L’Ajuntament de Barcelona denuncia que un ex-directiu d’Airbnb va rellogar un pis turístic il·legal

  • El govern formalitzarà aquesta setmana la multa de 600.000 euros a la plataforma i en tramitarà una altra si no rectifica

VilaWeb
ACN
26.06.2017 - 13:55
Actualització: 26.06.2017 - 19:59

La tinenta de batllia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha revelat que entre els casos que està ara mateix investiga l’ajuntament hi ha el d’una persona que mentre era alt directiu d’Airbnb va rellogar un pis turístic il·legal a Ciutat Vella.  Ës a dir, va llogar un habitatge i després el va publicitar per a ús turístic a través de la mateixa plataforma on treballava.

‘Això ens sembla absolutament inacceptable i injustificable’, ha constatat Sanz, que ha reclamat explicacions a la plataforma per aquesta ‘estafa absoluta a la ciutat’. Al seu parer, Airbnb està donant ‘cobertura’ a xarxes de lloguer de pisos turístics il·legals. En paral·lel, el govern formalitzarà aquesta setmana la multa de 600.000 euros que ja va anunciar contra Airbnb, i ha avisat que en tramitarà una altra si no rectifica.

El consistori va detectar al setembre del 2016 que a la pàgina web d’Airbnb hi havia publicitat d’un habitatge d’ús turístic sense el corresponent número de registre de turisme de Catalunya, tal com estableix la llei. Es permetia fer reserva del pis sencer per a un període inferior a trenta-un dies i amb una contraprestació econòmica. Segons l’expedient obert, al qual ha tingut accés l’ACN, El 12 de desembre del mateix any es notifica a la propietària del pis una ordre de cessament de l’activitat i la incoació d’un expedient sancionador, però ella al·lega que té llogat el pis a un llogater des del maig del 2013 i n’aporta la documentació.

A més, la propietària explica que el llogater va demanar que en el contracte s’inclogués una clàusula per poder allotjar al pis de forma puntual diversos companys de l’empresa on treballa, el que li fa pensar que ha estat víctima d’una estafa, perquè aquesta persona en qüestió ja sabia que utilitzaria l’habitatge, situat a la plaça Ramon Berenger el Gran, com a pis turístic. També apunta que l’administrador de finques ha rebut queixes per sorolls i música a altes hores de la nit.

Sempre segons la propietat, el propi llogater demana rescindir el contracte al desembre del 2016 argumentant que va abandonar Espanya fa temps i que fa dos anys que no hi va. A la vista de totes aquestes al·legacions presentades per la propietària, el 6 de juny del 2017 s’arxiva l’expedient i s’obre un de nou, però aquest cop adreçat al llogater. Ara bé, de moment no s’ha pogut notificar perquè no se l’ha pogut localitzar.

L’Ajuntament té ara mateix uns 6.000 expedients oberts contra pisos turístics il·legals, dels quals 3.000 són sancionadors. D’aquests, 2.200 han acabat en una ordre de cessament. 600 ja han fet cas de l’ordre, segons les comprovacions del consistori, i s’han emès 127 precintes definitius. De les 3000 sancions, 316 corresponen a relloguers.

Multes que acabaran als tribunals
En roda de premsa, la tinenta de batllia ha opinat que tota aquesta activitat demostra la ‘clara contundència de l’acció municipal’ davant d’aquest fenomen. Janet Sanz ha aprofitat per anunciar que aquesta mateixa setmana tancaran l’expedient sancionador per reincidència contra Airbnb iniciat el passat mes d’octubre, i que comporta una multa de 600.000 euros. L’empresa tindrà 30 dies per recorre’l. Prèviament ja es va posar una sanció de 30.000 euros a la plataforma, que està recorreguda als tribunals.

L’Ajuntament dona per fet que Airbnb també recorrerà aquesta segona multa, la màxima que preveu la Llei de turisme, però ja ha advertit que si no observa un canvi d’actitud per part de la plataforma, tornarà a obrir un altre expedient de 600.000 euros, alhora que transmetrà a la Generalitat la necessitat de poder incrementar el valor econòmic d’aquestes sancions en cas de reincidència. ‘Ja n’hi ha prou que algú es pensi que pot actuar amb impunitat a la nostra ciutat pensant que no ha de complir la legalitat vigent. Hi ha qui es pensa que està per sobre i que pot fer el que li doni la gana’, s’ha queixat.

Sanz ha recordat que a Barcelona hi ha entre 6.000 i 8.000 pisos turístics il·legals, i ha acusat la plataforma de donar cobertura a una xarxa de lloguers fora de la normativa. A més de reclamar que compleixi la legalitat, ha demanat explicacions concretes pel cas concret del directiu que va rellogar un habitatge per a ús turístic.

També ha aprofitat per advertir que l’ajuntament anirà fins al final per lluitar contra aquest fenomen a la ciutat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any