La majoria dels catalans vol que la república catalana tingui forces de defensa

  • Un sondatge elaborat pel GESOP indica que la majoria de ciutadans vol romandre a l'OTAN i participar en missions de pau internacionals

VilaWeb
Pere Cardús
31.07.2017 - 07:57

Un sondatge (pdf) elaborat pel GESOP i encarregat per la Societat d’Estudis Militars (SEM) indica que la majoria de catalans vol que un estat català independent tingui forces de defensa equiparables a les d’altres països europeus semblants a Catalunya. Un 47,2% dels enquestats diu que vol que Catalunya tingui forces de defensa, mentre que el 40,5% s’hi oposa. Un 12,3% dels enquestats no ho sap o no contesta aquesta qüestió. La SEM ha encarregat tres preguntes a l’últim estudi del GESOP, que s’ha fet entre els dies 3 i 11 de juliol sobre una mostra de 1.600 entrevistes telefòniques a tot Catalunya a persones majors de 16 anys. El marge d’error del sondatge és d’un 2,5%.

La segona pregunta introduïda per la SEM és sobre la pertinença a l’OTAN de la república catalana. Les xifres són encara més clares que en la pregunta anterior: un 53,1% dels enquestats vol que un futur estat català en formi part, mentre que un 30,3% s’hi oposa i un 16,5% no en té opinió o no respon. Finalment, el resultat més contundent de l’estudi fa referència a la participació d’una Catalunya independent en missions de pau internacionals en el cas que disposés de forces de defensa. En aquest punt, un 70,9% dels enquestats hi és favorable, mentre que un 19,0% no hi està d’acord i un 10,1% no respon o no en té opinió.

L’enquesta té en compte diverses variables, com ara el record de vot, la ubicació en l’eix ideològic, el sentiment de pertinença nacional, el sexe, l’edat, la nacionalitat, la llengua habitual o el nivell d’estudis. En aquest sentit, les dades indiquen que el suport a tenir forces de defensa, a formar part de l’OTAN i a participar en missions internacionals és transversal en la societat catalana.

En aquest sentit, els qui estarien d’acord a tenir forces de defensa són majoria en tots els segments, excepte en el de la gent gran, el dels votants de la CUP, el dels abstencionistes i el dels qui se senten únicament espanyols. Els votants del PP són els qui més s’abstenen de respondre a aquesta pregunta. En canvi, els més favorables són els segments de població més jove i els votants de Junts pel Sí.

La qüestió de la participació en missions de pau indica que el suport a aquesta opció també és transversal; si bé els més crítics són els qui se senten únicament espanyols i els votants de la CUP i CSQEP. Una altra vegada, entre els més joves i els votants de JxSí aquesta proposta guanya més suport.

Per altra banda, els qui estan d’acord amb la pertinença a l’OTAN sumen més que els qui no hi estan d’acord en gairebé tots els segments, excepte en el cas dels qui se senten únicament espanyols i dels votants de la CUP. La integració a l’OTAN té menys suport general que la participació en missions de pau internacionals.

La Societat d’Estudis Militars valora molt positivament el resultat del sondatge perquè indica que ‘Catalunya és un país amb una opinió pública equiparable a la resta de països europeus en matèria de política de defensa’. A més, la SEM també valora de manera especialment satisfactòria que ‘aquest suport a unes forces de defensa d’un estat català sigui encara més accentuat entre els joves, les dones i les persones amb més formació, fet que fa pensar que aquest suport s’incrementarà encara més en el futur’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any