Les Corts acorden per unanimitat 187 mesures per a previndre i eradicar la violència de gènere

  • Demanen un pressupost "digne" davant la falta de mitjans, més formació, i una educació que previnga esta violència

VilaWeb
Europa Press
07.07.2017 - 15:41
Actualització: 07.07.2017 - 20:03

VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)

Les Corts valencianes han pactat per unanimitat 187 mesures per a eradicar la violència de gènere, que passen per exigir a totes les Administracions un pressupost “digne” per a fer front a esta “emergència social” davant “la falta de mitjans” actuals, així com assegurar una educació que elimine les barreres que impedixen la plena igualtat i que servisca per a previndre esta violència.

Les portaveus dels sis grups parlamentaris en la subcomissió encarregada d’elaborar este treball han donat este divendres una roda de premsa per a presentar este informe “històric” doncs és la primera vegada que una comissió aprova unes conclusions per unanimitat.

A més, este treball pretén ser el primer pas per al pacte autonòmic contra la violència masclista, que l’any passat va causar 11 víctimes mortals a la Comunitat Valenciana i 25 xiquets a Espanya des de 2011. Per a acabar amb ella, es proposen 187 mesures que afecten totes les àrees de la vida des de l’Educació, amb propostes específiques per a universitat, esports, o festes populars; Salut Pública, i Seguretat, Laboral, Joventut, Mitjans de comunicació, Xarxes Socials, Servicis Socials.

L’objectiu és engegar plans de prevenció i personalitzats per a les víctimes i millorar la formació de tots els agents que treballen amb estes dones. De la mateixa manera, es fan unes recomanacions al Govern central per a millorar la llei de mesures de protecció integral contra la violència contra les dones i a l’administració autonòmica i s’inclouen mesures específiques per a dones amb diversitat funcional, en el mig rural i majors.

Este informe es presentarà també el Congrés dels Diputats i al Govern central perquè els servisca “d’exemple” que servisca per a arribar a un gran Pacte d’Estat.

Sobre este tema, la portaveu socialista, Rosa Mustafá, ha destacat que este informe va “més enllà” de les lleis actuals perquè estem en una situació “d’emergència”, Maria José Ortega, de Compromís, ha afegit que cal “posar-se a treballar de forma trasversal” perquè “no és un problema del passat” i des de Podem Cristina Cabedo ha ressaltat que han aconseguit superar les diferències a l’àmbit estatal entre violència de gènere i masclista i conclou que esta violència guarda relació directa amb la desigualtat de gènere.

Per la seua banda, la portaveu del PP, Blanca Garrigues, i de Cs, Mercedes Ventura, ha advertit el Consell que estaran vigilant que este informe “no quede en un calaix” i que les recomanacions s’apliquen.

RECOMANACIONS

Així, entra les mesures en Educació es demana que els centres compten amb protocols per a fer front a situacions de violència originades per actituds masclistes, garantir l’escolarització immediata de qualsevol alumne que haja de ser traslladat per violència masclista o que la Conselleria assumisca l’autorització per al canvi de centre de forma directa per als estudiants víctimes d’esta violència sense necessitat d’autorització paterna.

Així mateix, demana a les universitats que desenvolupen estudis específics, promoure la igualtat en l’esport, i vetlar que en les festes populars no es reforcen els estereotips sexuals.

En matèria sanitària es demanen protocols específics i una coordinació amb Justícia per a passar els parts de les víctimes ‘en línia’ perquè el jutjat puga activar el protocol.

Al Govern central li demana modificar la llei integral perquè no es discrimine a les dones trans, i que es puga llevar la pàtria potestat al pare maltractador. Per la seua banda, reclama que l’Advocacia de la Generalitat es continue personant en els casos més greus.

L’informe revela també la falta de recursos humans, formació i coordinació que existixen en matèria de seguretat i demana mesures correctores sobre este tema. Un altre dels punts essencials, han explicat, és assegurar l’ocupació de les víctimes de violència i en concret per a les dones autònomes.

A més, recomana que la Generalitat puga establir sancions a les campanyes publicitàries discriminatòries, i als mitjans de comunicació els recomana que desmitifiquen la gelosia i les relacions violentes com una cosa passional, desitjable o eròtica, així com que es canvien les lleis perquè arrepleguen les noves manifestacions de violència a través de l’ús de les tecnologies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any