matèria per la qual s’ha contractat professorat que només disposa del nivell D, i no pas del grau de Filologia.

Per zones, Barcelona ciutat i l’àrea metropolitana aglutinen aquesta manca de professorat, però també es donen places a poblacions més petites d’arreu del territori com Arbúcies, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Amposta, Alcanar o Cervera. Font destaca que les retallades, que van deixar 3.000 professors a l’atur, van ‘dissuadir’ moltes persones per formar-se com a docent, ja que aleshores no hi havia feina. Considera que ara ‘és un bon moment’ però retreu que els màsters de secundària són cars, no s’ofereixen a totes les universitats, i són presencials, de manera que professionals d’altres sectors que voldrien aspirar-hi, no poden cursar-lo. A més, pel portaveu d’USTEC-STEs, el departament no publicita prou la borsa d’interins i substituts i és prou flexible en la seva obertura. A més, recorda que, per arribar als nivells de 2010, el sindicat calcula que encara falten 7.200 professors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any