Le Monde descobreix que Catalunya va més enllà de Barcelona i la Sagrada Família

  • 'No gaire lluny de la capital hi ha desenes de pobles amb obres d'art dignes de visitar', diu el diari francès

VilaWeb
Redacció
19.12.2016 - 20:00
Actualització: 19.12.2016 - 23:25

‘Abandoneu Barcelona, turistes!’ Així comença el reportatge de François Bostnavaron publicat a Le Monde, que pretén fer veure als lectors que Catalunya va més enllà dels atractius turístics de la capital. Diu que no gaire lluny de Barcelona hi ha desenes de pobles amb obres d’art dignes de ser visitades: ‘Deixeu enrere la Sagrada Família, el Palau Güell, el parc que duu el mateix nom, la Casa Milà i la Casa Batlló. Gaudí no va ser pas l’únic constructor de Catalunya. La regió és plena de tresors arquitectònics erigits entre 1880 i la Primera Guerra Mundial per descobrir després d’haver visitat la capital catalana, o bé en un circuit complet per familiaritzar-se amb el patrimoni d’un moviment que es diu Modernismo a Espanya, Art noveau a França, Jugendstil a Alemanya i Stile Liberty a Itàlia.’

A continuació, destaca nou indrets i obres arquitectòniques que cal visitar. Primerament, la Catedral del Vi de Nulles, obra de Cèsar Martinell del 1917, un exemple perfecte –diu– de l’arquitectura que va sortir de la ciutat per conquerir el camp.

http://webfacil.tinet.cat/usuaris/carina/Celler_Nulles_02_20110220074335.jpg

També destaca el santuari de la Mare de Déu de Montserrat, projectada per Josep Maria Jujol a Montferri. L’església va començar-se a construir el 1929 i no fou acabada fins el 1999. El periodista de Le Monde l’anomena ‘l’altra Sagrada Família’.

https://3.bp.blogspot.com/-Ov3RZ_CIATE/V2fPEaF2dPI/AAAAAAAARBY/5h5Vc7HXt1oMdkV6IctE30oS-C3gGPyIgCLcB/s1600/1134-%2Bmontserrat%2Bmontferri.jpg

La parada següent és a Reus, on destaca les construccions de Lluís Domènech i Montaner, com ara la Casa Navàs, la Casa Rull, la Casa Gasull o l’Institut Pere Mata. També convida a visitar la Casa Domènech, l’Ateneu Canetenc i la Casa Roura a la seva vila natal, Canet de Mar.

http://www.circuitosculturales.com/wp-content/uploads/reus-casa-navas.jpg

El reportatge també s’atura a Tarragona, on destaca la concentració d’arquitectura modernista ‘al balcó de la Mediterrània’. N’assenyala les construccions de Josep Maria Jujol, l’església de Sant Llorenç i el teatre Metropol. De Josep Maria Pujol i de Barberà, en destaca el mercat central.

http://territori.scot.cat/cat/img2/2011/08/mercat_central_interior.jpg

Sitges també forma part dels llocs seleccionats per Le Monde més enllà de Barcelona. Diu que la vila és coneguda com el balneari costaner dels homosexuals, però que té un patrimoni modernista important.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e7/2e/72/e72e7298662e5347b8cd79591d6c35e9.jpg

Le Monde també recomana la visita a la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. Explica qui fou Güell i la relació que va tenir amb Antoni Gaudí.

http://www.gaudicoloniaguell.org/sites/all/themes/coloniaguell/images/coloniaguell_cripta11.jpg

A Terrassa també hi ha moltes propostes modernistes per a visitar. De fet, Bostnavaron il·lustra el reportatge amb una imatge de la Masia Freixa, de Lluís Muncunill. Així mateix, en destaca el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya –antigament, el vapor Aymerich, Amat i Jover–, construït també per Muncunill.

http://www.elcami.cat/sites/default/fitxers/camipedia/imatges/parc_sant_jordi1-636×303.jpg

Finalment, s’expliquen els casos de Cerdanyola del Vallès i de Mataró. De Cerdanyola, en remarca l’obra de Gaietà Buïgas al museu d’art. De Mataró, la Nau Gaudí, una de les primeres obres de l’arquitecte; i de Josep Puig i Cadafalch, en destaca la casa de la vila, la Casa Coll i Regàs, la Casa Parera, la Casa Sisternes…

http://www.bonart.cat/wp-content/uploads/2014/11/Nau-Gaudi-Mataro-2014-1024×552.png

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any