Les deu missions espacials que heu de seguir enguany

  • Recull de les missions espacials més importants de l'any 2017

VilaWeb
Redacció
10.01.2017 - 02:00

L’any 2017 hi haurà missions espacials que acabaran (com la Cassini a Saturn) altres que continuaran (com ara el TGO a Mart i Juno a Júpiter) i d’altres tot just començaran (com el caçador d’exoplanetes TESS). Ací en teniu una selecció de les més importants d’enguany:

Cassini ha estat orbitant al voltant de Saturn des del juliol del 2004. Farà una dramàtica immersió a l’espessa atmosfera d’aquest planeta gegant i gasós el 15 de setembre vinent. Aquesta caiguda suïcida acabarà la fase ‘Grand Finale’ de la missió de la NASA: una sèrie de vint-i-dues òrbites que farà la sonda entre Saturn i el seu anell més intern. El primer d’aquests vols es durà a terme el 22 d’abril.

La missió Dawn de la NASA també s’apropa al seu final. Dawn opera en una missió ampliada després d’acabar la seva missió principal el mes de juny de l’any passat. El subministrament de la nau és escàs i probablement s’esgotaran durant aquest any. Quan Dawn s’apagui, la nau seguirà orbitant indefinidament a Ceres com un satèl·lit artificial.

El Google Lunar X Prize, que ha costat trenta milions de dòlars, mantindrà fins al 31 de desembre el termini perquè els equips privats facin aterrar una sonda a la Lluna per a enviar fotografies i vídeos en alta definició. Hi ha cinc equips que volen dur a terme aquesta tasca: SpaceLis (Israel), Moon Express (Estats Units), Indus (Índia), Hakuto (Japó) i Synergy Moon (internacional).

Un altre gran projecte és la càpsula Drac tripulable, que hauria de fer el seu primer vol orbital aquest any (sense astronautes). A partir de l’any vinent, el seu objectiu és poder portar astronautes des de l’Estació Espacial Internacional cap a altres destins espacials.

Per la seva banda, Blue Origin, una altra empresa privada de vols espacials, té com a objectiu enviar persones a l’espai abans que acabi 2017. Dirigida pel multimilionari fundador d’Amazon.com, Jeff Bezos, aquesta signatura planeja llançar vols de prova amb tripulació del vehicle suborbital New Shepard en algun moment d’aquest any. Els vols comercials amb passatgers de pagament han de començar en 2018, si els terminis actuals es mantenen.

Xina també tindrà protagonisme, amb el llançament d’un primer aparell amb destinació al seu laboratori espacial aquesta primavera. Tianzhou-1 portarà combustible i altres subministraments a Tiangong-2.

D’altra banda, la NASA pretén llançar el seu caçador d’exoplanetes TESS (Transiting Exoplanet Survey) en algun moment d’aquest any. L’objectiu és cercar planetes amb la mateixa estratègia de detecció que la que utilitza el telescopi espacial Kepler de la NASA, que ha descobert prop de dos terços dels 3.500 exoplanetes coneguts fins avui.

També cal fer referència a Mart TGO (Traci Gas Orbiter) de la missió europea ExoMars, que va arribar a destí a l’octubre del 2016 i permetrà cinc anys d’activitat científica a partir del desembre d’enguany.

Finalment, la missió Juno de la NASA té previst per a aquest any uns trenta-cinc vols propers a Júpiter. La missió vol estudiar els camps gravitatoris i magnètics del planeta i definir la seva composició i estructura interior. Aquesta informació permetrà als científics d’aprendre més sobre com es va formar el planeta més gran del sistema solar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any