‘Les bones nenes’ i ‘Una història normal’, guanyadores del premi del jurat del festival VOC

  • Òmnium Cultural organitza aquesta mostra, que vol difondre les produccions audiovisuals en català

VilaWeb
Redacció
01.12.2018 - 01:55

Després de dues setmanes rondant per tot el país, aquest vespre s’ha fet el lliurament de premis de la Mostra d’Audiovisual en Català VOC que organitza Òmnium Cultural. Té com a objectiu estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. En l’acte, presentat per l’actriu Txe Arana, s’han anunciat els guanyadors en les tres categories del festival: documentari, curtmetratge i websèries, videoblogs i nous formats web.

En el cas de les obres presentades com a documentaris i curtmetratges, s’han atorgat per una banda els premis del jurat format pels professionals de rellevància en el món del cinema Carol López, Judith Colell, Alba Cros, Marc Recha i Belén López. El premi se l’ha endut el realitzador valencià Ernest J. Sorrentino pel seu projecte Una història normal, que explica la història quotidiana de dues persones que tornen a treballar després d’un temps sense fer-ho. Els membres del jurat han destacat l’honestedat de l’obra a l’hora de visualitzar l’esquizofrènia i la seva proposta visual.

I per un altre costat s’ha lliurat el premi del públic, resultant de les votacions en els 32 municipis de tot el país que han participat en la mostra. Aquest se l’ha endut Josep Maria Domènech pel documentari Comerç 08003 que fa un recorregut per sis comerços tradicionals de Barcelona que parlen de la seva història i de la de la ciutat.

https://www.youtube.com/watch?v=2g7530SL_4E

Les bones nenes, de la directora osonenca Clara Roquet, ha guanyat el premi en la categoria de curtmetratges. Versa sobre l’adolescència i el pas a la vida adulta de dues germanes que s’han criat envoltades de cavalls. El títol compta amb un bon recorregut per festivals de curtmetratges d’arreu. Clara Roquet va ser co-guionista a l’aclamada 10.000 km de Carlos Marqués-Marcet. Els membres del han valorat el treball d’observació de la directora, que construeix una mirada íntima i personal sobre un món propi del tot reconeixible.

El premi del públic en la categoria de curtmetratges l’ha guanyat L’escarabat al final del carrer, un film realitzat pel director d’Alzira Joan Vives. narra la vida de l’Amadeo, un home tranquil que viu en poble de València. Des que va morir la seva dona, es dedica en cos i ànima a tenir cura del seu sogre invàlid. Un bon dia, rebrà una premonició inesperada: li queden set dies de vida. L’obra va guanyar el premi al Millor Curtmetratge Iberoamericà al Festival de Guadalajara, a Mèxic.

I en el cas de la categoria de websèries, videoblogs i nous formats web, l’obra guanyadora ha estat fruit de les votacions dels usuaris a través de la xarxa. L’escollida ha estat la websèrie en format sitcom Les tres bessones, de Miquel Àvila. La trama al voltant de la suposada vida adolescent dels famosos personatges de les Tres Bessones, els icònics dibuixos animats creats per Roser Capdevila fa més de quaranta anys.

El VOC va néixer amb l’impuls del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que també ha volgut ser present al lliurament a premis a través d’una carta escrita a la presó i que ha llegit el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri: ‘El VOC creix i amb el festival creix el compromís de normalitzar l’ús de la llengua en tots els àmbits i arreu dels Països Catalans. Content de saber del potencial dels joves creadors. Us admiro!’.

El president d’Òmnium Cultural també ha posat en valor la llibertat d’expressió i ha dit que és una conquesta fràgil. ‘Sense esperit crític no hi pot haver democràcia i avui la censura d’un règim caducat persegueix idees i passa com una piconadora per sobre l’humor, les lletres de cançons, els llibres i els artistes incòmodes. Però la resistència és la paraula i la memòria; és a dir, la cultura. I malgrat tot militem en l’humanisme i la tendresa per fer front a l’odi i la intransigència’, ha tancat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any