La sucursalització porta a la submissió

  • El País Valencià ha rebut una humiliació històrica per la manca de forces polítiques d'obediència valenciana amb veu pròpia a Madrid *** Incertesa fins a darrera hora en la batalla per la batllia de Badalona *** Formentera permetrà l'ampliació gratuïta de les terrasses cas per cas

VilaWeb
Pere Martí
11.05.2020 - 20:20
Actualització: 11.05.2020 - 20:45

TEMA DEL DIA
Bufetada.
La decisió del govern de Pedro Sánchez de deixar el País Valencià en la fase 0 del desconfinament tot i complir els requisits sanitaris per a passar a la fase 1 ha estat una bufetada al govern del Botànic. Alhora, ha demostrat que la dependència dels valencians de partits amb seu a Madrid impedeix de defensar els seus interessos. La reacció irada de Ximo Puig, que va advertir Sánchez que la lleialtat no s’ha de confondre amb submissió, farà que possiblement el govern del PSOE modifiqui alguna cosa, però, sigui quina sigui, és evident que el País Valencià ha estat víctima d’una humiliació, sobretot si es compara amb la situació del País Basc, on, amb indicadors no tan positius, s’ha passat a la fase 1, de manera que el govern d’Íñigo Ukullu ja regula autònomament la circulació entre províncies, cosa que segons el pla estatal de desconfinament no es pot fer.

El greuge del desconfinament s’afegeix al del mal finançament autonòmic crònic, que ha esdevingut un llast per a l’economia valenciana. Infrastructures clau com ara l’eix mediterrani no acaben de construir-se mai i els productes propis, com els cítrics, es queden sense collir o al magatzem perquè no són competitius amb els preus rebentats de països com el Marroc o Sud-àfrica, als quals la UE no barra el pas. El govern espanyol defensa els productors valencians amb la boca petita a Brussel·les, normalment sense èxit. Espanya prefereix comprar el silenci del Marroc amb la flota pesquera andalusa o gallega que no pas defensar els cítrics valencians.

El govern del Botànic pot elevar la queixa, i Ximo Puig demanar lleialtat a Sánchez, però aquest sap que els socialistes valencians no estriparan les cartes ni demanaran un grup propi al congrés, perquè ja a la transició van renunciar a les sigles del PSPV. Són una federació del PSOE, i qui hi mana és Madrid. Així ha estat sempre i continuarà essent així, per més que Ximo Puig reivindiqui un federalisme que no arribarà mai. A més, Puig no controla el partit, té davant seu i contra seu José Luís Ábalos, el líder de l’ala espanyolista dels socialistes valencians, premiat ara com a ministre de Transports i Mobilitat. Des d’aquest càrrec podria fer molt pel corredor mediterrani, però, com també passa als ministres del PSC, no se li nota els orígens o malda per dissimular-los per guanyar punts al PSOE. Als socialistes valencians els passa com als catalans: tenir ministres a Madrid no reporta cap benefici polític al país.

Dins el Botànic hi ha una força, Compromís, que intenta vertebrar una coalició valencianista, que doni prioritat als interessos del País Valencià. Però la diversitat d’estratègies que hi conviuen i el lideratge de Mónica Oltra, més d’esquerres que no valencianista, fa que sigui difícil d’esdevenir hegemònic. A més, Compromís també regala a Madrid el seu suport al PSOE sense que el seu diputat, Joan Baldoví, n’acabi obtenint contrapartides clares, més enllà d’un calendari sobre finançament que ja sap que no es complirà. És només un diputat, que va sortir després de fer una coalició amb Més País d’Íñigo Errejón. I Unides Podem, que en teoria és confederal, és tan disciplinat amb Madrid com ho són els comuns a Catalunya. Fan de crossa del PSOE. La integració del Bloc Nacionalista Valencià al si de Compromís no s’ha traduït en una hegemonia estratègica, tot i que és la formació més nombrosa de la coalició.

Ximo Puig ha pogut comprovar que la lleialtat no existeix, ni en el PSOE ni enlloc, només hi ha interessos. I els interessos del País Valencià només es poden defensar amb una força política valenciana, amb veu pròpia a Madrid. El PSPV ja va renunciar a la transició a ser aquesta força i després va venir un PP que va maldar per arrasar culturalment i políticament el País Valencià i, de passada, es va omplir les butxaques com si s’hagués d’acabar el món. El Botànic ha obert moltes esperances, però si la força principal del govern té les mans lligades a Madrid, tindrà poca força per a defensar els interessos dels valencians.

També és cert que l’actitud reivindicativa de Ximo Puig, i també de Francina Armengol, ha posat en evidència el PSC, que s’ha limitat a apuntalar l’estratègia centralista del govern espanyol sense ni una sola crítica. Al contrari, el PSC ha arribat a mentir, quan ha assegurat que no hi havia hagut recentralització de competències, per defensar el govern el PSOE. Ximo Puig i Francina Armengol han demostrat més categoria política que no Miquel Iceta, que hauria pogut fer més, perquè oficialment el PSC no és cap federació del PSOE sinó un partit diferent, ‘federat’ amb el PSOE. El resultat és pitjor, tal com s’ha vist. Iceta no s’ha dignat en cap moment a defensar els seus companys socialistes valencians o balears, tot i que sempre els porta a les seves campanyes electorals per aparentar catalanisme. El PSC és el millor exemple que el sucursalisme porta a la submissió i aquells que, de Catalunya estant, contraposaven la moderació lleial de Puig amb la reivindicació ‘deslleial’ de Torra, han tornat a quedar desautoritzats.

MÉS QÜESTIONS
Incertesa fins a darrera hora per la batllia de Badalona.
La batalla per la batllia de Badalona arriba a les darreres hores, però encara no s’ha tancat tot. El PSC ha aixecat el vet que havia posat a la candidata de Guanyem, Dolors Sabater, en canvi de repartir-se la batllia durant un any i mig totes dues formacions. L’ex-batllessa ha celebrat l’aixecament del vet, cosa que facilita l’acord, però rebutja aquest repartiment d’un any i mig, en què el PSC tindria el tram final, amb Rubén Guijarro com a batlle. El tram final de la legislatura és el bo perquè el batlle arriba a les eleccions municipals, cosa que l’afavoreix. Guanyem demana més temps per a Sabater i recorden que no és pas cap debat personalista sobre qui investir sinó de pactar un projecte per a governar. La candidata de Guanyem també ha afirmat que la seva candidatura no serà retirada en cap moment al ple d’investidura de demà, tingui suport o no. La proposta de Sabater no ha agradat al PSC, que insisteix en el repartiment temporal i fins demà no se sabrà si hi ha acord. En cas que no hi hagi pacte, el nou batlle de Badalona serà Xavier Garcia Albiol, el candidat del PP.

Dues candidatures es disputaran el lideratge de Podem al País Valencià. La síndica d’Unides Podem a les Corts Valencianes, Naiara Davó, es presentarà com a candidata a la secretaria general per a dirigir la formació al País Valencià, segons que ha revelat en una entrevista a À Punt. La diputada alcoiana vol una candidatura forta i unitària, en la qual voldria integrar Pilar Lima, que ja havia anunciat que també optaria a dirigir el partit. Davó diu que després de la pandèmia és el moment de la unitat i es mostra convençuda que Lima li donarà suport per a enfortir Podem. Però de moment no serà així. Lima, en un comunicat, s’ha refermat en la seva candidatura i ha fet una crida a construir un partit inclusiu i plural que compti amb tothom i que funcioni com a pont entre la militància i les institucions, amb un diàleg constant.

Formentera permetrà d’ampliar les terrasses de franc, cas per cas. El Consell de Formentera ha aprovat un decret per a ampliar l’ocupació de les terrasses d’hotels i restaurants. Segons que ha informat la institució, presidida per Alejandra Ferrer, les ampliacions seran aprovades prèviament pel Consell, que vetllarà per a garantir el pas de vianants i vehicles d’emergència. També ha explicat que les peticions han de formular-se telemàticament a l’Oficina Virtual d’Atenció al Ciutadà. L’ampliació serà gratuïta. Així mateix, el Consell de Formentera ha recordat que, ateses les circumstàncies, bonificarà al 100% la taxa d’ocupació de les terrasses. Si se sol·licita l’ocupació de via pública del local adjacent, s’haurà de disposar de l’autorització del titular d’aquest establiment i en tots els casos s’hauran de respectar les mesures de seguretat i distància de dos metres entre taules.

La justícia andorrana demana al govern de reprendre l’activitat. El Consell Superior de la Justícia ha demanat al govern de Xavier Espot que permeti de tornar a obrir l’activitat judicial perquè els jutges ja estan preparats per a atendre el públic i treballar d’una manera segura, com la resta de funcionaris de l’administració. El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha dit que la setmana passada havia demanat al govern que obrís l’activitat judicial, tancada per un decret de l’executiu que incloïa mesures arran de la crisi sanitària. El Col·legi d’Advocats també ho ha demanat. Dilluns vinent hi haurà una reunió entre totes dues institucions per decidir com dur-ho a terme. Fins ara només s’han pogut fer els tràmits més urgents i algun judici per videoconferència. Casadevall ha explicat que aquestes darreres setmanes havien condicionat les instal·lacions perquè alguns treballadors poguessin fer la feina aïllats i es pogués atendre el públic amb cita prèvia. Aquesta represa de l’activitat es faria a les instal·lacions actuals. La nova seu encara no es pot fer servir, perquè se n’ha d’adjudicar el mobiliari, cosa que el govern té previst de fer aviat.

LA XIFRA
250.000 euros es volia gastar la batllessa de Barcelona, Ada Colau, en un concert per a recaptar fons contra el coronavirus, segons que ha explicat el regidor de Presidència, Jordi Martí. La proposta va desfermar una protesta ciutadana que va obligar Colau a suspendre’l, tot i que ha evitat de comparèixer per donar explicacions.

TAL DIA COM AVUI
L’11 de maig de 1904 va néixer a Figueres Salvador Dalí. Va produir al voltant de 1.500 pintures, a més de centenars d’il·lustracions, litografies, dissenys escenogràfics, escultures i projectes fotogràfics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any