L’advocacia de l’estat demana la llibertat de Junqueras, però la condiciona a la Junta Electoral

  • En unes al·legacions ambigües, l'advocacia diu que s'ha d'alliberar Junqueras i demanar el suplicatori al Parlament Europeu mentre la JEC no declari la fi del seu mandat a conseqüència de la condemna

VilaWeb
Redacció
30.12.2019 - 11:10
Actualització: 30.12.2019 - 21:38

L’advocacia de l’estat espanyol ha demanat al Tribunal Suprem que estimi el recurs de súplica del president d’ERC, Oriol Junqueras, i li permeti d’anar tant a la Junta electoral espanyola (JEC) com al Parlament Europeu perquè pugui fer els tràmits necessaris per a ser eurodiputat. Es tracta d’un escrit ambigu que no precisa com hauria d’exercir d’eurodiputat i deixa que ho decideixi el Suprem. A més, demana al Suprem que tramiti el suplicatori per a suspendre-li la immunitat parlamentària ‘com més aviat millor’.

A l’escrit, demana que el Suprem adopti les mesures necessàries que garanteixin ‘la missió parlamentària de Junqueras’ i, alhora, el compliment de la sentència contra el procés, per la qual Junqueras va ser condemnat a tretze anys de presó i d’inhabilitació per sedició i malversació. Així mateix, el text demana que s’apliquin ‘les mesures que es consideren més adequades per a garantir que la llibertat de moviments que pugui requerir l’exercici de les immunitats reconegudes no pugui donar lloc a la fuga del penat’.

Un altre punt destacable de l’escrit és que, segons que diu, en cas que el seu estatus d’eurodiputat fos suspès per la Junta Electoral espanyola hauria de ser substituït per una altra persona de la candidatura, de manera que es continuaria respectant el vot dels ciutadans de la Unió Europea, que decideix la composició del Parlament Europeu. En aquest sentit, l’escrit es basa en el fet que la JEC no ha declarat la incompatibilitat de càrrec d’eurodiputat de Junqueras tot i la condemna. Tanmateix, la JEC podria decidir divendres mateix si inhabilita Junqueras, i això podria evitar que el Suprem s’hagués de pronunciar sobre la sentència de Luxemburg.

En aquest sentit, els jutges que integren el tribunal contra el procés no es pronunciaran de manera immediata, segons que informa l’agència Europa Press. Els magistrats ‘necessiten temps’ per a valorar les diferents posicions que han exposat les diverses parts implicades.

La sentència del Suprem, ‘plenament vàlida’

‘La sentència del 14 d’octubre de 2019 dictada a la causa principal és plenament vàlida i en cap cas en procedeix l’anul·lació a conseqüència dels pronunciaments de la sentència del TJUE’, diu l’informe. Segons l’escrit de Seoane, la resolució que condemna Junqueras ‘s’ha dictat amb estricta observança de les normes essencials del procediment penal i no ha impedit ni obstaculitzat la immunitat declarada per la sentència del TJUE’.

Seoane recorda que Junqueras va ser proclamat electe un dia després que el judici de l’1-O quedés vist per a sentència i que, per molt que en el moment de la constitució del Parlament europeu el 2 de juliol Junqueras ja hauria pogut ostentar la immunitat, això no implicava que el procediment penal s’hagués de suspendre. ‘Per tant, res impedia que es dictés sentència en la causa principal’, diu l’escrit.

L’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha lamentat que l’advocacia perdi una ‘bona oportunitat’ de defensar la immunitat davant de qualsevol actuació judicial, ‘cosa que implica la nul·litat de la condemna’.

Podeu consultar ací l’escrit de l’Advocacia de l’estat sobre la immunitat de Junqueras:

Després de la publicació de l’informe, alguns representants d’ERC han valorat a Twitter. Per a l’eurodiputada Diana Riba la posició de l’Advocacia de l’estat és ‘senzillament, acatar la sentència del TJUE’ i aplicar ‘el sentit comú’.

Joan Josep Nuet, diputat al congrés espanyol, ha escrit que amb aquest informe l’advocacia demana l’alliberament de Junqueras perquè pugui ser eurodiputat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any