L’ANC i Òmnium muten per combatre el coronavirus

  • Les entitats cíviques independentistes fixen com a prioritat per als mesos vinents la lluita contra la pandèmia arran de la ineficàcia de l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
03.04.2020 - 21:50

La pandèmia obliga l’independentisme cívic a ressituar les seves prioritats. Amb els carrers buits i la gent confinada a casa, les mobilitzacions hauran d’esperar o s’hauran de promoure per les xarxes. Sense deixar de treballar per la independència, el coronavirus 2019 ha irromput en l’agenda de l‘Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium Cultural, i les entitats han optat per reprogramar les activitats per convertir-se en un instrument útil en la lluita contra la pandèmia, contribuint en la distribució de material que escasseja i, fins i tot, facilitant assistència psicològica a qui ho necessiti. La pandèmia és un problema de país, d’un país que no té tots els instruments necessaris per a lluitar-hi, i per això la societat civil, una vegada més, s’ha posat a treballar.

La primera cosa que ha fet Òmnium ha estat traslladar la campanya per l’amnistia dels presos i la defensa dels drets civils a la xarxa perquè es pugui seguir pel seu canal de Youtube. En aquest canal retransmeten les xerrades sobre drets civils, que normalment moderen Xavier Antich, Marcel Mauri i Iolanda Fresnillo, amb convidats especialistes sobre la qüestió, com els doctors Bonaventura Clotet, Antoni Trilla i Jaume Padrós, aquest darrer, president del Col·legi de Metges i una de les persones que ha entès amb més encert el paper de la societat civil en aquesta crisi: informar amb precisió i no fer alarmisme.

L’anàlisi que fa Òmnium és que l’estat espanyol respon amb eines del segle XIX a una pandèmia del segle XXI. Quan s’opta per militaritzar o centralitzar no es respon bé als desafiaments sanitaris de la societat catalana i Òmnium vol contraposar l’encarcarament de l’estat espanyol amb l’agilitat de la societat civil. I ho fa amb dues campanyes. La primera, anomenada ‘Esprint solidari’, recull diners per a quatre projectes: la investigació que encapçala el doctor Bonaventura Clotet, la que es fa a l’Hospital Cínic, el Banc dels Aliments i, en quart lloc, per al Col·legi de Metges. La campanya va començar el dilluns 30 de març i acabarà el 15 d’abril. Òmnium posa un euro per cada euro recollit en donacions, fins a 100.000. Ahir ja havien recaptat més de 350.000 euros, dels 400.000 que s’havien marcat com a objectiu inicial i que se superaran aviat, tot i que encara queden cinc dies de campanya per seguir recaptant.

Per una entitat amb 180.000 socis, l’objectiu és assolible. Tot això es fa sense deixar de denunciar la presó injusta que pateix el seu president, Jordi Cuixart, i la resta de presos polítics, una situació que s’ha agreujat aquesta setmana, quan els han negat de passar el confinament a casa. L’amenaça del Tribunal Suprem a les juntes de tractament de les presons va tenir efecte i Cuixart, que havia recuperat la seva empresa, haurà de continuar el confinament a la presó. Dilluns, Òmnium presentarà una nova campanya per a potenciar la capacitat autoorganitzativa de la societat catalana i les xarxes de solidaritat, per actuar allà on l’estat espanyol no arriba.

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) també ha reprogramat totes les activitats per convertir la seva xarxa civil en un instrument de lluita contra la pandèmia. L’objectiu de l’ANC és elaborar un milió de màscares per fer-les arribar a la gent que no en té. Són màscares autoconfeccionables, amb la tela i les gomes, i els ingressos obtinguts es donaran als hospitals. La venda va per dos circuits. D’una banda, la cadena de supermercats Bon Preu. Aquesta setmana ja s’hi han exhaurit les màscares, però fonts de l’Assemblea garanteixen que dilluns tornarà a haver-n’hi.

La segona via de distribució són les territorials que l’ANC té arreu del país. En aquest cas, des de la seu central es fa arribar el material a la territorial, on s’encarreguen de cosir-les i, un cop fetes, pacten amb l’ajuntament de cada municipi el lloc on es lliuraran. Es fa de manera gratuïta, però si un consistori vol fer un donatiu voluntari, aquest també va als hospitals. Un dels problemes amb què s’ha trobat l’ANC és que costa trobar tela per a les màscares, perquè ha de ser material hidròfug. Actualment, tenen tela per a fer 650.000 màscares, tot i que esperen trobar-ne més els dies vinents.

Però una crisi no s’afronta amb material i prou, sinó que també cal assistència psicològica. L’ANC té una sectorial de psicòlegs que es va posar a disposició, primer, dels malalts del coronavirus 2019, i que ara s’ha ampliat a tothom que ho necessiti, sigui soci de l’entitat o no. El servei és obert de nou del matí a nou del vespre els set dies a la setmana i, de moment, el porten trenta psicòlegs que estan oberts a noves incorporacions. La logística de la seu nacional de l’ANC, a Barcelona, se centra aquests dies en aquests projectes, tot pendent de com evoluciona la pandèmica i mirant cap a l’horitzó amb esperança, perquè d’ací a uns mesos hi haurà la Diada i caldrà veure en quines condicions es pot commemorar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any