La riquesa de la literatura infantil catalana llueix a Bolonya

  • A la Fira de Bolonya es posa en pràctica per primera vegada la Declaració de Palma, que vertebra la voluntat dels tres governs de treballar conjuntament en l'àmbit de la cultura catalana

VilaWeb
Redacció
02.04.2017 - 22:00
Actualització: 03.04.2017 - 07:32

Amb el lema ‘Books in Catalan‘, el millor la literatura infantil i juvenil catalana es presentarà a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya (Bologna Children’s Book Fair), que s’inaugura avui i estarà oberta fins el 6 d’abril.  En total, hi seran presents 44 editorials (33 del Principat, 5 de les Illes, 4 del País Valencià i 2 d’Andorra) i prop de 120 il·lustradors del país. És la primera vegada que la prestigiosa fira internacional té per convidada d’honor una cultura sense un estat al darrere. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, acompanyat d’autoritats representatives de tots els governs dels Països Catalans, inaugurarà les exposicions i farà una recepció amb més de cinc-cents convidats.

Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull, que ha coordinat la presència a la fira, espera que aquesta participació a Bolonya faci fer un salt internacional a la literatura infantil i juvenil del nostre país. Forcano ho compara amb la presència catalana a Frankfurt, l’any 2007, que va significar un gran impuls per a la traducció de la  literatura catalana a les altres llengües. La potència creativa i editorial  de la literatura infantil i juvenil catalana és molt solvent i té una llarga trajectòria. Precisament, per a mostrar tota la seva riquesa s’han organitzat, a part l’estand central on hi haurà les editorials i institucions, dues exposicions on es podrà comprovar la qualitat i la diversitat de l’obra dels il·lustradors catalans.

Dues exposicions: ‘Vet aquí una vegada, un país’ i ‘Sharing a Future’
Per una banda, es podrà veure l’exposició  ‘Vet aquí una vegada… / C’era una volta…’,  dels il·lustradors joves i dels que tenen una trajectòria  ben consolidada. A la mostra hi haurà l’obra de Mercè Arànega, Arnal Ballester, Pilarín Bayès, Ignasi Blanch, Roser Capdevila, Joma, Lluïsa Jover, Montse Ginesta, Valentí Gubianas, Gusti, Mercè Llimona, Max, Fina Rifà, Francesc Rovira, Carme Solé Vendrell, Josep Antoni Tàssies i Montse Tobella.

Per una altra, amb el títol ‘Sharing a Future’, s’exposaran els treballs de quaranta-dos il·lustradors majoritàriament menors de quaranta anys.  L’exposició s’ha concebut com una gran llibreria que sigui també un espai de repòs al bell mig de la fira. Seguint la proposta de la comissària, hi ha quaranta-dues hamaques, cadascuna dedicada a un il·lustrador, que es distribueixen en tres àmbits: primers lectors, narrativa i àlbum il·lustrat. Aquestes teles allargades conviden el visitant a seure-hi i a aprofundir la lectura dels llibres proposats, que es podran trobar també a l’estand. A l’exposició, s’hi podrà veure l’obra de Marta Altés, Armand, Albert Arrayás, Albert Asensio, Màriam Ben-Arab, Aina Bestard, Pep Boatella, Rocio Bonilla, Mariona Cabassa, Roser Calafell, Mercè Canals, Zuzanna Celej, Agustín Comotto, Bernat Cormand, Luís Demano, Víctor Escandell, Àfrica Fanlo, Lluís Farré, Liliana Fortuny, Mercè Galí, Alba Garcia Puig, Pere Ginard, Maria Girón, Francesc Grimalt, Christian Inaraja, Òscar Julve, Anna Llenas, Mercè López, Cristina Losantos, Rebeca Luciani, Oriol Malet, Pep Montserrat, Roger Olmos, Sergi Portela, Gustavo Roldán, Xavier Salomó, Gabriel Salvadó, Bàrbara Sansó, Júlia Sardà, Sebastià Serra, Jordi Sunyer i Jordi Vila Delclós.

Es posa en pràctica la Declaració de Palma
Malgrat que, formalment, a Bolonya consten com a convidades la literatura infantil i juvenil de les Illes Balears i Catalunya, en totes les activitats hi ha representada la literatura catalana en el sentit més ampli, tant pel que fa a la presència institucional com a la dels sectors implicats. Tal com va explicar Manuel Forcano a Catalunya Ràdio, a Bolonya s’ha posat en pràctica  la Declaració de Palma, on els governs del País Valencià, el Principat i les Illes van acordar de treballar conjuntament per a promoure la cultura, a dins del país i internacionalment, evitant l’obstacle formal de l’absència del País Valencià en l’institut Ramon Llull.

Participants en la Fira de Bolonya:

—Editorials catalanes, balears i valencianes:
9 Grup Editorial, Aloma Editors, Andana Editorial, Barcelona Multimedia, Coco Books, Edicions 96, Edicions Bromera, Edicions Cal·lígraf, Edicions del Pirata, Editorial Andorra, Editorial Barcanova, Editorial Comanegra, Editorial Flamboyant, Editorial Juventud, Editorial Mediterrània, Editorial Milrazones, Editorial Vicens Vives, El Cep i la Nansa, El Gall, Eumo Editorial, FICTA Edicions i Produccions, Finis Africae – Tracalics, Flor Edicions (Editorial Base), Fragmenta Editorial, Grup 62Estrella PolarFanbooks, La Fragatina, La Galera, Larousse Editorial, Mosquito Books Barcelona, Onada Edicions, Perifèric Edicions, Picarona / Ediciones Obelisco, Promopress, Publicacions Abadia Montserrat, Queixal Edicions, Somnins, Souvenir Edicions, Takatuka, Tebeo Dolmen, Tramuntana Editorial, Yekibud Editores i Zahorí.

—Associacions:
Gremi d’Editors de Catalunya, Associació d’Editors en Llengua Catalana, APIC  – Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, AEPV – Associació d’Editors del País Valencià, APIV – Associació Professional d’Il·lustradors de València, Gremi d’Editors de València, Gremi d’Editors de les Illes Balears, IL·LUSTRA –Professionals de la Il·lustració Catalana Associats.

—Institucions:
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Llull (IRL), Conselleria d’Educació, Cultura i Esport  de la Generalitat Valenciana, ILLENC – Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any