La relació entre el cinema i les arts visuals, sota anàlisi al Caixafòrum

  • ‘Art i cinema. 120 anys d’intercanvis’ es nodreix principalment dels fons de la Cinemateca francesa, que comissaria la mostra

VilaWeb
Redacció
16.12.2016 - 02:00

Fins a quin punt el cinema es va concebre com un art tant plàstic com narratiu? Això és el que es pregunta l’exposició ‘Art i cinema. 120 anys d’intercanvis’ que es pot veure al Caixafòrum de Barcelona. La mostra, que és una de les més destacades de la temporada, posa al descobert la relació entre el cinema i les arts plàstiques des que el setè art es va inventar de la mà dels germans Lumière. Les respostes a la pregunta inicial es poden trobar a través de 349 peces aportades majoritàriament per la Cinémathèque Française, l’ex director de la qual, Dominique Païni, ha comissariat la mostra.

La nova exposició del Caixaforum convida l’espectador a fer un joc de relacions i associacions entre el cinema i altres expressions artístiques, al llarg de tota la història del setè art. El comissari, Dominique Païni, ha volgut respondre la pregunta de si aquesta relació ha existit sempre, una qüestió que la mostra resol afirmativament: ‘Sempre he pensat que el cinema va néixer de la pintura. Els germans Lumière tenien bona formació pictòrica, i quan filmen el mar, ho fan com els impressionistes de l’època’, exposa. A partir de l’exemple dels creadors del cinema, l’exposició avança dècada a dècada posant en relació creacions cinematogràfiques amb l’art del seu temps.

I amb el pas del segle XX, la tesi que l’art ha influït sempre el cinema funciona a vegades en sentit contrari. Per exemple, amb la influència del cinema de Jean-Luc Godard en la pintura surrealista. I com més endavant, més creixen els exemples d’expressions artístiques que incorporen la imatge en moviment, o els referents cinematogràfics.

L’exposició reforça la idea del cinema com el setè art, en la mesura que ensenya com ha begut al llarg de la seva història de totes les altres arts. Els germans Lumière al costat de mestres impressionistes; Chaplin amb els artistes d’avantguarda; Dalí amb Hitchock; O Jean-Luc Godard amb Andy Warhol i Yves Klein. Aquests són només alguns dels exemples d’associacions que presenta l’exposició.

La selecció de materials inclou films, videoprojeccioins i videoinstal·lcions, cartells, pintures, dibuixos, gravats, fotografies, vestits i llibres d’artista. Majoritàriament són peces dels fons de la Cinémathèque Française, que s’han complementat amb diverses obres de la Col·lecció ‘la Caixa’ d’Art Contemporani, amb algunes peces d’altres col·leccions, galeries i museus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any