L’adéu de Jordi Carbonell commou la política catalana

  • El president d'ERC, Oriol Junqueras, va definir el cap de l'independentisme històric com un home 'humanista, erudit, republicà i d'esquerres'

VilaWeb
Redacció
23.08.2016 - 02:00

La mort del filòleg i històric dirigent independentista Jordi Carbonell ahir a 92 anys va colpir el país i, sobretot, el catalanisme. Són molts els representants polítics que van voler expressar el seu condol i recordar què va representar el qui va ser president d’Esquerra Republicana, cap de la lluita antifranquista i impulsor de l’Assemblea de Catalunya.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, el va acomiadar amb un piulet: ‘Bon viatge als guerrers que al seu poble són fidels. També per tu, ho farem!’. ERC, que havia estat presidit per Carbonell entre els anys 1996 i 2004 també ha expressat el seu condol en un piulet: ‘Profundament colpits per la mort de Jordi Carbonell, republicà històric i reconegut filòleg. Tot el nostre suport als seus familiars i amics.’

El diputat republicà al congrés espanyol Joan Tardà va voler recordar la frase més cèlebre de Carbonell —’prudència no ens faci traïdors’— i el qui va compartir amb Carbonell la direcció d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, el va definir en una entrevista a Catalunya Ràdio com ‘un mestre, un amic i un referent’, de qui va remarcar la transversalitat i el compromís democràtic.

Segons el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Jordi Carbonell va ser ‘un home de país, ferm, insubornable, digne, mestre’, mentre que l’ex-president Artur Mas va defensar que el president d’honor d’ERC no havia regatejat quan es tractava de la llibertat de Catalunya: ‘Intentarem ésser-ne dignes i estar a l’altura, ara que s’acosten cruïlles decisives.’

El portaveu d’ICV al parlament Joan Coscubiela, el socialista Miquel Iceta o el numero u d’En Comú Podem, Xavier Domènech, també van afegir-se al record de Carbonell. 

Una vida dedicada al país
Carbonell havia treballat en la clandestinitat. Va ser portat a presó en dues ocasions i es va negar a parlar en castellà amb la policia franquista. Va parlar en representació de l’Assemblea de Catalunya al famós acte de l’11 de setembre a Sant Boi, el 1977, on va pronunciar la cèlebre frase ‘que la prudència no ens faci traïdors’.

Crític sempre amb les renúncies de la transició va intentar combatre-la amb la creació de Nacionalistes d’Esquerra i el 1992 va entrar a militar a Esquerra Republicana de Catalunya. A petició de Josep Lluís Carod-Rovira, Carbonell va esdevenir president del partit el 1996.

Llicenciat en filologia romànica, Carbonell va treballar de secretari de l’Institut d’Estudis Catalans, que aleshores era clandestí. També va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, d’on el franquisme el va expulsar per les seves activitats d’oposició. Va ser aleshores catedràtic de català a Càller (Sardenya) i va treballar també a la Universitat de Liverpool. Del 1965 al 1971 va dirigir la Gran Enciclopèdia Catalana i el 1972 va ser nomenat membre de l’Institut d’Estudis Generals, del qual arribaria a ser el secretari general.

Carbonell ha rebut tot de condecoracions i distincions en reconeixement a tota una vida de treball per la dignitat del país i la seva gent. Entre aquestes, la Creu de Sant Jordi (1984), la medalla d’or de la Generalitat de Catalunya (2001) i la medalla d’honor de Barcelona (2002).

Entre els seus llibres es destaquen Hortènsia (2007), un llibre de poemes dedicat a la seva dona Hortènsia Curell, que s’havia mort el 2005, i Entre l’amor i la lluita, un llibre de memòries publicat el 2010.

—Entrevista amb Jordi Carbonell: ‘Espanya no pacta mai, només fa treves’

—Entrevista en vídeo a VilaWeb TV

—Discurs de Jordi Carbonell després de rebre el Premi Pompeu Fabra: ‘Hem de serrar les dents ben fort i lluitar, lluitar per la nostra llibertat total’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any