La trucada de Torra a Puigdemont des del TGV en tornant de Madrid

  • Puigdemont fa pinya amb Torra contra les crítiques rebudes després de la reunió amb Pedro Sánchez a la Moncloa *** Enric Morera es troba sol defensant el català com a requisit a les Corts *** El Consell de Mallorca recupera els ajuts per al foment de l'ús del català a empreses i entitats

VilaWeb
Redacció
10.07.2018 - 20:00
Actualització: 11.07.2018 - 07:34

TEMA DEL DIA
Conversa. Acabada de la conferència de premsa de Blanquerna, el president Quim Torra va anar cap a l’estació d’Atocha de Madrid per agafar el TGV de les sis de la tarda que l’havia de portar a Barcelona, després d’un dia intens a Madrid, per la reunió amb Pedro Sánchez. De dalt del tren estant, va trucar amb el mòbil al president Puigdemont per explicar-li com havia anat la reunió. Va ser una conversa llarga, en què Torra no va estalviar detalls sobre la trobada, el bon clima que la va presidir, però també la dificultat d’arribar a acords de fons, com en l’autodeterminació, i l’escepticisme per la resposta del govern espanyol. Un escepticisme que comparteix Puigdemont, tot i que també va valorar positivament la reunió. Abans d’arribar a Barcelona encara es van bescanviar uns missatges per escrit via WhatsApp. La coordinació entre els dos presidents és constant i entra dins la normalitat institucional de les seves agendes.

Però la valoració positiva que fa el govern de la reunió amb Sánchez ha estat qüestionada per alguns sectors independentistes, que expressen decepció per la manca de resultats i consideren que forma part d’un tomb cap a l’autonomisme. El primer a tallar aquestes crítiques ha estat Puigdemont, que amb un piulet matinal ha recordat: ‘Fa anys diem que la solució ha de ser política i ara ja ho diuen a la Moncloa.’ Puigdemont ha defensat el diàleg sense condicions i ha reiterat, per si algú en tenia dubtes, que l’objectiu continua essent la República Catalana. ‘Tot això és el que ha dit i fet el MHP Quim Torra’, ha sentenciat, tot fent pinya amb el president.

Amb aquest missatge Puigdemont fa dues coses. La primera, talla les crítiques a Torra i les especulacions sobre una possible frenada o claudicació del govern per les posicions de Madrid. La credibilitat de Puigdemont en tots els sectors de l’independentisme continua intacta i l’usa per apuntalar el govern de Torra. Però en segon lloc, fent pinya amb Torra també frena els unionistes que ja començaven a cercar discrepàncies o escletxes entre els dos presidents. El previsible dibuix d’un president Torra dialogant i pactista enfrontat a un Puigdemont radical i intransigent ha estat liquidat amb un piulet. Els dos presidents van a l’una, encara que els dolgui a aquells que fa quatre dies qualificaven Torra de vicari o majordom i en canvi, avui, després de passar per la Moncloa, el converteixen en un home assenyat i pactista amb perfil propi.

Puigdemont també ha estat dues vegades a la Moncloa com a president de la Generalitat per a reunir-se amb el president del govern espanyol, que aleshores era Mariano Rajoy i semblava que ho havia de ser per molt de temps. La primera reunió, el 20 d’abril del 2016, també va durar dues hores i no va servir de res. L’única resposta de Rajoy a les propostes polítiques de Puigdemont va ser que això de Catalunya és ‘un embolic’. I la segona va ser l’11 de gener del 2017, que teòricament havia de ser secreta, però la Moncloa la va acabar filtrant també per mirar de desestabilitzar l’independentisme. En aquesta segona, Rajoy va proposar a Puigdemont que assistís a la conferència de presidents autonòmics. En els nou mesos que havien passat entre la primera reunió i la segona, Rajoy no s’havia mogut. I la resposta de Puigdemont va ser convocar el referèndum.

MÉS QÜESTIONS
El socialista Toni Gaspar serà el nou president de la Diputació de València.
El dimarts 17 de juliol hi haurà nou president de la Diputació de València després de la detenció i dimissió del president Jorge Rodríguez. El nou president serà ben probablement Toni Gaspar, el candidat proposat pel PSPV, que comptarà amb el suport dels grups de Compromís, EU i València en Comú, que ja van acordar ahir de no proposar més candidats. Gaspar és batlle de Faura (Camp de Morvedre), ha estat vice-president de la diputació i no és pas cap desconegut al partit. El 2012 va diputar el lideratge del PSPV a València a José Luís Ábalos, i el 2014 es va presentar a les primàries contra Ximo Puig per la presidència de la Generalitat. D’una altra banda, dijous, dia 12, hi haurà un ple extraordinari de la Diputació de València en què es farà efectiva la renúncia del president, Jorge Rodríguez, i la destitució del seu equip assessor. El mateix dia s’ha convocat el consell d’administració de Divalterra, on ja no assistiran els tres càrrecs de l’empresa pública detinguts en l’operació Alqueria: són els dos cogerents, Agustina Brines (Compromís) i Xavier Simón (PSPV), i el funcionari Jorge Cuerda, que era el secretari del consell. Dimarts de la setmana entrant, dia 17, es farà un altre ple extraordinari de la Diputació de València en què Rebeca Torró prendrà possessió del càrrec de diputada en el lloc de Rodríguez i serà elegit el nou president de la institució.

El PSPV i Podem deixen sol Morera defensant el català com a requisit. El coneixement del català no serà un requisit per als futurs treballadors de les Corts després de l’insòlit acord de la mesa del parlament entre els representants del PSPV, Podem, PP i Ciutadans. Compromís s’ha trobat sol i Enric Morera, president de la cambra, s’ha abstingut. El PSPV i Podem, per argumentar la seva posició, s’excusen que en el cas de les Corts hi ha un acord sindical previ que no preveia el requisit. Qualsevol modificació de les condicions de l’oferta pública d’ocupació obligaria a renegociar amb els sindicats, que, d’una altra banda, s’han declarat majoritàriament favorables a la inclusió de la competència lingüística en la funció pública, però que, en canvi, hi manifesten més recels quan s’ha d’aplicar per a places concretes. La junta de personal de la institució es va manifestar en contra d’incloure la llengua com a condició necessària per a optar a les places d’administració a cobrir, que són una trentena.

El Consell de Mallorca recupera els ajuts per al foment de l’ús del català a empreses i entitats. El Consell Insular de Mallorca tornarà a atorgar ajuts per al foment de la llengua catalana en empreses i entitats. La convocatòria, dotada amb 250.000 euros, servirà per a subvencionar la retolació, l’etiquetatge, l’edició de pàgines web i les cartes de restaurants. Els interessats tindran vint dies per a sol·licitar ajuts per a feines fetes entre l’1 de setembre de l’any passat i el 30 de setembre d’enguany. Aquestes subvencions es van atorgar entre el 1997 i el 2011, però a hores d’ara encara es van acabant de pagar els 300.000 euros pendents de les subvencions atorgades entre els anys 2009 i 2011. El Consell diu que està tranquil, per la retirada dels recursos del govern espanyol contra aquestes subvencions, però Societat Cívica Balear ja ha anunciat que n’hi presentarà.

LA XIFRA
El 94,5% de les llars andorranes tenen accés a internet, el 91,6% de la població l’ha utilitzat aquests darrers tres mesos, dels quals el 95,8% diàriament, un percentatge que supera la mitjana europea, que és del 87%, segons un estudi fet pel Departament d’Estadística del govern.

TAL DIA COM AVUI
El 10 de juliol de 1913
va néixer a Santa Coloma de Farners el poeta Salvador Espriu. En aquest reportatge parla de la seva poesia i de la gent jove.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any