La nova estratègia de Societat Civil Catalana desconcerta l’espanyolisme

  • Les paraules del nou president de l'organització, proposant un acostament als independentistes, van despertar crítiques públiques del vice-president, de Ciutadans i del PP

VilaWeb
Fernando Sánchez Costa, president de Societat Civil Catalana SCC, en una imatge d’arxiu. Fotografia: Toni Albir / EFE
Redacció
08.08.2019 - 21:50

Dissabte passat, el nou president de Societat Civil Catalana (SCC), l’ex-diputat del PP Fernando Sánchez Costa, va desconcertar l’espanyolisme proposant un acostament a l’independentisme. Segons que va dir en una entrevista a Europa Press, no considera raonable dir a dos milions de persones que ‘el procés independentista, totes les mobilitzacions, no han valgut per a res’, i per això proposava que Catalunya gestionés més impostos i animava a redirigir l’independentisme ‘per millorar Catalunya i Espanya’. El rebombori a Twitter i les grans capçaleres espanyolistes, amb editorial d’El Mundo inclòs, va ser tal que l’endemà va publicar un fil de missatges a Twitter en què matisava les paraules. Tanmateix, reiterava que ‘per a guanyar la partida a l’independentisme’ no n’hi havia ‘prou amb només dir no a les seves demandes’.

Aquest posicionament públic no va ser suficient per a apagar l’incendi i el vice-president de l’entitat, el socialista Xavier Marín, va desautoritzar-lo en una entrevista a Vozpópuli. ‘És un home molt de consens, però aquesta posició no ha estat consensuada a Societat Civil Catalana’, va dir. A més, va menystenir les paraules de Sánchez Costa dient que el president de SCC volia ‘calmar els ànims i consentir-los una mica’, i va defensar: ‘La repressió forma part de la vida, no es tolera tot’. En aquella mateixa entrevista, Marín demanava de prohibir que els partits independentistes poguessin presentar-se a les eleccions. Nacho Martín Blanco, diputat de Ciutadans, també va atacar SCC i va dir: ‘D’una entitat constitucionalista s’espera una oposició frontal al separatisme.’ Per la seva banda, el president del PP, Alejandro Fernández, va dir que als independentistes calia dir-los ‘amb rotunditat’ que havien seguit una ‘via equivocada’.

Malgrat tot, fonts de SCC consultades per VilaWeb diuen que la posició oficial és l’expressada per Sánchez Costa i que, en canvi, les paraules de Marín són a títol personal. Aquestes mateixes fonts assenyalen que l’actual full de ruta de SCC sí que ha estat pactat a la junta i cerca ‘l’entesa entre els catalans amb un objectiu comú i il·lusionant, sempre que mantingui Catalunya dins d’Espanya’.

Però l’origen de SCC va ser un cúmul d’organitzacions espanyolistes, entre les quals destaca Somatemps, una entitat d’extrema dreta fundada i presidida per Josep Ramon Bosch, qui va ser primer president de Societat Civil Catalana i antecessor de Sánchez Costa en el càrrec. ‘Somatemps agrupa els cervells de l’extrema dreta. No els caps rapats: formats i amb nivell acadèmic’, explicava el fotoperiodista Jordi Borràs, autor del llibre Desmuntant Societat Civil Catalana, en una entrevista a VilaWeb.

Josep Ramon Bosch es disfressa de catalanista

L’emblanquiment de l’entitat cap a una imatge més amable va acompanyat de la constitució, des de l’espanyolisme, d’un nou partit suposadament catalanista perquè esgarrapi vots a l’independentisme: la Lliga Democràtica, inscrita ahir com a partit i amb Josep Ramon Bosch com a secretari general.

Bosch, que va ostentar la presidència de manera interina entre gener i juny d’enguany després de l’incendi per irregularitats econòmiques que va portar a la destitució com a president de José Rosiñol, no ha tingut problemes per a ignorar el seu passat proper a l’espanyolisme més ultra i acostar-se al catalanisme defensant la immersió lingüística, refusant un nou 155, i anunciant que a les municipals va votar ERC.

Més enllà d’aquests posicionaments recents, Bosch vol fer oblidar que és president fundador de Somatemps i que el 2015 va ser encausat pels atacs contra personalitats catalanes amb un perfil de Facebook fals, un escàndol que el va obligar a dimitir de la presidència de SCC. Per defensar-se en el judici, va triar l’advocat José María Fuster-Fabra, vinculat a la ultradreta. La causa es va arxivar perquè el jutjat va considerar que havia prescrit. Bosch també va denunciar que havia estat víctima d’un suposat espionatge dels Mossos d’Esquadra, fet que va ser desmentit.

L’ultraespanyolisme s’escindeix de SCC

A començament d’octubre del 2018, es va presentar en públic S’ha acabat!, una escissió de Joves Societat Civil Catalana encapçalada pel seu ex-coordinador, Josep Lago. Aquests joves ja recelaven del canvi de rumb que començava a fer SCC i es van escindir per mantenir la línia original.

A més, segons Crónica Global, petits grupuscles espanyolistes com D’Espanya i Catalans, Convivencia Cívica Catalana, Asamblea Nacional Española i Aixeca’t preparen una nova organització al marge de SCC amb el nom de Cataluña Suma, inspirada en la coalició Navarra Suma, d’UPN, PP i Ciutadans. També segons Crónica Global, Josep Bou, president del grup municipal del PP a Barcelona i president d’Empresaris de Catalunya, s’ha compromès a finançar aquesta nova organització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any