La UE animarà demà els irlandesos a fer un referèndum de reunificació

  • La cimera preveu discutir un text que posaria sobre la taula la possibilitat d'una reunificació d'Irlanda per la via del referèndum

VilaWeb
Redacció
28.04.2017 - 21:36
Actualització: 28.04.2017 - 23:33

La Unió Europea podria obrir la porta a la reunificació d’Irlanda després del Brexit, segons que ha avançat el Financial Times. En la cimera sobre com encarar la negociació, que es fa demà, s’espera que els vint-i-set líders de la UE discuteixin un text que permetria el Nord d’Irlanda de votar en referèndum la reunificació amb la República d’Irlanda. En cas de victòria del sí, el Nord d’Irlanda tornaria a entrar immediatament a la Unió Europea.

La inclusió del text és una victòria del govern irlandès i fa créixer els temors del Regne Unit de desintegrar-se arran de la sortida de la Unió Europea (en teniu més informació en aquesta anàlisi: Com el Brexit pot acabar destruint el Regne Unit). A la cimera de demà, la UE debatrà sobre una qüestió present a Irlanda. La possible reunificació i un hipotètic referèndum va planar en les eleccions del 2 de març, en què els unionistes del DUP van guanyar només d’un escó d’avantatge els republicans del Sinn Féin.

Els acords de Divendres Sant –també coneguts com Acords de Stormont– ja permeten un referèndum de reunificació amb el vist-i-plau dels governs del Nord d’Irlanda i de la República d’Irlanda. D’ençà que es van signar, no hi ha hagut cap majoria a favor de la reunificació. Tanmateix, l’expectativa d’un Brexit dur i unes fronteres econòmiques entre el nord i el sud podrien fer créixer el sentiment reunificador (el Nord d’Irlanda va votar contra el Brexit). A més, segons quin sigui el resultat de la cimera de demà, la Unió Europea podria avalar l’organització d’aquest referèndum ja previst als acords de pau.

La incògnita del vot d’Espanya
En la cimera, serà rellevant el vot d’Espanya en aquest afer. En cas de votar-hi a favor, estaria avalant un referèndum i reconeixent que es pot tornar a entrar a Europa. El ministre d’Afers Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, ja va assegurar que Espanya no vetaria l’entrada d’Escòcia a la Unió Europea en cas que s’independitzés del Regne Unit després de la sortida de la Unió. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any