Crida a desobeir la sentència del Suprem contra la immersió lingüística

  • La polèmica resolució confirmà ahir la sentència que imposava un mínim del 25% d'hores lectives en castellà als centres educatius catalans

VilaWeb
Redacció
24.11.2021 - 14:14
Actualització: 24.11.2021 - 17:34

Unes quantes entitats han cridat aquest matí a desobeir la polèmica resolució d’ahir del Tribunal Suprem espanyol, que rebutja el recurs del Departament d’Educació i confirma la sentència que imposava un mínim del 25% d’hores lectives en castellà als centres educatius catalans. El govern espanyol ja ha demanat a la Generalitat que la compleixi.

En un comunicat, l’ANC ha titllat la resolució d’una ofensiva més per part de l’estat espanyol, i ha exigit que es compleixi el model d’immersió lingüística als centres educatius del Principat. Segons l’entitat, la decisió del Tribunal Suprem espanyol respon a objectius polítics i forma part d’una estratègia més àmplia amb la qual l’estat espanyol fa servir la seva suposada justícia per liquidar els drets nacionals dels catalans. L’ANC ha aprofitat per reclamar a la Generalitat més iniciativa en l’àmbit de la política lingüística, si bé ha destacat que solament la independència podia proveir les eines necessàries per a garantir un ús ple de la llengua.

La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, també ha rebutjat la imposició “a cop de sentència” d’un model educatiu determinat. Ha afegit que era la Generalitat, no els tribunals espanyols, qui havia d’establir aquest model, i ha defensat el sistema d’immersió lingüística com a eina cohesionadora i anivelladora. Tanmateix, el sindicat ha qualificat d’insuficients els esforços de protecció del model d’immersió per part del govern català i li ha demanat més implicació.

En una línia similar s’ha pronunciat el Consell per la República, que ha titllat la sentència d’atac directe al principal eix vertebrador de Catalunya com a nació en un comunicat publicat aquest matí. També ha cridat a forjar una actitud col·lectiva d’obediència al dret de defensar la llengua pròpia, “incompatible amb l’obediència de la sentència” del Tribunal Suprem espanyol. “L’única via realista per a salvar la nostra llengua és esdevenir un estat independent“, ha remarcat.

Els pronunciaments de l’ANC i USTEC s’afegeixen a les reaccions d’ahir d’organitzacions com ara Òmnium Cultural, que es va referir a la sentència com a nou atac a la llengua i també va instar els centres del Principat a desobeir-la. L’organització que encapçala Jordi Cuixart va proposar de bastir una resposta de país, transversal i sense fissures per a blindar el català a les aules i protegir l’actual model d’escola.

La Intersindical també s’ha pronunciat sobre la sentència del Suprem. A través d’un comunicat, ha demanat a tots els docents que continuïn fent les classes en català i ha subratllat que docents i equips directius han d’estar protegits davant d’aquestes ingerències, fet pel qual, diu, se’ls va assegurar que la sentència, com que s’adreça al Departament d’Educació, no podia repercutir de cap manera negativa en el personal dels centres educatius. També remarquen que com a sindicat treballaran en tots els espais possibles, tant en solitari com en col·laboració amb el govern i d’altres entitats per fer de la llengua catalana la llengua vehicular, d’ús, de cohesió i de progrés tant a l’educació com a la resta d’àmbits del país. Coincidint amb la vaga convocada pel pròxim 30 de novembre al sector públic, el sindicat diu hi afegeix el rebuig a la sentència i la defensa del català a l’educació a les reivindicacions a la jornada de vaga que convoca per a l’estabilització del personal del sector públic.

D’altra banda, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) ha rebutjat avui enèrgicament la sentència del Suprem espanyol. “Volem una educació catalana, tant en llengua com en continguts”, ha indicat a través d’un comunicat. La Coordinadora ha reclamat al govern que no es faci cap pas enrere i ha demanat a tota la societat, especialment a la comunitat educativa, que “es mantingui ferma i decidida per mantenir i millorar aquest llegat pedagògic de qualitat, de país i de convivència que hem construït des de l’escola”. La CAL ha recordat que treballa des de fa vint-i-cinc anys en defensa de la llengua catalana i continuarà defensant el català “davant qualsevol imposició contrària de les lleis i dels tribunals espanyols”.

En aquest sentit, ha considerat bàsic i essencial que el català sigui la única llengua vehicular del sistema educatiu, la única llengua de la comunitat educativa, també en les hores de lleure, la única llengua d’acollida de tot l’alumnat nouvingut i la única llengua dels docents. Així mateix, ha destacat que els estudiants universitaris tenen dret a cursar totes les assignatures en llengua catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any