La pèrdua d’oxigen als oceans augmenta les amenaces a la vida marina i altera els ecosistemes

  • Almenys 700 enclavaments d'arreu del món tenen condicions de baix oxigen, en els anys 60 del segle passat, n'hi havia 60

VilaWeb
Europa Press
07.12.2019 - 22:23

Les amenaces a la vida marina, les pesqueres i els ecosistemes augmenten per l’increment de la pèrdua d’oxigen en els oceans, segons alerta l’Unió Internacional de Conservació de la Naturalesa (UICN) en un informe presentat aquest dissabte a la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marc per al Canvi Climàtic de l’ONU que se celebra a Madrid sota la Presidència de Xile.

L’estudi adverteix que la desoxigenació o pèrdua d’oxigen provocada pel canvi climàtic i la contaminació dels nutrients és una amenaça en augment per a les pesqueres i especialment per a grups d’espècies com les tonyines, el peix espasa i els taurons. La directora general de la UICN, Grethel Aguilar, assenyala que l’informe denuncia que l’escala del dany que el canvi climàtic provoca sobre els oceans es converteix en el punt estrella.

‘Mentre l’oceà càlid perd oxigen, el delicat equilibri de la vida marina es descontrola’, ha conclòs Aguilar, que ha insistit que ‘els efectes extrems en les pesqueres i en les comunitats costaneres més vulnerables fan les decisions que s’adoptin en el marc de la Cimera del Clima fins i tot més decisives’.

En aquest sentit, ha afegit que per aturar la pèrdua d’oxigen i d’altres impactes desastrosos del canvi climàtic, els líders mundials han de comprometre’s immediatament a tallar de manera substancial les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle.

L’informe ‘La desoxigenació de l’oceà: un problema de tots’ és l’estudi més gran amb revisió de parts i que avança més en les causes, els impactes i les possibles solucions per la desoxigenació dels oceans. Amb 67 científics de 51 institucions de 17 països, és ‘el més extens sobre els oceans’.

Entre les seves conclusions, afirma que les regions de l’oceà amb baixes concentracions d’oxigen s’estan expandint, amb aproximadament 700 enclavaments d’arreu del món afectats per les condicions de baix oxigen, quan en els anys 60 aquestes xifres amb prou feines arribaven a 45.

En el mateix període, el volum d’aigües anòxiques, és a dir, zones amb manca d’oxigen a l’oceà s’han quadruplicat, segons l’informe. ‘Veiem ara que han incrementat les àrees amb baixos nivells d’oxigen dissolt al llarg d’àmplies zones de l’oceà obert’, ha postil·lat.

El responsable de ciència marina i conservació del programa marí global i del programa polar de l’UICN, Donen Laffoley, ha assegurat en la presentació de l’informe aquest dissabte a la COP25 que ‘la gent necessita informar-se tant de la desoxigenació dels oceans com de l’escalfament global o de l’acidificació’ i ha assegurat als mitjans que hi ha moltes històries per a explicar sobre aquesta qüestió.

Últim avís

‘Aquest és, potser, l’últim avís per despertar-se dels incontrolats experiments humans que estan fent malbé els oceans del món tant com les emissions de carboni que continuen incrementant-se’, ha advertit.

Laffoley, un dels coautors de l’informe ha denunciat que la reducció de l’oxigen als oceans amenaça els ecosistemes marins que ja estan a més patint l’estrès de l’escalfament global i de l’acidificació.

A més, l’estudi afegeix que per aturar aquesta ‘preocupant’ expansió de les zones de baix oxigen, és necessari aturar i donar la volta de forma decisiva a les emissions de gasos d’efecte hivernacle, tant com la contaminació per nutrients de l’agricultura.

‘La desoxigenació està començant a alterar l’equilibri de la vida marina afavorint les espècies més tolerants a les condicions de baix oxigen, com microbis, meduses i altres tipus de calamar i perjudica altres espècies més sensibles a les condicions de poc oxigen com moltes espècies marines, incloses algunes pesqueres’, ha conclòs.

L’informe insisteix que com a resultats dels sistemes pobres en oxigen, aquestes àrees són particularment vulnerables a aquests petits canvis en l’oxigen dels oceans. Els impactes finalment afectaran centenars de milions de persones arreu del món, alerta.

En concret, afegeix que grups d’espècies com tonyines, peixos espasa i taurons són particularment sensibles al baix oxigen per la seva grandària i l’energia que demanden. Aquestes espècies estan començant a anar a zones d’aigües poc profundes, cosa que les fa més vulnerables a la sobrepesca.

L’oceà podria perdre entre el 3 o 4 per cent del seu inventari global d’oxigen el 2100 sota l’actual escenari, però amb els canvis globals que s’estan predient, la situació podria ser encara pitjor.

Els causants més importants de la pèrdua d’oxigen són el canvi climàtic, la contaminació per nutrients dels fertilitzants, les aigües residuals, els residus animals i l’aqüicultura que provoquen un excessiu creixement d’algues que absorbeixen l’oxigen en quan es descomponen.

‘Cal una acció global urgent per abordar la qüestió i revertir els efectes de la desoxigenació’, reclama l’UICN, que exposa que les decisions que s’adoptin a la COP25 determinaran si els oceans continuen mantenint la seva vida rica i variada o si les zones habitables, les àrees marines riques en oxigen, irrevocablement es perden.

‘L’UICN celebrarà al juny del 2020 a Marsella (França) el Congrés Mundial de la Conservació per adoptar accions dirigides a millorar la salut dels oceans, una de les claus del proper congrés de l’UICN’, han destacat els representants de l’UICN en la roda de premsa.

El biòleg de la comissió d’àrees protegides de l’UICN, John Baxter, ha manifestat la seva preocupació pels efectes que s’observen a les zones costaneres on alerta que poden desaparèixer nombroses espècies marines.

‘La desoxigenació dels oceans pot destruir zones senceres de l’oceà’, ha sentenciat el biòleg que ha apuntat que en una petita zona del Pacífic de Panamà s’ha reduït en un 75 per cent l’oxigen i que en només un episodi de desoxigenació es van perdre un milió d’exemplars de bacallà.

A més, Lisa Levin, una altra de les biòlogues i coautores de l’informe, ha assegurat que reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle és ‘molt important per aturar la desoxigenació’, i ha afegit que així quan es redueixin les emissions millorarà l’oxigenació dels oceans. També ha afegit que els nutrients de l’agricultura són un factor determinant.

Preguntats els experts per si l’aqüicultura pot ser una solució a la seguretat alimentària i pels efectes que pot provocar en la desoxigenació dels oceans, David Laffoley, ha demanat buscar accions complementàries sobre l’agricultura, que pot suposar una ajuda a l’alimentació del planeta però s’ha de fer ‘de la manera adequada’.

‘En la història s’ha vist com en l’aqüicultura les coses també es poden fer bé. D’una banda, pot ajudar a evitar captures i sobrepresca, però per l’altra cal tenir molta cura amb la població i els efectes sobre la vida marina a les zones de producció’, ha manifestat.

En tot cas, Laffoley s’ha mostrat enfadat i amoïnat i ha denunciat que els científics de l’UICN i de l’IPCC tenen ‘la veritat’ i s’està ‘ignorant’ mentre el planeta es destrueix. ‘Ningú hauria d’anar-se’n d’aquesta COP blava sense una reacció en el seu cap que l’oxigen és fonamental per als oceans i per a la vida humana i tots els ecosistemes’, ha reclamat.

En definitiva, conclou que ‘si no hi ha un oceà sa, oblideu-vos, no hi haurà un planeta sa’, i també opina que els polítics s’estan centrant en les polítiques terrestres però s’estan oblidant de les polítiques del mar. ‘És necessari canviar’, ha postil·lat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any