La nova variant del coronavirus pot haver-se escampat per tot Europa, segons Prieto-Alhambra

  • "No es té prou informació sobre aquesta mutació. Pel que diuen, augmenta la transmissibilitat, però no hi ha evidència que augmenti la severitat", explica el catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford

VilaWeb
EFE / Redacció
20.12.2020 - 17:09
Actualització: 20.12.2020 - 21:32

La nova variant del coronavirus detectada al Regne Unit pot haver infectat des de fa unes setmanes bona part dels països europeus, segons que ha declarat el catedràtic de farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, Daniel Prieto-Alhambra: “Perfectíssimament pot ser que corri per tot Europa la nova soca”, ha dit al programa Via Lliure, de RAC1. De fet, la nova soca del coronavirus ja s’ha escampat fora del Regne Unit i s’han detectat casos a Itàlia, Dinamarca, Països Baixos i Austràlia.

Uns vint milions de persones estan confinades a Londres i la seva àrea metropolitana per l’augment de contagis de la covid-19, sembla que per la mutació del virus, que el Regne Unit ha comunicat a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un canvi que el fa més contagiós.

Prieto-Alhambra, a l’entrevista avui a RAC1, ha explicat que fa un mes que es parlava en l’àmbit científic d’una possible mutació del virus, que seria ara més contagiós, canvi que pot haver-se detectat a diversos països europeus. Ha indicat que encara és aviat per a assenyalar si aquesta mutació és la causant de l’augment sobtat de casos a Londres, Alemanya, Itàlia i l’estat espanyol, encara que ha precisat que és gairebé segur que ho sigui.

Prieto-Alhambra, membre també del consell d’experts que aconsella a l’Agència Europea del Medicament sobre els nous vaccins contra el virus, ha explicat que els primers indicis apunten que el canvi s’ha produït a la proteïna S del virus, cosa que li permet enganxar-se millor i, en conseqüència, ser més contagiós. “No es té prou informació sobre aquesta mutació. Pel que diuen, augmenta la transmissibilitat, però no hi ha evidència que augmenti la severitat ni que tingui un impacte sobre l’efectivitat de les mesures existents”, ha dit.

Si es confirma amb estudis d’investigació el fet que és més contagiós, una de les conseqüències, segons Prieto-Alhambra, és que caldria vaccinar més gent de la prevista ara per aconseguir l’anomenada immunitat de ramat. Per contra, ha assenyalat, si hi ha més gent infectada que asimptomàtica del que indiquen ara els estudis, “es malbaratarien vaccins” amb persones ja contagiades.

Prieto-Alhambra ha pronosticat que, en qualsevol cas, no podrà parlar-se que la pandèmia comença a estar controlada fins d’aquí a mig any i ha fet una crida al fet que tothom es vaccini. “És més segur aconseguir immunitat vaccinant que infectant”, ha postil·lat. Ha defensat, igualment, que la vaccinació comenci amb gent gran i treballadors de sectors essencials, sobretot el sanitari, perquè això redundarà en un menor ingrés hospitalari per la covid-19 i en un descens de les morts. Pel que fa al vaccí rus, el catedràtic ha lamentat “el problema de transparència” amb què s’ha desenvolupat, cosa que impedeix saber “si s’han agafat dreceres”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any