L’Audiència espanyola refusa l’extradició de Falciani a Suïssa

  • La justícia espanyola torna a refusar, com ja va fer el 2013, d'entregar l'informàtic per entendre que els delictes que se li imputen no consten al codi penal espanyol

VilaWeb
Europa Press / Redacció
18.09.2018 - 11:48
Actualització: 18.09.2018 - 12:27

L’estat espanyol no entregarà a Hervé Falciani. L’Audiència espanyola ha refusat, com el 2013, la petició d’extradició que havien cursat les autoritats suïsses. La justícia considera que el delicte del qual se l’acusa no existeix el codi penal espanyol i que, a més, el cas ja va ser examinat anteriorment.

Tant la fiscalia espanyola com el mateix Falciani ja s’havien negat a l’extradició a la vista que va tenir lloc la setmana passada en la secció segona de l’Audiència. Entre d’altres arguments, van al·legar que el material informàtic aportat per Falciani havia permès a les autoritats espanyoles de condemnar desenes d’evasors fiscals amb la famosa ‘llista Falciani’.

Falciani és enginyer de sistemes i hom li atribueix la difusió d’una llista amb noms de clients del banc suís HSBC que suposadament van evadir impostos d’uns altres països europeus. Suïssa va emetre una ordre de detenció internacional i, després de passar per França, el 2012 va ser detingut a Barcelona. Va ingressar a la presó de Valdemoro tot esperant que l’Audiència espanyola en resolgués l’extradició, però a final d’aquell any va sortir en llibertat provisional.

Finalment, el 8 de maig de 2013 Falciani va restar en llibertat. El tribunal va tenir en compte la col·laboració amb la justícia espanyola i francesa i va decidir de no extradir-lo perquè a Espanya no existeix el secret bancari com a figura legal i perquè va considerar que no era delicte denunciar activitats il·lícites. Suïssa, el 2015, va jutjar Falciani sense la seva presència en el judici i el va sentenciar a cinc anys de presó per revelació de secrets bancaris.

Intent de ser moneda de canvi per Marta Rovira i Anna Gabriel
La justícia ja havia negat a extradir l’informàtic fa anys. Però el 4 d’abril de 2018 la policia espanyola el va tornar a detenir amb l’argument que hi havia una nova ordre internacional de detenció emesa el 19 de març. Tot i això, el portaveu del ministeri de Justícia suís va contradir l’argument i va explicar que la nova ordre era del maig del 2017.

El jutge de l’Audiència espanyola Diego d’Egea va decidir, aleshores, de deixar-lo en llibertat però li va retirar el passaport, li va prohibir de sortir d’Espanya i l’obligà a presentar-se setmanalment al jutjat fins que no es resolgués el procés d’extradició a Suïssa.

El mateix 5 d’abril, Folco Galli, portaveu del Ministeri de Justícia suís, va declarar a la televisió pública suïssa (RTS) que l’ex-banquer no seria moneda de canvi per Anna Gabriel i Marta Rovira. ‘La cooperació jurídica es regeix únicament per tractats i lleis, de manera que no hi ha marge per a cap intercanvi’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any