La pobresa entre els espanyols d’entre 16 i 29 anys va augmentar un 10% durant la crisi, segons l’IEB

  • Investigadors asseguren que les polítiques redstributivas han estat "insuficients"

VilaWeb
Redacció
03.03.2017 - 14:16

Investigadors asseguren que les polítiques redstributivas han estat “insuficients”

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

La pobresa entre els espanyols d’entre 16 i 29 anys ha augmentat del 18,1% al 28,6% durant la crisi, mentre que aquest índex entre els ancians ha experimentat un descens del 25,5% a el 11,4%, segons la intervenció de l’investigador de l’Institut de Polítiques i Béns Públics i del CSIC, José Fernández-Albertos, en l’IEB Report, publicat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB).

L’estudi, presentat aquest divendres en el Cercle d’Economia pel membre de l’IEB i editor del document, Alejandro Esteller-Moré, recull 15 articles sota el títol ‘Desigualtat: mesurament i polítiques’, i és l’últim dels IEB Report sobre Federalisme Fiscal i Finances Públiques, que s’ha dedicat a analitzar les xifres sobre desigualtat i les polítiques correctivas aplicades des de l’administració.

Fernández-Albertos, en el seu article ‘Crisi econòmica i desigualtat a Espanya: una reflexió des de la política’, ha rebatut la idea que la crisi econòmica ha afectat, sobretot, les classes mitjanes: “En termes distributius, la recessió ha afectat especialment els més pobres”, i ha assegurat que han estat els que han vist créixer la distància entre els seus ingressos i els de els grups mitjans.

Així mateix, l’investigador considera que l’augment dels nivells d’atur entre la població “més jove, menys qualificada i amb menys recursos del mercat” ha estat la principal causa de l’augment de les desigualtats durant la crisi.

L’estudi considera que les polítiques correctives han estat dirigides a la redistribució de la despesa pública a través dels subsidis d’atur, però que el seu efecte ha resultat “insuficient” per rectificar les desigualtats perquè, en part, els subsidis no arriben als més afectats per la crisi, com són les famílies joves, nens i treballadors precaris.

EDUCACIÓ I POLÍTIQUES LOCALS

El professor de la University of Mannheim (Alemanya), Andreas Peichl, ha examinat en la seva aportació ‘Desigualtat i mobilitat en països desenvolupats: mesurament i polítiques’ que la intervenció en l’etapa infantil a través de l’educació té especial transcendència sobre els resultats.

Així mateix, la investigadora de l’IEB Sara Torregrosa-Hetland, aporta a l’editorial de l’IEB Report el seu article ‘Desigualtat: l’assignatura pendent’, en el qual reflexiona sobre com la desigualtat és un fenomen global sobre el qual només s’estan aplicant mesurades a nivell local.

Ha assegurat que aquestes actuacions no tenen la capacitat de superar l’àmbit nacional: “El camí per reforçar les polítiques redistributives passaria per intensificar la cooperació internacional per tenir més capacitat de recaptar impostos sobre el capital i les rendes”.

El professor de la Università di Roma (Itàlia), Giovanni Vecchi, ha participat amb l’article ‘Desigualtat global: tendències històriques’, en el qual mostra que el creixement de les economies asiàtiques ha provocat una disminució dels índexs de desigualtat d’aquests països, mentre que els més desfavorits han estat els països africans i, en menor mesurada els països de l’Europa de l’Est.

El president de la Fundació del Cercle d’Economia, Carlos Cuatrecasas, ha assegurat en la presentació de l’estudi que la desigualtat explica l’aparició de forces radicals d’esquerra i dreta: “Són proposades que se saben fracassades però que se segueixen oferint a la ciutadania”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any