La impugnació del pressupost no impedirà que es convoqui el referèndum

  • Fonts del Departament d'Economia consideren que no hi ha fonament per a portar cap més aspecte del pressupost al TC

VilaWeb
Redacció
21.03.2017 - 22:00

El Parlament de Catalunya vota avui el pressupost del 2017 i la llei de mesures fiscals i financeres, després de mesos de negociació entre Junts pel Sí i la CUP i el pas dels comptes pel Consell de Garanties Estatutàries. Els partits unionistes han anunciat que presentaran un recurs al Tribunal Constitucional espanyol contra alguns aspectes dels comptes, però aquest gest tindrà poques conseqüències reals per a la convocatòria del referèndum sobre la independència.

Segons fonts del Departament d’Economia, el conjunt del pressupost no es pot impugnar. ‘No hi ha arguments jurídics per a fer-ho’, diuen. ‘Seria una bestiesa i el govern espanyol, la riota d’Europa’, afegeixen. En canvi, es poden presentar recursos per aspectes parcials de les dues lleis –la del pressupost i la d’acompanyament–, ‘encara que tot s’ha fet d’acord amb la legalitat’. Concretament, allò que podria ser impugnat, tenint en compte la trajectòria de judicialització de l’estat espanyol, és la disposició addicional 31a i alguna de les noves figures tributàries recollides a la llei d’acompanyament. En aquest segon cas, el departament insisteix que tot ha estat elaborat i pensat d’acord amb la legalitat i no hi ha cap raó per a impugnar res.

Si el pressupost s’aprova finalment amb la disposició addicional 31a, que és la que declara que es dotarà una partida pressupostària per a fer un referèndum d’acord amb la legalitat vigent en el moment de ser convocat, ja s’ha anunciat que hi haurà un recurs d’impugnació al TC. Si el recurs el presenta el govern espanyol utilitzant la clàusula de l’article 161 de la constitució, la disposició serà suspesa automàticament.

Amb tot, tractant-se d’una disposició declarativa, no tindrà cap impacte fins al moment d’activar-se la convocatòria del referèndum. I, en qualsevol cas, la dotació econòmica per a fer el referèndum sortirà del fons de contingència i no és necessària aquesta disposició addicional que ho justifiqui. Per posar un exemple recent, quan l’estat espanyol va haver de repetir les eleccions a les corts, no tenia cap dotació explícita prevista al pressupost per a fer-ho, sinó que va fer servir el fons de contingència habitual a qualsevol pressupost per a necessitats d’aquesta mena.

Les fonts d’Economia consultades per VilaWeb indiquen també que si se suspèn algun dels nous tributs inclosos a la llei de mesures fiscals i financeres, la conseqüència pràctica serà que es tancarà l’any amb més dèficit del que es preveu, perquè la despesa no es reduirà pas. Tenint en compte que els nous tributs són respectuosos amb la legalitat vigent i el règim de competències fixat en l’estatut, si el TC suspèn algun dels nous imposts ‘caldrà mirar si trobem ingressos alternatius o si fem més dèficit’, expliquen.

Comptat i debatut, la impugnació parcial del pressupost tindrà unes conseqüències limitades o pràcticament inexistents, especialment en la qüestió del referèndum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any