La polèmica sobre la defensa de Mas

  • «La meua interpretació és que Mas, Ortega i Rigau proven de concentrar el focus en la inexistència de delicte, en la injustícia que significa dur-los davant un tribunal i en l'excepcionalitat del règim polític espanyol»

Vicent Partal
08.02.2017 - 22:00
Actualització: 09.02.2017 - 09:31
VilaWeb

Una prèvia: sempre he considerat que quan una persona és portada a judici té el dret de triar l’estratègia de defensa que considere millor per als seus interessos personals.

Anem al tall. Ahir al Parlament de Catalunya tots els grups polítics de l’oposició es van permetre de donar lliçons de desobediència, de valentia, de coherència i de no sé quantes coses més. És una pena que fossen a compte d’altri, concretament a compte de Mas, Ortega i Rigau. Algunes intervencions van originar escenes increïbles, com ara l’entusiasme amb què el PP i Ciutadans aplaudiren Lluís Rabell. Un aplaudiment supose que torbador per al diputat dels comuns.

Interprete que la sobtada demanda de valentia, coherència i desobediència en la majoria de casos només era una tàctica política de desgast. Perquè tots podem imaginar-nos que si Mas hagués seguit una altra estratègia de defensa l’haurien criticada igualment, però per les raons contràries. Ara, no és igual el cas de les crítiques fetes per la CUP i alguns altres col·lectius independentistes, fruit d’una  discrepància política amb l’estratègia de la defensa i no pas fruit de l’oportunisme.

La meua interpretació, per si interessa a ningú, és que Mas, Ortega i Rigau proven de concentrar el focus en la inexistència de delicte, en la injustícia que significa dur-los davant un tribunal i en l’excepcionalitat del règim polític espanyol per raons més polítiques que no personals. Perquè això fa una pressió extraordinària sobre l’estat, com s’ha vist ben clarament en la reacció dels mitjans internacionals.

Podem preguntar-nos si aquesta reacció hauria estat la mateixa en el cas que Mas el primer dia, en compte de dir que només era el màxim responsable polític, s’hagués declarat també penalment culpable. I podem suposar que, si ho hagués fet, la percepció d’això que passa al TSJC hauria canviat radicalment. Per exemple, en l’àmbit internacional. Si una persona es declara culpable ja d’entrada no sembla gaire lògic defensar-lo. Si més no, ningú no considerarà a partir d’aleshores que el judici siga injust, que siga ‘una farsa i un teatre’, per a fer servir l’encertada expressió de la Internacional Liberal. Simplement, perquè si algú es declara culpable davant un tribunal, al capdavall assumeix que hi ha raons per a fer-lo seure en aquella banqueta.

Qualsevol pot estar d’acord amb això o no. Tots podem dir que això o allò no ens agrada –a mi, per exemple, no em va agradar que Mas aprofitàs la declaració per criticar la posició d’ERC sobre el 9-N. Però ningú no hauria de passar per alt alegrement, i jo no ho faré, és que qui es troba assegut a la banqueta és qui es troba assegut a la banqueta: Mas, Ortega i Rigau.

Finalment, he de dir que m’han paregut especialment irritants les insinuacions d’alguns diputats en relació amb discursos il·lustres que volien fer servir de contrast. Simplement, perquè és mentida que Fidel Castro es declaràs culpable en el famós ‘La història m’absoldrà’ (ací podeu llegir el discurs sencer). Com tampoc Nelson Mandela no es va declarar culpable en el seu històric discurs davant el tribunal de Rivonia. No únicament això: Mandela va negar de manera vehement la majoria dels actes que li imputaven i es va defensar dient que ell no els havia comesos (i ací el podeu llegir també).

La repressió és una cosa molt seriosa, que especialment a la gent d’esquerres sempre ens ha motivat un gran respecte per qui n’és vícitima. I no crec que siga correcte, per lluir-se en una breu actuació parlamentària, manipular la memòria de persones que va haver de sofrir en la seua pell situacions molt més greus que les que passen ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any