Marina Garcés crida a donar una ‘resposta col·lectiva contundent’ en el pregó de la Mercè

  • 'No es tracta, només, de poder votar. Es tracta de poder dir-nos-ho tot, per poder qüestionar radicalment les bases i les condicions de la nostra convivència'

VilaWeb
ACN
22.09.2017 - 19:36
Actualització: 22.04.2018 - 08:48

La convocatòria de l’1-O i la detenció d’una quinzena de càrrecs públics amb motiu de l’organització del referèndum han marcat el pregó de la Mercè. La filòsofa Marina Garcés, encarregada enguany de donar el tret de sortida de la festa major de Barcelona, no ha passat per alt la situació política de Catalunya i ha volgut recordar els detinguts i imputats, els estudiants, els estibadors i la gent que continua concentrada a hores d’ara al carrer. Garcés ha fet una crida a donar una ‘resposta col·lectiva contundent que transformi d’arrel i sense complexos’ un estat que converteix una pregunta legítima en una acció il·legal. ‘No es tracta, només, de poder votar. Es tracta de poder dir-nos-ho tot, per poder qüestionar radicalment les bases i les condicions de la nostra convivència, no només nacional, sinó també política i social’, ha argumentat.

Garcés ha recordat que ara mateix els catalans viuen una situació d’excepcionalitat institucional i política com a conseqüència de la prohibició de l’1-O. ‘Ara ens trobem que es prohibeix, es reprimeix i es criminalitza l’expressió pública de la paraula’, ha lamentat, i ha constatat que aquests dies no és fàcil prendre la paraula.

Tot i assegurar que té ‘al·lèrgia a qualsevol nacionalisme’ i recordar que ella mateixa treballa entre setmana com a professora universitària a Saragossa, ha opinat que davant un estat que convertia una pregunta legítima en una acció il·legal, ara mateix només quedava espai per a una resposta col·lectiva contundent que transformés l’estat.

Així, ha fet una menció especial als detinguts i imputats, als estibadors que no han volgut proveir la policia i la Guàrdia Civil que s’allotja en dos vaixells al port, i també als ciutadans que continuen concentrats al carrer. ‘La Barcelona que m’agrada és la que no té por dels grans canvis i que per això mateix tampoc no accepta plans ja escrits per fer-los’, ha conclòs la pregonera, que s’ha imaginat una Barcelona com a capital d’una república juntament amb el conjunt de les repúbliques ibèriques, lliures d’estat.

Podeu veure el pregó de Marina Garcés:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any