La mesa del senat decideix avui sobre el grup parlamentari del Partit Demòcrata

  • Expliquem els beneficis econòmics i polítics que implica tenir grup parlamentari propi

VilaWeb
Europa Press
31.07.2016 - 22:00
Actualització: 31.07.2016 - 23:12

La mesa del senat espanyol es reunirà avui per decidir si permet al Partit Demòcrata Català de tenir grup parlamentari propi a la cambra. Se n’havia ajornat l’aprovació pels ‘dubtes’ sobre la validesa que tenia. Dimecres passat, la mesa del senat va donar via lliure a cinc grups parlamentaris dels sis que s’hi havien inscrit: PP, PSOE, Podem, PNB i ERC. I va deixar en suspens l’aprovació del grup del PDC.

L’òrgan de la cambra va qüestionar el nom i la composició del grup inscrit pel PDC i, per saber si complia els requisits reglamentaris, va sol·licitar-ne un informe als serveis jurídics del senat. D’acord amb les conclusions del document encarregat, la mesa deliberarà i, si finalment ho rebutja, deixarà els senadors del Partit Demòcrata sense grup parlamentari per primera vegada d’ençà del 1977.

Segons que va assenyalar en conferència de premsa el vice-president primer del senat, Pedro Sanz, el grup parlamentari de la formació independentista ha estat registrat amb el nom Partit Demòcrata Català (PDC), que no es correspon amb el reglament del senat, que assenyala que ‘cada grup parlamentari haurà d’adoptar una denominació que sigui conforme amb la qual els seus membres van concórrer a les eleccions’.

En els comicis del juny passat el partit català va concórrer amb el nom CDC, per la qual cosa Sanz va incidir que PDC –denominació del grup registrat– no era l’adequada.

‘Sembla un grup mixt’
A més, el senador del PP va explicar també que hi havia dubtes al voltant de la composició del grup parlamentari català, en què hi havia ‘més gent de fora’ que de la formació catalana. ‘Gairebé sembla el grup mixt’, va subratllar.

El PDC té quatre senadors i ha necessitat que unes altres formacions li prestessin sis parlamentaris més per aconseguir les deu signatures exigides per poder inscriure grup propi, tot i que els noms cedits després tornen a la formació d’origen.

Concretament, ERC li ha prestat dos senadors; Coalició Canària, dos més; l’Agrupació Socialista Gomera, un, i EH Bildu li ha prestat l’únic que té a la cambra.

Alhora, Sanz ha recordat que el reglament del senat permetia que el nombre de deu es reduís a mesura que avançava el període de sessions, però ha advertit que no podia quedar per sota de sis, com li succeiria al PDC perquè tenia quatre parlamentaris. Si això passés, el grup quedaria dissolt.

Finançament dels grups
Si finalment la mesa refusa el grup de PDC, els quatre parlamentaris de CDC hauran d’integrar-se al grup mixt, de manera que la formació perdrà bona part del finançament del senat per als grups.

En l’anterior legislatura, CDC, que llavors disposava de vuit membres, va percebre 22.424,27 euros el mes, és a dir, 268.800 euros anuals –gairebé un milió d’euros en quatre anys–, en concepte de subvenció general de funcionament que reben tots els grups parlamentaris.

El PP rebia de part seva 252.553,37 euros mensuals; el PSOE, 122.999,21; Podem ingressava 47.994,17; ERC, 22.424,27 euros, i el PNB, 20.719,61 euros el mes. El grup mixt rebia 25.833 euros, que s’havien de repartir tots els components, de diferents partits polítics.

A aquesta assignació se suma una ajuda per a transport, que va des dels 3.419,87 euros als 6.839,74 euros el mes segons la mida del grup, a més d’una subvenció finalista per pagar assessors. CDC va percebre aleshores en concepte de transport la quantitat mínima mensual establerta i 3.562,5 euros també el mes per a assessorament.

Sumant tots els conceptes, a CDC li van correspondre la passada legislatura aproximadament 350.000 euros anuals, és a dir, gairebé un milió i mig en el període de quatre anys.

En el pla polític, qui constitueix grup parlamentari té garantida la representació en totes les comissions, a la Diputació Permanent i veu pròpia a la Junta de Portaveus, com també capacitat per a intervenir en tots els debats en igualtat de condicions; en el grup mixt cal repartir-se temps d’intervenció i seients a les comissions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any