La jutgessa deixa en llibertat Eduardo Zaplana

  • La jutgessa considera que, en haver recuperat 6,3 milions d'euros d'una entitat suïssa, el risc de fuga és mínim

VilaWeb
EFE / Redacció
07.02.2019 - 13:09
Actualització: 07.02.2019 - 17:28

La jutgessa del cas Erial ha deixat en llibertat provisional sense fiança l’ex-president de la Generalitat Eduardo Zaplana, malalt de leucèmia, després d’haver recuperat des d’una entitat suïssa 6,3 milions d’euros que presumptament provenen de comissions que podria haver cobrat en el procés de privatització de les ITV. Zaplana va ser ingressat a l’hospital La Fe de València el mes de desembre, on continua ingressat. La decisió de la jutgessa, però, no està argumentada pel seu estat de salut, sinó pel fet que considera que, en haver recuperat els diners, el risc de fuga és mínim.

Ni Zaplana ni els altres dos encausats que també s’han posat en llibertat —l’advocat Francisco Grau i l’ex-directiu de Terra Mítica Joaquín Barceló— hauran de pagar una fiança per a sortir de la presó. Hauran de comparèixer una volta a la setmana al jutjat de guàrdia més pròxim al seu domicili.

L’ex-president de la Generalitat va ser empresonat al centre penitenciari de Picassent (Horta Sud) el 24 de maig, però des del 18 de desembre està ingressat a l’hospital de La Fe a causa de complicacions derivades de la leucèmia que pateix i per la qual li van fer un trasplantament de medul·la el 2015. Segons que informa EFE, encara no s’ha preparat la documentació per a donar-li l’alta i, a més, encara s’ha de fer diverses proves mèdiques, de manera que continuarà ingressat.

El cas Erial investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les ITV que es va fer el 1997, durant la presidència de Zaplana, i del pla eòlic del País Valencià que es va engegar el 2003. A més de Zaplana, Grau i Barceló, també s’investiguen l’ex-president de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló; i la secretària personal de l’ex-president, Mitsuko Henríquez. Els acusen de delictes d’emblanquiment de capitals, suborns, prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a grup criminal.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any