L’ANC i Òmnium s’afegeixen a la convocatòria de vaga general de dimecres

  • La Intersindical-CSC ha convocat una vaga general el 8 de novembre · La CUP dóna suport a la convocatòria i la resta de partits s'han de posicionar

VilaWeb
Redacció
03.11.2017 - 13:30
Actualització: 04.11.2017 - 17:29

Com ha de respondre el sobiranisme a l’empresonament de mig govern? A l’horitzó hi ha dues dates claus per a resoldre aquesta incògnita: la manifestació de l’11 de novembre convocada per l’ANC i Òmnium i les eleccions imposades pel govern espanyol el 21 de desembre. Tanmateix, la Intersindical-CSC n’ha col·locat una altra sobre la taula, el 8 de novembre, per a la qual ha convocat una vaga general. La data escollida és la vigília de la declaració al Tribunal Suprem espanyol de Carme Forcadell i la resta de membres sobiranistes de la mesa del parlament.

Aquesta tarda, l’ANC i Òmnium Cultural s’han afegit a la convocatòria de la vaga, però l’han qualificada novament de ‘aturada de país’. Les entitats també han explicat en una conferència de premsa que havien convocat una taula de forces polítiques per a cercar unitat d’acció de cara a les eleccions del 21 de desembre. Així mateix, han anunciat que la manifestació convocada contra l’empresonament de mig govern serà finalment dissabte dia 11 a les cinc de la tarda.

CCOO i UGT no descarten afegir-se a la convocatòria, però consideren que hi pot haver dificultats jurídiques per fer la vaga, ja que el govern espanyol la pot considerar una vaga política. En declaracions a Catalunya Ràdio, la portaveu de CCOO, Montse Ros, ha dit que també treballaven per trobar una mobilització més àmplia que pugui permetre ‘treure de la presó’ els vuit consellers empresonats i els líders de l’ANC i Òmnium.

D’altra banda, el sindicat de l’àmbit educatiu USTEC-STEs ha anunciat que el seu consell nacional ha aprovat cridar a la participació de la vaga. La CGT ha anunciat que no s’hi adhereix, però ha apuntat que dóna llibertat als afiliats per seguir-la davant la gravetat de la situació a Catalunya.

El paper de la Taula per la Democràcia, on s’integren una cinquantena d’entitats, sindicats i patronals, pot ser clau perquè es formalitzi l’adhesió a la vaga general de sectors més enllà de l’independentisme. De moment, la plataforma encara no ha proposat cap reunió per a tractar el tema.

El posicionament dels partits
En la concentració d’anit davant el Parlament de Catalunya, el diputat de la CUP Albert Botran va fer una crida a una vaga general indefinida: ‘Volem fer una vaga general, d’un dia, de dos, els que facin falta fins a tenir els presos polítics a casa i la República consolidada.’ En el mateix acte, el vice-president de l’ANC, Agustí Alcoberro, va dir: ‘Segurament anem a una aturada de país.’ De moment, cap més partit no s’ha posicionat de manera clara sobre la vaga.

Segons l’agència ACN, Demòcrates també n’és partidari. Cal recordar que el portaveu del partit, Antoni Castellà, va declarar fora de l’Audiència espanyola que s’havia ‘acabat la revolució dels somriures’: ‘Amb pau i dignitat sortim als carrers.’

ERC i PDECat han adoptat una actitud més prudent i no es posicionaran públicament fins que no es reuneixin les executives i prenguin una decisió. Segons l’ACN, les cúpules d’ambdós partits estan a l’expectativa de les decisions i instruccions que doni la Taula per la Democràcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any