La protecció de l’escó de Torra continua agitant el parlament

  • Els lletrats preveuen de canviar el text del recurs al Suprem i retirar la petició de mesures cautelars

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
04.02.2020 - 21:50
Actualització: 04.02.2020 - 21:57

La pèrdua de l’escó de Quim Torra continua agitant el parlament. El ple ha de votar aquesta tarda si recorre al Tribunal Suprem per a defensar Torra, després d’haver presentat un recurs que posa en dubte que pugui ser president si no manté l’acta de diputat. Però el contingut del recurs podria canviar. JxCat no avala la presentació del text tal com és redactat, després de veure com el parlament retirava l’acta de diputat a Torra dilluns passat, i els lletrats podrien introduir-hi canvis i retirar ara la petició de mesures cautelars, segons que han explicat fonts parlamentàries a VilaWeb.

Si el ple aprova que es presenti el recurs, com ho ha exigit el Suprem per a tramitar-lo, els serveis jurídics probablement presentaran un text diferent del que ja van registrar el 16 de gener, tenint en compte que les circumstàncies han canviat. El Suprem ja va refusar la petició de mesures cautelars de la defensa de Torra perquè se suspengués la decisió de la Junta Electoral espanyola de retirar-li l’escó, de manera que no té sentit que el parlament se centri en la petició de la mateixa suspensió, com ho feia el recurs, i els serveis jurídics ja havien previst de desestimar-ne la petició.

Els lletrats, a més, es van trobar forçats a explicar ahir per què havien qüestionat que Torra pogués mantenir-se com a president si perdia l’escó en el recurs. Van argumentar que havien introduït aquest ‘dubte interpretatiu’ justament per a convèncer el Suprem que suspengués l’aplicació de la decisió de la JEC. Els lletrats, malgrat el qüestionament, es refermaven a dir que Torra pot continuar essent president per més que no sigui diputat.

La sessió de control al president d’avui havia de ser la primera després d’haver retirat l’escó a Torra. Però l’oficina del president va comunicar ahir al president de la cambra, Roger Torrent, i als grups parlamentaris, que no podrà assistir al ple per motius personals. Sigui com sigui, Torra no s’ha mogut del lloc on era. El president ja va advertir en l’últim ple que allò que feia perillar el parlament i la continuïtat de les institucions era retirar-li l’escó. Fonts de l’entorn del president insisteixen que el nucli de la qüestió és la pèrdua de l’acta de diputat, en un moment en què Cs i el PP defensen que ja no hauria d’exercir el càrrec. Van ser precisament les discrepàncies amb ERC sobre com entomar aquesta inhabilitació parlamentària que va desencadenar l’anunci de Torra de posar data a les eleccions anticipades després d’aprovar-se el pressupost. D’ençà de la setmana passada, Torra no pot votar, però el seu grup parlamentari, que tampoc no ho va fer com a símbol de protesta en l’últim ple, ja ha tornat a exercir el vot en comissions i tornarà a votar al ple. No obstant això, no rellevarà l’escó de Torra: Maria Senserrich no agafarà l’acta de diputada. Qui sí que ha recollit la seva és Ferran Mascarell, després de la renúncia de Carles Puigdemont com a diputat.

Refús a la JEC i al Suprem

JxCat manté a la reserva la proposta de resolució que va registrar per confirmar la condició de diputat de Torra i deixar sense efecte les instruccions dictades pel secretari general del parlament per a fer efectives les ordres de la Junta Electoral. La resolució no s’ha introduït a l’ordre del dia d’aquest ple ni en el de la setmana següent. JxCat volia que es votés al ple anterior, però finalment va optar perquè el grup parlamentari no exercís el dret de vot. Tampoc no era clar que tingués prou suport per a introduir el punt a l’ordre del dia i perquè la resolució reeixís.

Ara, el ple sí que debatrà una moció de JxCat que qualifica de cop d’estat l’intent de la JEC i del Suprem d’inhabilitar Torra, ‘contravenint la voluntat política dels catalans’, i refusa les resolucions del tribunal i de la JEC. ERC hi ha presentat una esmena que en pretén modificar la redacció, de manera que la cambra ‘denunciï’ l’intent d’inhabilitar el president de la Generalitat i qualifiqui ‘d’inacceptable’ la ingerència de la JEC i que el Suprem vulneri la voluntat política dels catalans. La CUP vol introduir-n’hi una altra perquè el parlament refusi el suplicatori a l’eurocambra de Pablo Llarena per a processar Puigdemont i Toni Comín perquè implica ‘un nou atac als seus drets civils i polítics’ i als drets democràtics dels seus electors, i proposa al Parlament Europeu que ‘garanteixi la preservació de tots aquests drets, fent-los prevaler per sobre de decisions judicials polititzades i amb greus dèficits democràtics’. La moció de JxCat també expressa suport a Oriol Junqueras perquè pugui exercir d’eurodiputat ‘amb plenitud’ i en aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE. ERC vol que consti com a denúncia i que es reconegui que la sentència del TJUE ha estat l’empenta definitiva perquè Puigdemont i Comín siguin eurodiputats mentre que els drets de Junqueras han estat vulnerats.

El diàleg amb l’estat espanyol, en debat

El ple d’aquesta setmana coincidirà demà a migdia amb la reunió de Torra i Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat. El govern espanyol no espera que el diàleg doni fruits immediats, tot i que Sánchez hi anirà amb ‘esperit constructiu’, segons la Moncloa. La Generalitat espera que de la reunió en surtin les bases de la negociació entre governs i almenys una data aproximada per a la primera reunió de la taula, però el govern espanyol no té pressa per a fixar-la i vol parlar-ne amb ERC. Les condicions per a establir aquest diàleg també formen part del contingut de la moció de JxCat. El grup vol una mediació internacional per a dotar de garanties el diàleg amb l’estat espanyol. ERC pretén canviar aquest punt i suavitzar-ne la referència. Proposa que es vetlli pel compliment dels acords fent ús de ‘totes les garanties oportunes que en permetin el seguiment i que facilitin la negociació, inclosa, quan calgui, les mesures de mediació o facilitació del diàleg oportunes’. La setmana passada ERC va fer rectificar el govern espanyol, que havia qüestionat la reunió entre els presidents i també havia deixat en l’aire el contingut de les negociacions. El PSOE i Podem depenen del grup de Gabriel Rufián per a aprovar el pressupost espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any