La justícia argentina es proposa d’investigar el príncep saudita per crims de guerra i tortures

  • El fiscal federal de l'Argentina ha sol·licitat una investigació formal contra Mohammed bin Salman

VilaWeb
Redacció
29.11.2018 - 15:57
Actualització: 29.11.2018 - 16:14

L’ONG de drets humans Humans Rights Watch (HRW) ha explicat en un comunicat que la justícia argentina es proposa d’investigar el príncep d’Aràbia Sauidta Mohammed bin Salman per presumptes crims de guerra al Iemen i tortures contra ciutadans del seu país, inclòs l’assassinat i la suposada tortura del periodista Jamal Khashoggi. El príncep saudita ha arribat precisament avui a Buenos Aires per participar en la cimera del G-20.

El fiscal federal de l’Argentina, Ramiro González, ha sol·licitat formalment al jutge Ariel Lijo una investigació per a examinar la petició de HRW de demanar informació als governs de l’Iran i de l’Aràbia Saudita sobre les acusacions contra Mohammed bin Salman. El jutge també n’ha demanat a Turquia i al Iemen. A més, ha sol·licitat al Tribunal Penal Internacional i al Ministeri d’Afers Exteriors argentí informació sobre la immunitat i l’estatus diplomàtic de príncep saudita.

El director executiu de HRW, Kenneth Roth, valora positivament els avenços de la investigació: ‘El poder judicial argentí ha enviat un missatge clar que, fins i tot, funcionaris poderosos com Mohammed bin Salman no estan per sobre de la llei i seran examinats si estan implicats en crims internacionals greus.’ També ha advertit als caps del G-20 de la poca conveniència de fotografiar-se al costat del príncep saudita, ‘algú que pot ser investigat per crims de guerra i tortures’.

Els estats estan obligats pels tractats internacionals a investigar presumptes crims de guerra i tortures. Les autoritats judicials argentines tenen la facultat d’investigar i perseguir delictes internacionals, independentment de la nacionalitat dels sospitosos i de les seves presumptes víctimes. La constitució argentina estableix que, en determinats casos amb investigats estrangers, el Tribunal Suprem té jurisdicció exclusiva. ‘Les autoritats judicials argentines haurien de moure’s ràpidament, dins els límits del dret argentí i internacional, i demostrar que estan compromesos amb la rendició de comptes dels delictes més greus’, ha dit Roth.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any