L’activitat fa un bon salt endavant al març

  • Les empreses industrials es recuperen amb força i les de serveis alenteixen la davallada, enmig d'una millora general d'expectatives, gràcies a la vaccinació

Jordi Goula
07.04.2021 - 19:50
VilaWeb

Les dades avançades avui, referides al mes de març i a l’activitat de tot l’estat espanyol, semblen trencar una mica el pessimisme profund en què ens trobem submergits de fa més d’un any. Aquest matí, l’AIReF, en l’estimació en temps real del PIB estatal del primer trimestre, millora notablement la seva previsió: passa del -1,6% al -0,6%, en afegir les dades de les afiliacions a la SS. I, probablement, demà també farà un salt important, quan introdueixi les dades dels PMI (índex dels directors de compres), que hem sabut avui, perquè denoten una evolució més positiva en la indústria i un alentiment clar en la davallada dels serveis. Tot plegat fa un conjunt positiu en l’índex compost, cosa que no passava de molt temps ençà.

La vaccinació és clau en la millora de les expectatives, igualment com la comprovació que, en els serveis, l’impacte de l’última onada no és tan fort com a les anteriors, probablement perquè hem après una mica més a conviure amb la pandèmia i a afinar les restriccions. Dit això, que quedi clar que continuem a les mans de la covid-19 i que una hipotètica quarta onada dura podria tornar a esborrar aquest sentiment d’esperança actual.

La clau de tot plegat és la indústria i comença a Europa. L’índex del març, que fa cada mes la consultora IHS Markit, assenyala que el creixement va ser generalitzat a tota la regió. Alemanya i els Països Baixos es van col·locar al capdavant de la taula de classificació i tots dos països van registrar les lectures més altes de la història de l’índex PMI al març. La tendència alcista va ser generalitzada (tot i que es va centrar a Alemanya, que va tenir una expansió de rècord durant el mes), perquè les fàbriques es van beneficiar d’un augment de la demanda interna i de la reactivació del creixement de les exportacions.

El motor de la recuperació ha estat una millora marcada en la confiança empresarial d’aquests últims mesos, juntament amb les expectatives de creixement a dotze mesos vista, que han registrat nivells molt alts al febrer i al març. Aquest augment no solament ha impulsat la despesa, sinó que ha fet créixer la inversió i l’acumulació d’existències, car les empreses es preparen per a una demanda encara més gran, després dels programes de vaccinació.

Com és lògic, això també ha arribat a l’estat espanyol i cal pensar que encara més a Catalunya, atès que té un perfil més industrial. De fet, els resultats de l’enquesta indiquen una millora substancial. Segons l’informe, l’economia manufacturera de l’estat espanyol es va beneficiar d’un notable augment de la demanda al març. En conseqüència, la producció va créixer al ritme més fort d’ençà de final del 2017 i la confiança també va millorar fins al nivell més alt en tres anys.

L’índex PMI industrial ha crescut principalment pels augments simultanis de la producció i de les noves comandes durant el mes. La producció va augmentar al ritme més ràpid des del desembre del 2017 i el creixement de noves comandes, en general, va ser el més pronunciat d’aquests últims quatre anys. Les empreses diuen que la confiança creixent en les perspectives econòmiques va afavorir la demanda, tant a l’estat espanyol com a l’estranger. I destaquen que les noves comandes per a exportacions van augmentar, al març, al ritme més fort d’ençà del febrer del 2018.

No obstant això, les companyies enquestades es queixen que la producció es troba entrebancada, en part, pels retards a l’hora de rebre les entrades de comandes dels proveïdors. I probablement, amb l’episodi del canal de Suez, això haurà empitjorat. Val a dir que la política d’acumular existències, amb vista a les projeccions positives en les càrregues de treball i la por d’un encariment dels materials, també ha ajudat a impulsar l’augment més fort de l’activitat de compres des del febrer del 2018.

I, quant als serveis, l’Índex d’Activitat Comercial fou de 48,1 punts al març, en contrast amb els 43,1 registrats al febrer. Encara és per sota del nivell d’absència de canvis de 50 punts –que separa el punt de creixement del de la contracció–, per vuitè mes consecutiu, però els resultats assenyalen que el ritme de contracció ha estat el més lent en la seqüència actual de declivi. Les empreses informen que les restriccions imposades per la covid-19 han continuat tenint un impacte negatiu en l’activitat del març, encara que potser no en tant com aquests últims mesos, perquè algunes empreses apunten a una certa millora de la demanda. Tot i que les vendes en general van disminuir, afectades principalment per una caiguda de les noves comandes procedents de l’estranger, especialment pels serveis de turisme i hoteleria, el ritme de contracció en general va ser suau, el més feble registrat per l’estudi d’ençà del juliol de l’any passat.

En definitiva, l’economia del sector privat de l’estat espanyol va tornar a territori expansiu –marginal, això sí, destaca el report– al març, perquè l’augment de la producció manufacturera va anar acompanyat d’un notable alentiment de la contracció de l’activitat del sector dels serveis. L’últim Índex Compost d’Activitat Total va créixer al nivell de 50,1 punts, partint dels 45,1 del febrer, i passa de 50 punts per primera vegada del juliol de l’any passat ençà. Ara només cal esperar que la inflexió positiva que sembla apuntar-se a l’economia tingui continuïtat. Continuem a les mans de la covid-19.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any