La llei valenciana de transsexualitat inicia la via parlamentària per a ‘protegir les persones damunt de ments fosques’

  • La Llei valenciana de transsexualitat proposada pel Consell ha començat este dimecres la seua marxa en les Corts Valencianes per a "protegir les persones transsexual per damunt de ments fosques i sectàries" i "donar drets als qui no els tenen".

VilaWeb
Redacció
08.03.2017 - 14:56
Actualització: 08.03.2017 - 15:14

VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

La Llei valenciana de transsexualitat proposada pel Consell ha començat este dimecres la seua marxa en les Corts Valencianes per a “protegir les persones transsexual per damunt de ments fosques i sectàries” i “donar drets als qui no els tenen”.

Així ho ha indicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant el debat de totalitat del projecte de Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere a la Comunitat Valenciana. El text de la norma haurà de passar per comissió per a ordenar les esmenes presentades pels grups per a després tornar al ple de la càmera valenciana.

Oltra ha assegurat que el projecte de llei “protegix les persones per damunt d’eixes ments fosques i sectàries que ens volen dir qui hem de ser en comptes de preguntar-nos qui som” i està centrada “en el plànol de la inclusió en contraposició al fanatisme, fonamentada en l’amor i no en l’odi”, ha destacat.

Segons el parer de la vicepresidenta, en els últims deu anys s’han produït nombrosos avanços en els drets de les persones transsexuals, sobretot amb normes autonòmiques com les d’Andalusia, Illes Balears o Euskadi, entre unes altres. Per això, ha considerat necessària una norma valenciana que arreplegue garanties per a estes persones a falta d’una normativa estatal.

“Com a Govern valencià ens sentim especialment satisfets d’esta llei”, ha afirmat la consellera d’Igualtat, que ha afirmat no entendre “els col·lectius que s’oposen a l’ampliació de drets”. “Esta llei no obliga ningú, però dóna drets a persones que fins ara no els tenien”, ha asseverat durant la seua intervenció.

Oltra ha afirmat que actualment existix “opressió” cap a les persones transsexuals, una opressió que en realitat s’exercix “cap a tota la societat”: “perquè els hòmens siguen masculins i perquè les dones siguen femenines, però sobretot per als transsexuals, que mostren que hi ha diverses maneres de sentir-se”, ha precisat.

MARGARIDA BORRÀS

La vicepresidenta ha recordat la transsexual valenciana Margarida Borràs, que en 1460 va ser executada “per mostrar-se com era”. “Esta llei –ha dit– és un acte de justícia a totes les Margarides, està en les nostres mans que siguen promesa de vida, de llibertat, de diversitat, de felicitat”, ha postil·lat.

HAZTE OÍR, “SENSE CERVELL NI COR”

Per la seua banda, la diputada de Podem Cristina Cabedo ha defès la necessitat d’esta norma perquè la societat tinga clar que les persones trans “són dignes” i ha criticat l’autobús que el col·lectiu Hazte Oír va traure fa uns dies al carrer i amb el qual criticava la transsexualitat per ser “pro odi i vergonyós, conduït pels qui no sabem si tenen penis o vagina, però que no tenen ni cervell ni cor”, ha destacat.

Sobre este tema, ha criticat la síndica ‘popular’, Isabel Bonig, perquè “lluny de condemnar –com van fer membres del seu partit en altres CA–, va demanar llibertat i respecte per al mateix”. “És responsabilitat nostra dir-li que qui necessita la llibertat són les persones trans i no autobusos plens d’odi i intolerància”, ha subratllat la parlamentària, al que Bonig ha respost que ella demana respecte “per a tothom”. “Quan s’han vist atacades altres creences no han vingut a exigir llibertat i respecte”, ha lamentat la ‘popular’.

Des de Ciutadans (Cs), la parlamentària Mari Carmen Sánchez ha assegurat que esta formació dóna el seu suport a este projecte de llei perquè cal celebrar “cada xicotet pas i avanç”. “És hora de despatologitzar el que mai va ser una malaltia, d’eliminar la paraula transfòbia del nostre diccionari, que no tinguem més autobusos de l’odi”, ha manifestat Sánchez, qui ha considerat innecessària “una polèmica tan nociva”.

LA TRANSFÒBIA “MATA”

El portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, qui ha penjat un cartell amb el lema ‘La transfòbia mata en la tribuna, ha apuntat durant la seua intervenció que 4 de cada 10 persones trans han intentat llevar-se la vida, per la qual cosa ha cridat a recolzar este projecte.

Al seu parer, les persones transsexuals són “una realitat que incòmoda per als qui parlen d’inquisicions gais, per als qui parlen de llibertat i en realitat volen emparar l’odi” i ha assenyalat que els ‘populars’ –que han presentat diverses esmenes al text– “s’han convertit en la dreta més retrògrada de l’Estat” en este assumpte.

La diputada socialista Rosa Mustafa, que ha celebrat que el PSPV s’haja oposat este dimecres a votar els membres d’un Consell Jurídic Consultiu “només compost per hòmens”, ha afirmat que actualment “continua l’assetjament i la violència contra les persones trans amb molta freqüència”, per la qual cosa no es pot esperar ni un dia més per a traure avant esta llei. “Espere –ha dit– que alguns rectifiquen per a no perpetuar el patiment de tantes persones”, ha indicat.

PP: LLEI “POLÍTICA” AMB PROBLEMES JURÍDICS

La parlamentària ‘popular’ María Bernal ha apuntat que esta norma “no agrada” el seu partit perquè pot presentar “problemes jurídics”, segons els informes que inclou la llei de l’Advocacia de la Generalitat i el CJC, que apunta la possibilitat d’incórrer en “inconstitucionalitat”, ha indicat.

“És una llei que parla de principis generals i no de realitats”, ha assenyalat la diputada, qui ha afegit que el Consell pretén enganyar al col·lectiu LGTBi perquè “diu el que volen sentir però no posa els mitjans perquè es faça realitat, no doten de mitjans tècnics” ni pressupostaris, ha criticat.

“El PP vol una llei útil, que no creu problemes; esta és una llei mal feta, una llei política”, ha agregat la diputada, qui no obstant açò ha assenyalat que li donaran “una oportunitat” perquè en el procés de tramitació es puga resoldre a través de l’esmenes els punts en els quals no estan d’acord.

ATENCIÓ INTEGRAL SANITÀRIA I EDUCATIVA

El text del projecte de llei assenyala que la identitat de gènere és la “vivència interna i individual del gènere tal com cada persona la sent” i “esta circumstància personal pot correspondre o no amb el sexe assignat en el naixement”, per la qual cosa davant els casos de “rebuig i repressió de les expressions d’identitat de gènere, provocant greus violacions de drets humans de les persones trans” és necessari crear un marc normatiu que reconega el dret a la identitat de gènere i dotar-ho de les ferramentes necessàries per a fer-ho efectiu.

Així, la norma valenciana proposa que les persones trans reben per part de la Generalitat “una atenció integral i adequada a les seues necessitats mèdiques, psicològiques, jurídiques, educatives, socials, laborals i culturals en referència al desenvolupament de la seua expressió de gènere”, al mateix temps que establix la prohibició “de la pràctica de teràpies d’aversió, conversió o contracondicionamiento destinades a modificar la identitat de les persones trans”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any