La PDE demana a la CE que actuï ‘amb rapidesa, claredat i fermesa’ per frenar el pla de conca de l’Ebre

  • Els eurodiputats catalans i la Plataforma en Defensa de l’Ebre celebren l’aprovació de l’informe a l’Eurocambra però avisen que queda 'molta feina per fer'

VilaWeb
Redacció
13.07.2016 - 15:14
Actualització: 13.07.2016 - 17:17

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha reclamat aquest dimecres a la Comissió Europea que actuï ‘amb rapidesa, claredat i fermesa’ després que l’Eurocambra hagi aprovat un informe que l’insta a tombar el pla de conca de l’Ebre del govern espanyol. En una roda de premsa a Brussel·les, els portaveus Manolo Tomás i Susana Abella han destacat que l’informe sobre el Delta és ‘un pas important per modificar la gestió de l’aigua a l’Estat espanyol’ i un ‘reconeixement’ a les mobilitzacions socials dels darrers anys. ‘No ens volem quedar aquí, sabem que l’informe no obliga i per tant demanem a la CE que actuï amb rapidesa, claredat i fermesa, la gent de l’Ebre no podem esperar’, ha assegurat Tomás.

Manolo Tomás també ha fet una crida al govern espanyol perquè, després de l’aprovació de l’informe de l’Eurocambra, utilitzi el ‘sentit comú’ i ‘revisi el pla hidrològic’. La portaveu Susana Abella ha explicat que la Plataforma presenta avui mateix una nova queixa a la Comissió Europea, semblant a la que ja va presentar el novembre del 2014, per recordar-li que ‘el govern espanyol no ha fet canvis substancials en la planificació hidrològica’ i ‘no ha tingut en compte les recomanacions’ que li va fer Brussel·les el març del 2015. La PDE confia que l’informe aprovat des de l’Eurocambra, i que exigeix directament la retirada del pla de conca de l’Ebre, refermi els seus arguments davant de la CE.

Els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (ERC-NeCat), Ramon Tremosa (PDC) Francesc Gambús (Independent), Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (ICV) han celebrat amb la PDE l’aprovació de l’informe, que consideren un rebuig europeu a la política hidràulica del PP espanyol. Gambús, que forma part del partit popular europeu d’on prové el ponent de l’informe, l’eslovac Pál Csáky, ha destacat que el text final és ‘útil per a la Comissió Europea’, que és la institució que, en última instància, hauria de censurar el pla de l’Ebre.

L’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras ha destacat que l’informe ‘respon als fets’ i per això s’ha aprovat amb majoria al comitè de Peticions. El republicà ha agraït la tasca de la PDE, que ha recordat que ‘fa 30 anys que treballa, defensa i lluita’ per l’Ebre i ‘en fa 16 que ve a Brussel·les’. Amb tot, ha advertit que ‘mentre no es canviï la manera de concebre el pla hidrològic’ i no es deixi de buscar el transvasament, el riu estarà en perill. ‘El riu ha de ser útil, però la seva mateixa existència és de màxima utilitat’, ha remarcat.

L’eurodiputat del PDC, Ramon Tremosa, ha destacat que tot i que l’informe de l’Eurocambra ‘no és vinculant’ té ‘un altíssim valor polític’. Tremosa ha recordat que els eurodiputats catalans que hi ha donat suport representen ‘més del 75% dels vots catalans a les eleccions europees del 2014’. ‘Demano al govern espanyol que compleixi la directiva marc de l’aigua’, ha dit Tremosa que ha volgut felicitar a la PDE, que considera ‘els autèntics herois de la victòria d’avui’.

L’ecosocialista Ernest Urtasun ha remarcat que ‘tot i les pressions del PP’ l’Eurocambra ha entès que el pla ‘posa en perill el Delta’. Segons Urtasun, que l’autor de l’informe sigui un popular europeu demostra ‘fins a quin punt la posició del PP és minoritària’ a Europa en matèria de gestió de l’aigua. ‘Avui s’ha llançat un missatge molt clar: que la CE ha de rebutjar el pla de conca, així que després d’aquest posicionament hem d’exigir a la CE que compleixi aquest mandat que li hem fet’, ha defensat.

Des del PSC, Javi López ha destacat que es culmina una ‘feina llarga’ i que el Parlament Europeu ha d’estar ‘d’enhorabona’. ‘És un dia positiu, perquè mostrem utilitat’, ha indicat el socialista, remarcant que Brussel·les demostra que és ‘capaç d’escoltar, atendre una petició ciutadana que ve de la societat civil’. En la mateixa línia, Ernest Maragall (ERC-NeCat) ha destacat que aquest dimecres han guanyat els ‘valors que defineixen Europa’. ‘Avui l’Ebre recupera l’esperança i ens retorna també la confiança en la UE’, ha indicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any