L’Ajuntament de Barcelona anul·la per sorpresa la reunió del Parlament Europeu de la Cultura

  • S'havia de fer a l'octubre, però l'ajuntament ha suspès el conveni sense avisar l'organització

VilaWeb
Redacció
07.07.2015 - 17:44
Actualització: 23.07.2015 - 13:31

L’Ajuntament de Barcelona ha cancel·lat la sessió plenària del Parlament Europeu de la Cultura (ECP), que tenia previst de reunir-se a Barcelona entre el 29 d’octubre i l’1 de novembre. Ho ha anunciat avui al matí amb una nota publicada a la web municipal. La sessió anual de l’ECP es fa cada any en una ciutat diferent (l’any passat va ser a Pristina) i reuneix uns dos-cents intel·lectuals de quaranta-tres països. El conveni per a fer la sessió a Barcelona s’havia signat mesos enrere. Segons l’ajuntament, els organitzadors n’han estat avisats, però VilaWeb ha comprovat que ningú no s’hi havia posat en contacte.

CiU denuncia la irresponsabilitat de l’equip de govern

L’anunci ha causat sorpresa perquè el conveni ja s’havia signat i fins i tot s’havien transferit els fons emparaulats per l’organització. El grup municipal de CiU ha fet pública una nota de premsa en què deia que la decisió presa era ‘un greu error i una gran irresponsabilitat’.

El regidor de Cultura anterior, Jaume Ciurana, ha definit l’ECP així: ‘És un dels “think tanks” més importants en polítiques culturals europees, format per personalitats de molts àmbits culturals, des del món de la gestió, la política i la creació.’ Aquesta decisió, segons Ciurana, ‘pot tenir conseqüències jurídiques i econòmiques per a la ciutat perquè el conveni ja és signat i la subvenció de cinquanta mil euros, concedida i pagada’.

Així mateix, ha criticat la manera com s’havia fet l’anunci i ha lamentat que el govern municipal no s’hagués posat en contacte abans amb els organitzadors per a anunciar-los la suspensió de la reunió.

Un debat en un ambient de llibertat i compromís

El Parlament Europeu de la Cultura va néixer a la seu del Consell d’Europa a Estrasburg el 2001 amb la voluntat d’estrènyer lligams entre els creadors i intel·lectuals de tot Europa, no sols de la Unió Europea, i amb la intenció de debatre els grans temes culturals en una atmosfera de llibertat intel·lectual i compromís.

D’aleshores ençà, cada any s’ha reunit en una ciutat europea durant uns quants dies. S’hi han estudiat temes concrets i s’hi han elaborat propostes que després s’han elevat a les institucions europees, especialment al Consell d’Europa. La sessió de l’any passat va ser a la capital de Kossove, Pristina.

Girona s’ofereix

Després de saber-se la notícia, ahir, el batlle de Girona va enviar una piulada a través de la qual la ciutat s’oferia a ser la seu de la trobada, els participants de la qual ja han reservat les dates per a ser a Barcelona i han comprat majoritàriament els bitllets d’avió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any