La marea pensionista omple els carrers del país per reclamar unes condicions més dignes

  • A Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, hi han assistit més de 30.000 persones

VilaWeb
Albert Salamé
17.03.2018 - 11:37
Actualització: 17.03.2018 - 17:32

La marea pensionista s’ha desplegat coordinadament arreu del país. Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa, Granollers, Palma, Ciutadella, Maó, València, Castelló, Alacant i Elx s’han manifestat avui contra el govern espanyol per reclamar un augment de les pensions que permeti els jubilats de poder sortir de la precarietat. I és que l’augment d’enguany del 0,25% de les pensions, per sota de l’IPC, els ha fet perdre més poder adquisitiu i el malestar ha esclatat en protestes i mobilitzacions.

A Barcelona, la manifestació ha arrencat de la plaça d’Urquinaona, on s’han pogut captar imatges com aquestes, i ha finalitzat davant de la delegació del govern espanyol. S’hi han sentit crits de ‘Les pensions seran sempre nostres’ o ‘volem la pensió del pare del Borbó’ i s’hi han vist petites pancartes amb dures crítiques al govern de Rajoy. Segons la Guàrdia Urbana hi han assistit més de 30.000 persones.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

També hi han hagut concentracions arreu del país, com podeu veure en les següents imatges:

https://twitter.com/OCrespillo/status/974959262303768576

A més dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, hi ha diverses entitats que han convocat la manifestació, com ara la Marea de Pensionistes i la Coordinadora Estatal per la Defensa del Sistema Públic de Pensions. Les mobilitzacions poden tornar a omplir els carrers. ‘Hi ha un procés d’acumulació de ràbia i insatisfacció de molta gent’, explica Celestino Sánchez, activista social de llarga trajectòria i membre del col·lectiu Iaioflautes. ‘Ens demanàvem com va sorgir el 15-M o com va esclatar el procés d’independència de Catalunya, i crec que el moviment dels pensionistes és el mateix cas, un procés acumulatiu i una organització social que posa el problema damunt la taula.’

El principal motiu de les mobilitzacions és un augment de la pensió que consideren insuficient. A més, hi ha una preocupació creixent per la sostenibilitat del sistema. D’ençà del 2012, el PP ha fet que la guardiola de les pensions de la Seguretat Social minvés dels 66.813 milions d’euros als 8.094. Perquè el sistema continués essent sostenible, El Banc d’Espanya ha advertit que la taxa de desocupació hauria de baixar al 6%.

Sánchez acusa CCOO i la UGT d’aprofitar-se de la situació i ser ‘còmplices’, juntament amb el PP i el PSOE, de la situació del sistema públic de pensions. ‘Els sindicats només volen que hi hagi mobilitzacions per a negociar-hi d’acord amb els seus interessos, que no són els que proposen la Marea de Pensionistes, els Iaioflautes i els altres col·lectius.’ Argumenta que hi ha prou capacitat recaptatòria per a assegurar la viabilitat d’unes pensions dignes, però critica que el govern espanyol prefereix destinar els diners a la gran banca, a les autopistes fallides, a obres públiques encarregades a constructes i fer els ulls grossos a la corrupció.

‘L’estat espanyol està en fallida, no té viabilitat des d’un punt de vista polític. Les mobilitzacions per les pensions, la República Catalana, les protestes contra el TGV a Múrcia… Ha calgut fer-la grossa perquè s’adonin de què passa’, continua. ‘És important fer bullir l’olla, crec que les mobilitzacions d’avui seran un abans i un després. L’estat, la gran banca, l’Ibex-35 i l’establishment estan una mica acollonits’, afegeix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any